Η Γαλλία θέλει να οικοδομήσει μια εμπορική «ραχοκοκκαλιά» από την Ευρώπη προς το Πεκίνο μέσω της Μόσχας

1478
melenchon, συριζα
Ο Γάλλος Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει πει ότι η Γαλλία κινείται προς μια περίοδο επανεξισορρόπησης, στοχεύοντας να δημιουργήσει μια εμπορική «ραχοκοκκαλιά» με το Πεκίνο μέσω της Ρωσίας.
Ο Bruno Le Maire έκανε τη δήλωση σε μια συνέντευξη στην Εφημερίδα Wall Street, η οποία δόθηκε το Δεκέμβριο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού στη Μόσχα. «Μετακινούμαστε από έναν κόσμο που κυριαρχείται από αποκλειστικές υπερατλαντικές σχέσεις προς μια νέα ισορροπία», είπε ο Le Maire.«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας κοντινός σύμμαχος και ο κύριος εμπορικός συνεργάτης της Ευρώπης, αλλά μπορούμε ξεκάθαρα να δούμε τις δυσκολίες», είπε ο Υπουργός, ασκώντας κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες που διατηρούν την απειλή των «εξωεδαφικών κυρώσεων» – νομοθεσία που αφήνει την Ουάσινγκτον να τιμωρεί ξένες εταιρίες με επιχειρήσεις των ΗΠΑ επειδή εμπορεύονται στη Ρωσία. «Αυτό είναι αντίθετο προς το όραμά μας για έναν πολυμερή παγκόσμιο οργανισμό», είπε ο Le Maire, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι γαλλικές κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία σύντομα θα αρθούν. «Οι όροι δε συγκεντρώθηκαν για να άρουμε ή να απαλύνουμε τις κυρώσεις, αλλά ελπίζω – πραγματικά ελπίζω – ότι προς τα εκεί κινούμαστε», δήλωσε ο Le Maire.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macronέχει αποφασίσει να προωθήσει την πρωτοβουλία μετά την επίσκεψή του στην Κίνα τον Ιανουάριο και το Διεθνές Οικονομικό Συνέδριο στην Αγία Πετρούπολη τον Μάιο.
Η Γαλλία έχει κάθε κίνητρο να αυξήσει το εμπόριό της και με τη Ρωσία και με την Κίνα. Το 2016, το εμπόριο της Ρωσίας με τη Γαλλία ανήλθε στα 13 δισεκατομμύρια δολάρια, μια αύξηση 13,80% σε σύγκριση με το 2015. Όσον αφορά στην Κίνα, η Γαλλία παραμένει ο δεύτερος πιο πολύτιμος επιχειρηματικός συνεργάτης με έναν συνδυασμένο εμπορικό όγκο 167 δισεκατομμύρια ευρώ (200 δισεκατομμύρια δολάρια).
Ενώ η Γαλλία έχει τη δύναμη να άρει τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία σε εθνικό επίπεδο, είναι απίθανο να το κάνει μονόπλευρα χωρίς της υποστήριξη των Βρυξελλών. Από το 1997 οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις της Ε.Ε. με τη Μόσχα έχουν βασιστεί σε μια Συμφωνία για Σύμπραξη και Συνεργασία (PCA). Την ίδια στιγμή που το εμπόριο μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας συνεχίζεται, έχει σημειωθεί μια μείωση τα τελευταία χρόνια στο ρυθμό αύξησης των Δυτικών κυρώσεων. Το 2016, το εμπόριο Ε.Ε – Ρωσίας έφτασε τα 191 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα νούμερα από την Ευρωπαϊκή Κομισιόν. Συγκριτικά, η Κίνα και η Ευρώπη εμπορεύονται κατά μέσο όρο πάνω από ένα δις την ημέρα.
Κάθε απόφαση για να ανοιχθεί περαιτέρω το εμπόριο πιθανόν θα επιβληθεί από αυτούς που χαράσσουν πολιτική απέναντι από τον Ατλαντικό. Η Κίνα έχει προηγουμένως κατηγορηθεί από τη διακυβέρνηση του Τραμπ ότι εκμεταλλεύεται το νόμισμα, παρόλο που η επιθετική οικονομική στάση απέναντι στο Πεκίνο έχει μετριαστεί, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ζητούν τη βοήθεια της Κίνας για τη λύση της κρίσης στην Κορέα.
Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον δε φαίνεται να φοβάται να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη δύναμή της για να πάρει αυτό που θέλει. Στα τέλη του Νοεμβρίου, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε τρεις κινεζικές εμπορικές εταιρίες, καθώς προσπαθούν να διακόψουν τη χρηματοδότηση του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επίσης, παρενέβη τον Αύγουστο για να αρνηθεί στην υποστηριζόμενη από την Κίνα ιδιωτική εταιρία ιδίων κεφαλαίων Canyon Bridge Capital Partners από το να αποκτήσει έναν κατασκευαστή τσιπ, τη Lattice Semiconductor Corporation, για 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στις αρχές του Αυγούστου, οι ΗΠΑ πέρασαν νομοθεσία επιβάλλοντας νέες οικονομικές κυρώσεις ενάντια σε τρία έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, που εικονικά κατέστησε αδύνατο για τον Τραμπ να απαλύνει οποιονδήποτε περιορισμό ενάντια στη Μόσχα χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου. Μέχρι τον Ιανουάριο, η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να εκδώσει νέους οικονομικούς περιορισμούς για να συμπεριλάβει τον πιθανό αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζών και των οργανισμών από το σύστημα πληρωμής SWIFT – το παγκόσμιο δίκτυο ασφαλών οικονομικών υπηρεσιών με αποστολή μηνυμάτων.
Πηγή: https://www.rt.com/business/414781-france-trade-china-russia/
Μετάφραση Εβίτα Ευσταθίου
*Πηγή: antapocrisis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας