Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Ιταλία “για διαβουλεύσεις”, μετά τη συνάντηση του αρχηγού των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, προχθές, με τα “Κίτρινα Γιλέκα”.
Όπως επισημαίνεται από παρατηρητές της διεθνούς επικαιρότητας, η γαλλική αντίδραση έναντι της Ιταλίας για την “ανάμειξή της στα εσωτερικά της Γαλλίας”, προκαλεί τη θυμηδία, καθώς έρχεται ακριβώς τις μέρες που η γαλλική κυβέρνηση αναπτύσσει απροκάλυπτη δραστηριότητα εμπλοκής στα εσωτερικά ζητήματα της Βενεζουέλας, με την αναγνώριση ως “προέδρου” του πραξικοπηματία Χουάν Γουαϊδό.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, η ανάκληση του πρεσβευτή γίνεται έπειτα από μια σειρά “ακραίων δηλώσεων”, “αβάσιμων” και «χωρίς προηγούμενο επιθέσεων” εκ μέρους Ιταλών αξιωματούχων.
“Οι τελευταίες παρεμβάσεις συνιστούν μια επιπλέον και απαράδεκτη πρόκληση”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Κε ντ’ Ορσέ.
Οι δύο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο, έχουν κατηγορήσει τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, για μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα. Από το γεγονός ότι ευθύνεται για την κλιμάκωση της μετανάστευσης, λόγω των “επεμβάσεων της Γαλλίας στην υποσαχάρια Αφρική”, μέχρι και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τις διαδηλώσεις των “Κίτρινων Γιλέκων”.
Κατά την συνάντησή του, προχθές στο Παρίσι, με εκπροσώπους των “Κίτρινων Γιλέκων”, ο Ντι Μάιο είχε τονίσει ότι υπάρχουν πολλά κοινά σημεία, στις διεκδικήσεις τους, με το πρόγραμμα του κινήματος Πέντε Αστέρων.
“Όλες αυτές οι ενέργειες δημιουργούν μια σοβαρή κατάσταση, η οποία δημιουργεί ερωτηματικά για τις προθέσεις της ιταλικής κυβέρνησης έναντι της Γαλλίας”, αναφέρει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι επιθέσεις της Ιταλίας δεν έχουν προηγούμενο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. “Το να έχουμε διαφωνίες είναι ένα πράγμα, όμως η χειραγώγηση της σχέσης για εκλογικούς στόχους, είναι κάτι άλλο”.
Από την πλευρά του, ο Ματέο Σαλβίνι, απάντησε ότι είναι έτοιμος για διάλογο και να συναντήσει τον πρόεδρο Μακρόν, “υπό τον όρο, όμως, το Παρίσι να ακούσει τα αιτήματα της Ρώμης”. “Δεν θέλουμε να τσακωθούμε με κανέναν, δεν μας ενδιαφέρουν οι εριστικές προσεγγίσεις”, συμπλήρωσε.