Ρίχνει τους τόνους ο Ούγγρος υπ. Εξωτερικών
Ανοικτό ζήτημα εξόδου της Ουγγαρίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε, με άρθρο της, η θεωρούμενη ως “ημιεπίσημη” εφημερίδα του μιντιακού συστήματος επιρροής του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν Magyar Nemzet (Ουγγρικό Έθνος), προ ημερών.
Το ζήτημα έφθασε μάλιστα να σχολιαστεί έως και στη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Πέτερ Σγιάρτο, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.
“Από την άποψη της κουλτούρας, της αξιακής τάξης και των κοσμοθεωριών, θα υπήρχε ένα επιχείρημα για να παραμείνει κανείς στην ΕΕ, επειδή προφανώς η ελληνική και η ρωμαϊκή σχολή σκέψης και οι χριστιανικές ηθικές νόρμες συμβαδίζουν. Ισχύει όμως ακόμη κάτι τέτοιο; Η απάντηση είναι δυστυχώς όχι. Οι δρόμοι μας αποκλίνουν, καθώς η Δύση, συνειδητά πλέον (τονίζω το “συνειδητά”) εκφεύγει από τη χριστιανική ηθική και τις ανάλογες αξίες. Αντ’ αυτών, στοχεύει να οικοδομήσει μια κοσμοπολίτικη, απρόσωπη παγκόσμια κοινωνία, βασισμένη στην αχαλίνωτη ατομική απόλαυση και τελικά την αυτοκαταστροφή του μεμονωμένου ατόμου. Μέχρι τότε, εμείς οι Ούγγροι, οι Πολωνοί και οι υπόλοιποι λαοί της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης μένουμε πιστοί στα πολιτιστικά και θρησκευτικά μας θεμέλια. Στις ζωές μας. Και αυτό υπερισχύει όλων των άλλων πτυχών του ζητήματος”, τονίζει στον ιδεολογικό πυρήνα του άρθρου του ο Tamás Fricz.
Ακροδεξιός, αλλά φιλοκυβερνητικός
Ο τελευταίος είναι πολιτικός επιστήμονας γνωστός, σύμφωνα με την Deutsche Welle, για τις ακροδεξιές του θέσεις. Ωστόσο, δεν πρόκειται για κάποια περιθωριακή προσωπικότητα, αλλά για στέλεχος πολλών οργανισμών με δεσμούς με το πολιτικό μπλοκ του συντηρητικού δεξιού πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, μετάξύ άλλων του Forum of Civic Alliance (COF). Το τελευταίο διοργανώνει “πορείες ειρήνης”, οι οποίες, με δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες συμμετέχοντες, λειτουργούν ως επιδείξεις πολιτικής ισχύος του κυβερνώντος πολιτικού μπλοκ, με τους ομιλητές σε αυτές να επιδίδονται σε έντονη αντιευρωπαϊκή ρητορική.
Ο δε πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουγγαρίας, δεύτερος τη τάξει πολιτειακός παράγοντας της χώρας μετά τον πρόεδρο Γιάνος Άντερ, Λάζλο Κόβερ, σε συνέντευξή του τον Ιούλιο, είχε δηλώσει ότι, σε αντίθεση με την ψήφο του στο δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ, το 2003, λίγο πριν τη διεύρυνση της Ένωσης τον Μάιο του 2004, σήμερα θα ψήφιζε “αναμφισβήτητα όχι” σε μια ανάλογη εκλογική διαδικασία.
Η υπουργός Δικαιοσύνης Γιούντιτ Βάργκα, από την πλευρά της, παραφράζοντας Γερμανό χριστιανοκοινωνιστή πολιτικό, ανέφερε για την ΕΕ ότι αποτελεί “όχι πλέον ένα καταφύγιο, αλλά ένα πνευματικό νεκροταφείο”.
Ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλι Βάργκα δήλωσε από την πλευρά του την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα ψήφιζε “ναι” σε ένα δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας στην ΕΕ, ωστόσο πρόσθεσε ότι όταν η Ουγγαρία, στα τέλη της δεκαετίας του 2020, θα εισφέρει στην Ένωση πιο πολλά απ’ όσα θα λαμβάνει, οι Ούγγροι πολίτες πιθανόν να αντιμετωπίζουν το ζήτημα διαφορετικά.
Ο ίδιος ο Όρμπαν έχει μιλήσει για το θέμα, κάπως παλαιότερα, το 2016, σχολιάζοντας τότε, με αφορμή το Brexit: “Βεβαίως και υπάρχει ζωή και εκτός ΕΕ”. Μέχρι στιγμής, δεν έχει εμπλακεί στην τρέχουσα συζήτηση.
Η αφορμή της πλέον πρόσφατης σύγκρουσης Ουγγαρίας – ΕΕ, η οποία οδήγησε αξιωματούχους της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου να καλέσουν έως και στην αποβολή της χώρας από την Ένωση, ήταν ο νόμος που απαγορεύει “την ομοφυλοφυλική προπαγάνδα και την προπαγάνδα περί αλλαγής φύλου σε ανηλίκους”.
Η ουγγρική αντιπολίτευση θεωρεί πάντως ότι πίσω από το άρθρο βρίσκεται το κυβερνητικό συντηρητικό μπλοκ, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για επίσημη έναρξη εκστρατείας εξόδου της Ουγγαρίας από την ΕΕ.
Σγιάρτο: Είμαστε και παραμένουμε μέλος της ΕΕ
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας κ. Σγιάρτο, την Τρίτη, επιχείρησε να κλείσει τη σχετική συζήτηση, δηλώνοντας ότι η Ουγγαρία είναι και παραμένει μέλος της ΕΕ.
“Η ΕΕ μπορεί να είναι ισχυρή μόνον εφ’ όσον βασίζεται σε ισχυρά κράτη μέλη”, περιορίστηκε να αναφέρει, στο πλάι του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας.
Στην Ουγγαρία κυβερνά η συντηρητική δεξιά συμμαχία του κόμματος Fidesz – Ουγγρική Πολιτική Συμμαχία και του Χριστιανοδημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (KDNP), υποστηριζόμενη από τον μοναδικό βουλευτή-εκπρόσωπο της γερμανικής μειονότητας στη χώρα.
Βασικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης είναι το κεντροαριστερό Ουγγρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το συνεργαζόμενο μαζί του, επίσης κεντροαριστερό οικολογικό κόμμα “Διάλογος για την Ουγγαρία” και το πρώην ακροδεξιό κίνημα Jobbik, που έχει κάνει μετριοπαθή στροφή και τοποθετείται πλέον από τους πολιτικούς αναλυτές στον χώρο της Κεντροδεξιάς – Δεξιάς.