Η ήττα απ’την Ουγγαρία αποκάλυψε την Εθνική Ελλάδας μάλλον αδούλευτη ομάδα

1572
τηλεμάγειρα

Ανάμεσα στην ελληνική αποστολή, ήταν περίπου κοινό μυστικό πως ο ομοσπονδιακός τεχνικός Μίκαελ Σκίμπε θα ήταν ευχαριστημένος αν στα δυο πρώτα παιχνίδια η Εθνική, μάζευε τέσσερις βαθμούς. Το έλεγε άλλωστε και πριν μπει η ομάδα στο τσάρτερ για το Ταλίν. Το επανέλαβε και όταν η αποστολή έφτασε στην Βουδαπέστη. Πολλοί θεώρησαν τον προπονητή πραγματιστή. Δίκιο έχουν αλλά γιατί είναι πραγματιστής ο τεχνικός της Εθνικής Ομάδας; Γιατί εκτίμησε σωστά την αξία της ομάδας του; Αν είναι έτσι τότε αντί να την πιστεύει την υποτιμά. Αυτή η Εθνική διαθέτει παίκτες με ποιότητα και παραστάσεις που τους επιτρέπουν εφόσον «συναρμολογηθούν» σωστά να παίζουν καλό και αποτελεσματικό ποδόσφαιρο. Επιμένω πως κάποιο πρόβλημα υπάρχει με την «συναρμολόγηση». Το ματς με την Ουγγαρία αποκάλυψε ότι η Εθνική Ελλάδας είναι μάλλον αδούλευτη ομάδα

Το «η μπάλα στον Φορτούνη» δεν συνιστά σχέδιο

Η Εθνική επιθετικά μοιάζει βασισμένη στις εμπνεύσεις του Φορτούνη. Ευπρόσδεκτες οι εμπνεύσεις του διεθνούς χαφ αλλά πρέπει, επιβάλλεται να συνοδεύονται από ένα σχέδιο για την ανάπτυξη του παιχνιδιού. Δεν συνιστά σχέδιο να ξεκινάς έχοντας στην κορυφή της επίθεσης τον Τάσο Δώνη όταν ξέρεις ότι τον χώρο που θέλει για να αξιοποιήσει την ταχύτητά του δεν πρόκειται να του τον δώσουν οι Ούγγροι. Ούτε είναι σχέδιο να παίζεις με δυο αμυντικούς χαφ που δεν έχουν τη δυνατότητα να κουβαλήσουν κάθετα την μπάλα ώστε να ανοίξουν το γήπεδο. Αυτό δηλαδή που αναγκαστικά προσπάθησε να κάνει προς το τέλος του παιχνιδιού ο Παπασταθόπουλος διαβλέποντας ότι κάποιος άλλος αδυνατούσες να το επιχειρήσει.

Ο κόουτς έστειλε στο γήπεδο της Φερεντσβάρος μια ομάδα φτιαγμένη για να αμυνθεί και να επιχειρήσει να βάλει το γκολ στην αντεπίθεση. Δεν επρόκειτο βέβαια για κάποια πρωτότυπη προπονητική σύλληψη. Ετσι σκέφτεται ο Γερμανός τεχνικός στην μεγάλη πλειοψηφία των παιχνιδιών της Εθνικής. Όταν αντιμετωπίζεις υπέρτερο ποιοτικά αντίπαλο αυτός ο τρόπος είναι ενδεδειγμένος και τις περισσότερες φορές αποτελεσματικός. Το θέμα είναι τι κάνεις όταν ο αντίπαλος δεν υπερτερεί.

Και πάλι από το περιβάλλον της Εθνικής μας λένε πως ο κόουτς έχει κατά νου να κάνει την ομάδα πιο επιθετική, πιο παραγωγική. Τότε υπάρχει άλλου είδους πρόβλημα: Ο κόουτς προσπαθεί να κάνει την ομάδα του πιο επιθετική αλλά αποτυγχάνει. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Δυστυχώς στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ο χρόνος για να πετύχεις κάτι δεν είναι απεριόριστος. Η Εθνική μετά από δυο αγώνες έχει τρεις βαθμούς ενώ η Φινλανδία έχει έξι. Σε ένα μήνα μας περιμένει στο Ελσίνκι. Τι θα κάνουμε εκεί, όπως έχουν έρθει τώρα τα πράγματα. Θα πάμε να πάρουμε την ισοπαλία που μπορεί πια να μην μας φτάνει ή θα πάμε για τη νίκη; Χρόνος λοιπόν δεν υπάρχει. Ο Μίκαελ Σκίμπε, το συζητούσα στον Θέμα fm 104,6 με τον πολύπειρο Στράτο Αποστολάκη, έχει μια δυσανεξία με το ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Σαν να μην το ξέρει. Σαν να είναι έξω από την ποδοσφαιρική του ιδιοσυγκρασία.

Τα «αστεία» λάθη στην άμυνα…

Ωστόσο δεν είναι ευθύνη του προπονητή που οι διεθνείς μας δέχτηκαν αστεία γκολ αν και ωραιότατα σε εκτέλεση. Ο χαρακτηρισμός ανήκει στον Σωκράτη Παπασταθόπουλο και αποδίδει την πραγματικότητα στην φάση του δεύτερου γκολ όπου οι Ούγγροι έχουν εξαπολύσει τέσσερα σουτ στην εστία του Μπάρκα χωρίς η άμυνά μας να απομακρύνει την μπάλα και τελικά να δεχτεί γκολ στο πέμπτο σουτ!

Αυτό είναι πρόβλημα που ξεπερνά τον προπονητή. Όπως τον ξεπερνά και το γεγονός ότι ο Φορτούνης σημαδεύει μεν τα κεφάλια των συμπαικτών του αλλά αυτοί δεν σημαδεύουν σωστά στο τέρμα. Κάνω αυτή την σημείωση για να αναφέρω ότι οι καλύτερες ευκαιρίες μας ήταν από στημένες φάσεις και όχι στην ροή του παιχνιδιού όπως αρμόζει σε μια ποιοτική ομάδα.

Θα ήταν άδικο το σύνολο της ευθύνης να φορτωθεί στον Μίκαελ Σκίμπε όταν μέσα στο γήπεδο έγιναν τραγικά λάθη από τους Έλληνες διεθνείς. Ούτε φταίει ο κόουτς που ο τραυματισμός του Μανωλά του στέρησε την τρίτη αλλαγή. Γνωρίζοντας όμως, τον τρόπο που σκέφτεται αμφιβάλλω αν και πάλι θα απέσυρε τον έναν από τους δυο αμυντικούς χαφ για να βάλει στο γήπεδο κάποιον που θα έπαιζε κάθετα για να δημιουργήσει χώρους στο συγκινητικό Κώστα Φορτούνη.

Η Εθνική μας ομάδα δεν ξέρει να παίζει δημιουργικό-παραγωγικό ποδόσφαιρο ακόμα κι όταν οι ομάδες που αντιμετωπίζει είναι χαμηλής δυναμικότητας και της το επιτρέπουν. Χωρίς λύση σε αυτό το πρόβλημα η Ελλάδα από φαβορί στον όμιλό της μπορεί να καταστεί η χλεύη του κάθε αντιπάλου της. Το καλό κλίμα στα αποδυτήρια είναι προϋπόθεση για να δουλέψεις και να έχεις αποτελέσματα. Με τον Γερμανό κόουτς το καλό κλίμα επανήλθε στα αποδυτήρια της Εθνικής. Το θέμα είναι τι γίνεται και με το καλό ποδόσφαιρο. Διότι, για να προκριθείς απέναντι σε μέτριους αντιπάλους το καλό ποδόσφαιρο είναι απαραίτητο…

Τα γκολ της αναμέτρησης:

Στο 42΄ ο Κλάινχαϊσλερ έστειλε τη μπάλα στο παραθυράκι του Μπαρκά γράφοντας το τελικό 2-1

Στο 18΄ ο Κώατας Μανωλάς είχε ισοφαρίσει προσωρινά (1-1) με κεφαλιά

Στο 15΄ οι Ούγγροι είχαν ανοίξει το σκορ μετά από εντυπωσιακό συνδυασμό

*Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας