Η Άγκυρα εκβιάζει. Εκμεταλλεύεται μια ανήμπορη σπαρασσόμενη ΝΑΤΟϊκή Συμμαχία

401
Εκμεταλλεύεται μια ανήμπορη σπαρασσόμενη

Ξεκαθάρισε την κατάσταση επιβεβαιώνοντας το ναυάγιο που επήλθε μεταξύ Ερντογάν και Μπάιντεν ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ, Τ. Σάλιβαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ναυάγιο αφορά τόσο τους S-400 όσο και τους Κούρδους και το ζήτημα Συρίας και Αν. Μεσογείου.

Πάντως, δεν είναι εικόνα Υπερδύναμης αυτό που εκτυλίσσεται. Η Τουρκία έχει καταφέρει να τραυματίσει σοβαρά το γόητρο των ΗΠΑ εκβιάζοντας συνεχώς την Συμμαχία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Μπάιντεν μίλησε για ανθρώπινα δικαιώματα μπροστά στον Πούτιν αλλά όχι μπροστά στον Ερντογάν τον οποίο έχει εντός… του ΝΑΤΟ.

Δηλώσεις ΣΕΑ ΗΠΑ για Τουρκία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κατάφεραν να βρουν μια λύση, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, σχετικά με τη μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ με επίκεντρο την αγορά από την Άγκυρα των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζέικ Σάλιβαν.

Σε μια ενημέρωση σε δημοσιογράφους, ο Σάλιβαν είπε πως υπήρξε δέσμευση να συνεχιστεί ο διάλογος για το θέμα.

Ο Ακάρ εκβιάζει το ΝΑΤΟ

Επιπλέον κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου μεταξύ του Χ. Ακάρ και της Γερμανίδας ομολόγου του Annegret Kramp-Karrenbauer, ο Τούρκος ΥΠΑΜ απείλησε με διάλυση της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα είπε:

“Oι περιορισμοί (κυρώσεις) εναντίον της Τουρκίας πρέπει να αρθούν. Οποιοιδήποτε περιορισμοί μπορεί να βλάψουν όχι μόνο την Τουρκία αλλά και την Συμμαχία με αποτέλεσμα το ΝΑΤΟ να περιέλθει σε αδυναμία.

Οι περιορισμοί αυτοί θα έχουν σοβαρές και αρνητικές συνέπειες στην αποτελεσματικότητα και στην αποτροπή όχι μόνο της χώρας μας αλλά και του ΝΑΤΟ.

Είναι γνωστό ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις προστατεύουν τα νότια και νοτιοανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα συμμετέχουμε και ενισχύουμε το ΝΑΤΟ, στις δομές ισχύος και σε ασκήσεις.

Γι αυτό οι περιορισμοί μπορεί να προκαλέσουν αδυναμία στην Συμμαχία.

Ερντογάν: Τί είπα στον Μπάιντεν

Από την πλευρά του ο Ρ.Τ. Ερντογάν ανέφερε ότι είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τ. Μπάιντεν πως η Τουρκία δεν θα αλλάξει στάση για τους ρωσικούς πυραύλους S-400.

“Είπα στον Μπάιντεν ότι δεν πρέπει να περιμένουν από την Τουρκία να κάνει διαφορετικό βήμα στα ζητήματα των S-400 και F-35 επειδή κάναμε ότι έπρεπε για τα F-35 και δώσαμε τα απαραίτητα χρήματα” ανέφερε σε δημοσιογράφους ο Ερντογάν.

“Πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις προσεκτικά. Θα παρακολουθούμε όλα τα δικαιώματά μας”, είπε.

“Την επόμενη περίοδο, οι υπουργοί Εξωτερικών μας, οι υπουργοί Άμυνας και οι πρόεδροι της αμυντικής βιομηχανίας θα προωθήσουν αυτήν τη διαδικασία προς τα εμπρός συναντώντας τους ομολόγους τους”.

Το “χαρτί” του Αφγανιστάν παίζουν οι ΗΠΑ – “ΟΧΙ” από Ρωσία

Οι ΗΠΑ εδώ και καιρό σκέφτονται να παραδώσουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ υπό τουρκικό έλεγχο σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν στο ΝΑΤΟ την Άγκυρα.

“Από την στιγμή της αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, η Τουρκία μπορεί να αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες εκεί” τόνισε ο Ερντογάν προσπαθώντας να δημιουργήσει νέα διαπραγμάτευση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ σε ένα θέμα στο οποίο αντιδρά η Ρωσία.

“Η διατήρηση από την Τουρκία – ή οποιαδήποτε άλλη χώρα – στρατιωτικής αποστολής στο Αφγανιστάν αντιτίθεται από νομική σκοπιά στη συμφωνία η οποία υπεγράφη μεταξύ των ΗΠΑ και του κινήματος των ισλαμιστών ανταρτών Ταλιμπάν στη Ντόχα του Κατάρ τον Φεβρουάριο του 2020” εκτίμησε η επικεφαλής εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η Μαρία Ζαχάροβα, στη διάρκεια της εβδομαδιαίας τακτικής ενημέρωσης του Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση για το σχέδιο του ΝΑΤΟ η Τουρκία να αναλάβει τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Η συμφωνία του 2020 «προέβλεπε την πλήρη απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων από την Ισλαμική Δημοκρατία του Αφγανιστάν ως την 1η Μαΐου, προθεσμία η οποία ήδη μετατέθηκε για την 11η Σεπτεμβρίου του 2021» από τον αμερικανικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ενώ το κίνημα των Ταλιμπάν «εξέφρασε κατηγορηματικά την αρνητική του αντιμετώπιση σ’ αυτήν την προοπτική», επεσήμανε η κυρία Ζαχάροβα.

«Θεωρούμε ότι η τελική λύση ως προς το ζήτημα αυτό είναι απαραίτητο να δοθεί ισορροπημένα, εκκινώντας από τους στόχους προώθησης της διαδικασίας ειρήνευσης με τη συμμετοχή των αντίπαλων αφγανικών πλευρών», σημείωσε ακόμη η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ προτού προσθέσει ότι εγείρεται το «λογικό ερώτημα»: «Γιατί η προστασία του κεντρικού αερολιμένα της χώρας δεν μπορεί να ανατεθεί στις αφγανικές εθνικές δυνάμεις ασφαλείας;»

Όπως υπενθύμισε η κυρία Ζαχάροβα, «για την προετοιμασία και τον εξοπλισμό τους (σ.σ.: των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας) σε είκοσι χρόνια δαπανήθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια». Πρόσθεσε εμφανώς ειρωνικά ότι τα τελευταία χρόνια «ακούγαμε τακτικά από αξιωματούχους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δηλώσεις για το υψηλό επίπεδο μαχητικής ικανότητας και της δυνατότητας να αναλαμβάνουν μόνες τους αποστολές για την εδραίωση της ασφάλειας της χώρας τους, όμως τώρα αποδεικνύεται ότι δεν τρέφουν εμπιστοσύνη στους Αφγανούς στρατιωτικούς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας