Η Γαλλία νέος παραβάτης της δημοσιονομικής πειθαρχίας

1283
τουρκία

Σε δηκτικό του σχόλιο στις 5 Δεκεμβρίου σχετικά με την κατάσταση στη Γαλλία, ο ηγέτης της Λέγκας και ισχυρός άνδρας της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι δήλωσε: “Δεν θεωρώ πλέον αντίπαλο τον Εμανουέλ Μακρόν. Δεν είναι πρόβλημα για μένα, αλλά για τους Γάλλους”.

Είναι βέβαιο ότι μετά το διάγγελμα του Γάλλου προέδρου το βράδυ της Δευτέρας, οι κυβερνώντες στη Ρώμη θα διασκεδάζουν απεριόριστα.

Διότι σε μία συγκυρία κατά την οποία οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στηλίτευαν την στροφή της Ιταλίας προς την “δημοσιονομική ανευθυνότητα”, έρχεται η ώρα της Γαλλίας να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, μπροστά στον κίνδυνο της πολιτικής και κοινωνικής αποσταθεροποίησης.

Η στρατηγική Μακρόν για την εκτόνωση του φαινομένου των “κίτρινων γιλέκων” βασίζεται σε έναν συνδυασμό εξαγοράς χρόνου (μέχρις ότου επέλθει η κόπωση των διαδηλωτών και η χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα), καταγγελίας της ανομίας (με την ελπίδα ότι θα μειωθεί η κοινωνική αποδοχή του κινήματος), αλλά πλέον και στοχευμένων παροχών.

Εξαγγέλλοντας την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ μέσω κρατικού επιδόματος, την κατάργηση της φορολόγησης των υπερωριών και την εξαίρεση των χαμηλοσυνταξιούχων από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ο ένοικος των Ηλυσίων αναγνωρίζει έμπρακτα ότι η καρδιά του προβλήματος βρίσκεται στη συμπίεση της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων.

Με αυτή την έννοια δικαιώνει, χωρίς όμως να κατευνάζει, το ξέσπασμα της κοινωνικής δυσφορίας.

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Εμανουέλ Μακρόν δεν φαντάζουν πλέον αρκετά στα μάτια ενός πληθυσμού, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι η εξουσία είναι ευάλωτη. Όμως ήδη καθιστούν τη Γαλλία παραβάτη των κοινοτικών κανόνων, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις να δηλώνει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Την ακριβή κοστολόγηση των εξαγγελιών πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα Τρίτη στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ. Σύμφωνα πάντως με τους πρώτους υπολογισμούς, επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό κατά 8 έως 10 δισ. ευρώ (περίπου 0,5% του ΑΕΠ), χωρίς να υπολογίζονται οι απώλειες από την αύξηση του φόρου στα καύσιμα, που αποτέλεσε τον πυροδότη της οργής των “κίτρινων γιλέκων” και έχει ήδη ακυρωθεί.

Η επιμονή του Γάλλου προέδρου να διατηρήσει το δώρο των 4 δισ. ευρώ προς τους έχοντες, με την κατάργηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, γίνεται όλο και λιγότερο υπερασπίσιμη.

Προφανώς η γαλλική κυβέρνηση θα επιδιώξει περικοπές σε άλλους τομείς, με πρώτες τις αμυντικές δαπάνες. Πρόκειται όμως για ριψοκίνδυνη ιδέα σε μια εποχή κατά την οποία ο ένοπλος βραχίονας του κράτους αναδεικνύεται σε τελευταίο εγγυητή της σταθερότητας.

Σε κάθε περίπτωση, η δέσμευση για περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,8% (οριακά κάτω από τις προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας) γίνεται πλέον εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθεί. Πόσω μάλλον που ο εκτιμώμενος ρυθμός ανάπτυξης του 1,7% για το 2019 θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Ήδη η Τράπεζα της Γαλλίας επανεκτίμησε τη Δευτέρα τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του τελευταίου τριμήνου του 2018 από το 0,4% στο 0,2%.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρυνό Λε Μερ υπολόγισε ότι το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” έχει ήδη αρνητικό αντίκτυπο της τάξης του 0,1% – χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις από την προγραμματισμένη για τις 14 Δεκεμβρίου απεργία ή από τυχόν συνέχιση των αποκλεισμών οδικών κόμβων κ.ο.κ. Ο τζίρος της λιανικής μειώθηκε το Σάββατο (τέταρτο κατά σειρά εβδομαδιαίο ραντεβού των διαδηλωτών στο Παρίσι) κατά 15% με 20%.

Με άλλα λόγια, η εικόνα του Μακρόν ως αξιόπιστου συνομιλητή των Βρυξελλών και του Βερολίνου έχει πληγεί και η επιδίωξη της δημοσιονομικής πειθαρχίας συναντά αξεπέραστο όριο, στο ίδιο το κέντρο της νομισματικής ένωσης.

*Πηγή: Capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας