Ηριάννα-Περικλής: Αστεία αποζημίωση για την άδικη φυλάκισή τους

1685
Ηριάννα

Το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών έκανε δεκτή την προσφυγή και των Ηριάννα και Περικλή  με την οποία διεκδικούσαν αποζημίωση για την άδικη φυλάκισή τους.

Με δικαίωση για την Ηριάννα και τον Περικλή , οι οποίοι σε πρώτο βαθμό  είχαν  καταδικαστεί για συμμετοχή στην οργάνωση των Πυρήνων της Φωτιάς, αλλά  αμετάκλητα αθωώθηκαν  σε δεύτερο βαθμό, ισοδυναμεί η  απόφαση που εξέδωσε σήμερα Δευτέρα το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή και των δύο αθωωθέντων  με την οποία διεκδικούσαν αποζημίωση για την άδικη φυλάκισή τους.

Συγκεκριμένα, οι δικαστές αποφάσισαν να δοθεί και στους δύο αθωωθέντες αποζημίωση 15 ευρώ για κάθε ημέρα από τις 400 που παρέμειναν στη φυλακή, αναγνωρίζοντας έτσι το λάθος της διοίκησης, καθώς το δευτεροβάθμιο δικαστήριο τους είχε κρίνει αθώους!

Οι συνήγοροί τους υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι η κράτηση των εντολέων τους πέρα ότι ήταν άδικη, όπως αποδείχθηκε και με τη δευτεροβάθμια απόφαση της δικαιοσύνης, τους στιγμάτισε κοινωνικά και αποτέλεσε επαγγελματικό εμπόδιο.

Η Ηριάννα, όπως επισημάνθηκε, δεν εργάζεται πλέον στο διδασκαλείο εκμάθησης  της νεοελληνικής Γλώσσας για αλλοδαπούς, καθώς στη θέση της κατέλαβαν άλλοι μεταπτυχιακοί φοιτητές  που είχαν συγκεντρώσει περισσότερα μόρια, όσο εκείνη ήταν στη φυλακή. «Τους έκοψαν τα φτερά», είπε η συνήγορος του Περικλή.

Η υπόθεση

Η υπόθεση ξεκίνησε από το 2011 όταν, μετά από έφοδο της αντιτρομοκρατικής στο σπίτι της Ηριάννας και του συντρόφου της. Οι δυο τους οδηγήθηκαν στον ανακριτή. Η διδακτορική φοιτήτρια στο τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ έδωσε δείγμα DNA και δαχτυλικά αποτυπώματα και αφέθηκε ελεύθερη.

Ο σύντροφός αφέθηκε επίσης ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, καθώς αρχικά κατηγορήθηκε για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» λόγω φιλικών σχέσεων με άτομα που κρίθηκαν ύποπτα. Στη συνέχεια παραπέμφθηκε σε δίκη και αθωώθηκε αμετάκλητα, καθώς «δεν προέκυψε η παρουσία του σε κρησφύγετα της οργάνωσης και ιδίως σε αυτά που βρέθηκε οπλισμός και, όπως αποδείχθηκε, διατηρούσε κοινωνικές μόνο σχέσεις με τους συγκατηγορούμενούς του».

Δύο χρόνια μετά, τον Ιανουάριο του 2013, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η δίκη του συντρόφου της Ηριάννας, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής της το οποίο την ενέπλεκε τόσο με τους «Πυρήνες» – με μόνη σύνδεση τη σχέση με τον σύντροφό της – όσο και με όπλο που βρέθηκε το 2011 στην Πολυτεχνειούπολη Αθηνών. Συγκεκριμένα, συνδέθηκε μέρος του DNA της Ηριάννας «με μείγμα DNA τουλάχιστον 2 ατόμων εκ των οποίων το ένα γυναίκας», όπως ανέφερε η εργαστηριακή πραγματογνωμοσύνη επί των όπλων που βγήκε τον Οκτώβριο του 2012. Το εν λόγω δείγμα έχει λήξει και δεν μπορεί να ανακτηθεί με την πλευρά της υπεράσπισης να αμφισβητεί την εγκυρότητα του κατηγορητηρίου.

Μετά την απολογία της είχε αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Ακολούθησε η καταδίκη της σε 13 χρόνια κάθειρξη, με μόνο ενοχοποιητικό στοιχείο το DNA.

Παράλληλα, αντίστοιχη ποινή για αντίστοιχες κατηγορίες επιβλήθηκε στον 33χρονο συγκατηγορούμενό της, Περικλή, ο οποίος συγκατοικούσε με τον σύντροφο της. Δικό του δείγμα DNA εντοπίστηκε σε ένα βιβλίο.

Το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών είχε απορρίψει την αίτηση αναστολής της ποινής και των δύο τις πρώτες δύο φορές, τον Ιούλιο και το Οκτώβριο του 2017, με το σκεπτικό ότι δεν υφίστανται ανεπανόρθωτη βλάβη από την κράτηση τους στην φυλακή.

Κατά την τελευταία απόφασή τους, οι Εφέτες με πλειοψηφία τριών προς δύο απέρριψαν τις αιτήσεις των δύο, αποδεχόμενοι την εισαγγελική εισήγηση που ουσιαστικά ζήτησε να παραμείνουν στη φυλακή προτείνοντας την απόρριψη της αίτησης αναστολής της Ηριάννας. Τονίστηκε, μάλιστα, πως «υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη δεν απεδείχθη».

Αθώοι χωρίς αμφιβολίες

Τον Ιούνιο του 2018 στο Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης της Ηριάννας και του Περικλή. Παρά την αντίθετη εισήγηση της εισαγγελέως, ο πρόεδρος του δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι «Ηριάννα και Περικλής είναι ομόφωνα αθώοι, χωρίς αμφιβολίες».

«Τα στοιχεία δεν έδειξαν τίποτε. Δεν αποδείχτηκε παράνομη δραστηριότητα. Οι κοινωνικές συναναστροφές δεν ποινικοποιούνται. Το DNA είναι εργαλείο εντόνως αμφισβητούμενο», είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης.

Ύστερα από ένα χρόνο στη φυλακή οι δύο νέοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας