Οι ΗΠΑ επιχειρούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα μετά τον θόρυβο που προκάλεσε το αμερικανικό non paper το οποίο φέρεται να διατύπωνε στα εμπλεκόμενα μέρη τις επιφυλάξεις των ΗΠΑ σχετικά με την οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.
Στην ουσία δηλαδή τον ακύρωνε και υιοθετούσε τουρκικές θέσεις.
Όμως παρατηρώντας προσεκτικά την απάντηση του State Department εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι για άλλη μία φορά οι ΗΠΑ υποβαθμίζουν τον αγωγό καθώς ναι μεν ασαφώς λένε ότι «παραμένουν δεσμευμένες στο σχήμα περιφερειακής συνεργασίας 3+1» αλλά σαφέστατα «δίνουν έμφαση στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας που θα προετοιμάσουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για την μετάβαση στη νέα ενεργειακή εποχή».
Κάποιος που δίνει έμφαση στις «τεχνολογίες καθαρής ενέργειας» σημαίνει πως δεν επιθυμεί να επενδύσει στο φυσικό αέριο το οποίο έχει βαπτιστεί ως «ενέργεια της παλιάς εποχής» (Αλήθεια γιατί; Για δεκαετίες μας έλεγαν ότι είναι φιλικό προς το περιβάλλον).
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «σε μια εποχή που η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι -περισσότερο από ποτέ- ζήτημα εθνικής ασφάλειας, δεσμευόμαστε να εμβαθύνουμε τις περιφερειακές μας σχέσεις και να προωθήσουμε της τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.
Οι HΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν ενεργά περιφερειακές προσπάθειες ενίσχυσης της συνεργασίας και της σταθερότητας, όπως το σχήμα 3+1 στο οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ συμμετέχουν.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στη φυσική διασύνδεση ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη.
Μεταθέτουμε το ενδιαφέρον μας σε διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούν να υποστηρίξουν και (την παροχή) φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Υποστηρίζουμε έργα όπως η σχεδιαζόμενη διασύνδεση EuroAfrica από την Αίγυπτο στην Κρήτη και η προτεινόμενη διασύνδεση EuroAsia που θα συνδέει τα ισραηλινά, κυπριακά και ευρωπαϊκά ηλεκτρικά δίκτυα.
Τέτοια έργα όχι μόνο θα συνδέουν ζωτικής σημασίας αγορές ενέργειας, αλλά θα βοηθούν και στην προετοιμασία της περιοχής για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια».
Στο κείμενο δεν αναφέρεται ούτε μία φορά η λέξη «EastMed».
Όπως έχει ήδη δημοσιεύσει με non paper του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την ελληνική κυβέρνηση, με τυπικό αποδέκτη τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ Γιάννη Σμυρλή, γνωστοποιούν την άρνηση της Ουάσιγκτον να στηρίξει το εν λόγω εγχείρημα, σύμφωνα με άρθρο του Γ.Σιδέρη από το omegapress.gr
Πανομοιότυπο non paper αναφέρουν πληροφορίες, έχει αποσταλεί στο Τελ Αβίβ , αλλά και στην Τουρκία.
Εν ολίγοις αυτό σημαίνει πως η υποτιθέμενη εκπεσούσα σε… δυσμένεια από τους Αμερικανούς Τουρκία πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε: Την ακύρωση του αγωγού.
Δηλαδή αν δεν ήταν σε δυσμένεια τι παραπάνω θα κέρδιζε η Άγκυρα;
Αυτό όμως που προκαλεί κατάπληξη δεν είναι η αποτυχία ενός εγχειρήματος που εξαρχής είχε προβλήματα οικονομικής βιωσιμότητας.
Η πιο σημαντική παράμετρος, είναι ότι οι ΗΠΑ στο non paper, αιτιολογώντας τη θέση τους, πέρα από τα οικονομικά και εμπορικά στοιχεία, επισημαίνουν ότι η ιδέα του εν λόγω αγωγού, είναι εστία έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, παίρνοντας ξεκάθαρα τη θέση της Τουρκίας!
Δηλαδή, δεν θέλουν τον αγωγό για να μην «νευριάσει» η Άγκυρα.
Εν τω μεταξύ τα… non paper είναι πάντα τα πιο επικίνδυνα έγγραφα, γιατί είναι αυτά που στην πραγματικότητα αποτελούν την πραγματική πολιτική που θα ασκήσει μία κυβέρνηση, απλά δεν έχει την διάθεση να εκτεθεί επισήμως και δημοσίως.
Οι μεγαλύτερες πολιτικές «ταρζανιές» γίνονται πάντα με non paper.
Πρόκειται για μια νέα συλλογιστική που εκπορεύεται από την Ουάσιγκτον και η οποία όχι απλά αποδυναμώνει τις ελληνικές θέσεις, αλλά τις ακυρώνει εν τη γενέσει τους, και ταυτόχρονα υιοθετεί πλήρως την τουρκική επιχειρηματολογία.
Στην σημερινή τους απάντηση οι ΗΠΑ απέφυγαν να κατονομάσουν τον EastMed.