Η ΕΚΤ φέρεται να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω Τουρκίας

1175
εκτ

Σε κατάσταση «επαυξημένης επαγρύπνησης» έχουν τεθεί οι μηχανισμοί της ΕΚΤ και των επιτελείων των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς διαπιστώνουν”, ίσως και λόγους κινδυνολογίας, ότι η τουρκική κρίση μπαίνει σε νέα φάση όξυνσης, με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Η υποβάθμιση του αξιόχρεου της Τουρκίας από τους Οίκους S&P- Moody’s το βράδυ της Παρασκευής, οι αιχμές για την ανεξαρτησία των θεσμών και ειδικά της Κεντρικής Τράπεζας της γείτονος, η προειδοποίηση για νέα υποβάθμιση πιο βαθιά στην κατηγορία «σκουπίδια», η κατρακύλα της λίρας στο «κλείσιμο» της εβδομάδας, η ρητορική του προέδρου Ερντογάν, δημιουργούν τις συνθήκες για ένα «κραχ» με το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα και πέρα από τις επιπτώσεις στην ίδια την Τουρκία, έχουν αρχίσει οι υπολογισμοί για τον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης.

Αποτελεί ερώτημα αν αυτές οι εκτιμήσεις έχουν κάποια βάση στα πραγματικά δεδομένα ή συνιστούν μια αφόρητη κινδυνολογία από μέρους των αμερικάνικων οίκων και πολιτικών κύκλων της Ουάσιγκτον, προκειμένου να διαμορφώσουν ένα κλίμα αυτοεκπληρούμενης προφητείας της επόμενης βδομάδας.

Το ερώτημα επομένως θα απαντηθεί τη Δευτέρα αλλά έγκυροι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες τόνιζαν στην Iskra ότι όλοι αυτή η φιλολογία για κραχ στην Τουρκία εκπορεύεται από τα κέντρα του Λευκού Οίκου και του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου, προκειμένου να εκβιαστεί, να τρομοκρατηθεί και να συνθηκολογήσει η Τουρκία απέναντι στις απαιτήσεις των ΗΠΑ.

«Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη», ανέφεραν ευρωπαϊκές τραπεζικές πηγές αλλά πριν από την κλιμάκωση της έντασης και ουδείς είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι η Τουρκία συνεχίζει να μην αποτελεί «συστημικό κίνδυνο» για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, όπως υποστήριζαν στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας αρμόδιες πηγές. Οι αριθμοί δείχνουν, άλλωστε, ότι στα επιτελεία των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν κάθε λόγο να είναι σε κατάσταση επιφυλακής.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών, δηλαδή της Υπερκεντρικής Τράπεζας, η έκθεση των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία μόνο αμελητέα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί:

  • Γαλλικές: 38,4 δις $
  • Γερμανικές: 17,1 δις $
  • Ιταλικές: 16,9 δις $
  • Ισπανικές: 82,3 δις $

Όπως σημειώνει η S&P στο αιτιολογικό της υποβάθμισης, η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της τουρκικής λίρας, θα δυσχεράνει κατ’ αρχάς τις επιχειρήσεις να εξυπηρετήσουν τα εταιρικά δάνεια σε συνάλλαγμα, τα οποία αντιστοιχούν στο 25% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ θα αυξάνεται και το βάρος αναχρηματοδότησης των δανείων σε εθνικό νόμισμα, με το επιτόκιο να υπερβαίνει το 20%. Συν τοις άλλοις, η συνεχής εξασθένιση της λίρας θέτει σε κίνδυνο  τα κεφαλαιακά επίπεδα και την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών.

Βασική πηγή: iefhmerida.gr – Γιώργος Παππούς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας