Εφιάλτης η λειψυδρία στην Ινδία: Χωρίς νερό 100 εκατ. το 2020

1384
λειψυδρία

Με πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται αντιμέτωπη η Ινδία καθώς βλέπει τα αποθέματα νερού της να τελειώνουν, με αποτέλεσμα εκατομμύρια κάτοικοί της να βρίσκονται ενώπιον σοβαρής απειλής για τη ζωή τους.

Είναι σχεδόν 100.000.000 οι κάτοικοι της δεύτερης πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου που επηρεάζονται άμεσα από την κρίση του ύδατος. Το νερό αναμένεται να τελειώσει σε συνολικά 21 πόλεις έως το 2020, έδειξε έκθεση της NITI Aayog, μίας think tank.

Οι μουσώνες, που θα έφερναν σημαντικά αποθέματα νερού, άργησαν πολύ φέτος και το κύμα καύσωνα που έπληξε τη χώρα είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 137 άτομα.

Τα υπόγεια ρεύματα νερού εξυπηρετούν τις ανάγκες του 40% της χώρας και σιγά-σιγά στερεύουν. Το ίδιο συμβαίνει, όμως, και με άλλες πηγές νερού. Υπολογίζεται πως το επίπεδο του νερού στα δύο τρίτα των δεξαμενών της χώρας έχει πέσει κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα, όπως ανέφερε η Κεντρική Επιτροπή Ύδατος.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δημιούργησε, προσφάτως, το υπουργείο Jal Shakti το οποίο ανέλαβε την επίβλεψη της διαχείρισης του νερού, και υποσχέθηκε πως έως το 2024 κάθε σπίτι στη χώρα θα έχει τρεχούμενο νερό.

Πολλοί, όμως, διαπιστώνουν πως η δημιουργία ενός αρμόδιου υπουργείου δεν είναι αρκετή. Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, ο κόσμος οδεύει προς ένα «κλιματικό απαρτχάιντ», όπου μόνο οι πλούσιοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν βασικά αγαθά, όπως το νερό. Και η εικόνα που παρουσιάζει η Ινδία δείχνει πως αυτή η εφιαλτική πραγματικότητα δεν είναι πολύ μακριά.

Είναι πολλές οι περιοχές της Ινδίας όπου τα αποθέματα νερού έχουν πλέον τελειώσει. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πόλης Τσενάι, της έκτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, που «είδε» και τις τέσσερις δεξαμενές νερού της να στερεύουν. Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της πόλης περιμένουν, κάθε μέρα, σε ουρές για να πάρουν νερό και αναγκάζονταν να πλένουν τα σκεύη τους σε βρώμικο νερό για να έχουν αρκετό καθαρό ώστε να μαγειρέψουν.

Όπως αναφέρει το CNNi, ήδη, 600 εκατομμύρια άτομα είναι αντιμέτωπα με σοβαρές ελλείψεις νερού, ενώ 200.000 πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω κατάποσης ακατάλληλου νερού, σύμφωνα με την έκθεση της NITI Aayog.

Έλλειψη τροφίμων, καύσωνας, θάνατοι λόγω κακών συνθηκών υγιεινής και αιματηρές διαμάχες για την εξασφάλιση νερού, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η χώρα στο άμεσο μέλλον, αν δεν βρεθεί λύση.

Μεγάλες πόλεις σε κρίση

Τα αποθέματα νερού της Ινδίας δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του ολοένα αυξανόμενου πληθυσμού της χώρας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έως το 2050 η Ινδία θα ξεπεράσει την Κίνα και θα γίνει η πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη. Έως τότε ο πληθυσμός της θα έχει αυξηθεί κατά 416 εκατομμύρια.

Η αστικοποίηση σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη σχεδίου πόλεων έχει δημιουργήσει ουσιαστικά προβλήματα στις ινδικές πόλεις, που δεν μπορούν, πλέον, να φιλοξενήσουν άλλους κατοίκους.

Υπολογίζεται πως έως το 2030 η ζήτηση νερού θα είναι διπλάσια της διαθεσιμότητας, γεγονός που υποδηλώνει ότι εκατομμύρια Ινδοί θα βρεθούν μπροστά σε μία μάχη για την επιβίωσή τους.

Λίμνες και ορμίσκοι έχουν καταπατηθεί από τον σύγχρονο πολιτισμό, στερώντας από τη χώρα μία σημαντική πηγή αποθήκευσης ύδατος. Επίσης, η Ινδία δεν έχει αναπτύξει επαρκώς το δίκτυο συντήρησης του νερού.

Εν μέσω της κρίσης, έχουν εμφανιστεί και σπείρες, οι οποίες εκμεταλλεύονται την κατάσταση προς ίδιον όφελος και αποφασίζουν ποιος θα πάρει νερό και σε ποια τιμή. Είναι χαρακτηριστικό, πως μία πολυκατοικία σε γειτονιά της Τσενάι πληρώνει 216 δολάρια την ημέρα για να εξασφαλίσει τρεις δεξαμενές με νερό.

«(σ.σ. η κρίση) δεν επηρεάζει όλους τους κατοίκους κατά τον ίδιο τρόπο», ανέφερε ο VK Madhavan, επικεφαλής μίας ΜΚΟ. «Ορισμένοι μπορούν να ανταπεξέλθουν ακόμη, αν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν (σ.σ. το νερό)».

Τουλάχιστον το 60% της Ινδίας ζει σε μη εγκεκριμένες δομές, όπως είπε ο Jyoti Sharma, ιδρυτής και διευθυντής της FORCE, μίας ινδικής επιχείρησης που ασχολείται με την συντήρηση του νερού.

Οι φτωχές οικογένειες, όπως συμβαίνει κάθε φορά άλλωστε, είναι εκείνες που επηρεάζονται περισσότερο από την κρίση, και οι εκθέσεις αναφέρουν πως η κλιματική αλλαγή θα τις πλήξει αφάνταστα.

«Η κλιματική αλλαγή θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους φτωχούς», αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ.

«Υπάρχει το ρίσκο ενός ‘’κλιματικού απαρτχάιντ’’ όπου οι πλούσιοι θα πληρώνουν για να γλιτώνουν από την υπερβολική ζέστη, την πείνα και τις συγκρούσεις, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος θα υποφέρει».

Το μέλλον της Ινδίας

Οι πόλεις είναι οι πρώτες που θα νιώσουν τις επιπτώσεις της εξάντλησης των αποθεμάτων νερού. Και παρότι εκφράζονται ελπίδες για την εύρεση κάποιας λύσης, ο Madhavan υπογραμμίζει ότι «δεν θα σωθούμε στηριζόμενοι μόνο στην ελπίδα».

Ακόμη και αν δεν τελειώσει όλο το νερό, η ποιότητα ζωής σε όλη τη χώρα θα επιδεινωθεί αισθητά και παρά τις τολμηρές προεκλογικές υποσχέσεις του Μόντι, οι πολίτες θα δουν την καθημερινότητά τους να επιδεινώνεται.

Όπως είπε ο Madhavan, στην επαρχία τα κορίτσια, που παραδοσιακά αναλαμβάνουν να φέρνουν νερό, θα αναγκαστούν να παρατήσουν το σχολείο για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους.

Και όσο η κρίση εντείνεται, ίσως υπάρξουν μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών σε περιοχές όπου είναι ήδη υπεράριθμοι οι κάτοικοι. Το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς θα βαθύνει και οι τιμές θα αυξηθούν δραματικά.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα ενδέχεται να μην αντέξουν την επικείμενη κατάσταση», προειδοποίησε ο ΟΗΕ. Η Ινδία έχει μόλις πέντε χρόνια για να βρει μία λύση, εκτιμούν οι ειδικοί, και πρέπει να δράσει άμεσα γιατί το πρόβλημα είναι ήδη μεγάλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας