Εφετείο Λάρισας: Αίσχος! Αναφαίρετο δικαίωμα της εργοδοσίας να απολύει ακόμα και συνδικαλιστές

2110
Λάρισας

Συνεχίζεται το «γαϊτανάκι» των αντεργατικών, απαράδεκτων και επικίνδυνων αποφάσεων από την αστική δικαιοσύνη. Αυτή τη φορά τη σκυτάλη πήρε το Μονομελές Εφετείο Λάρισας το οποίο επικύρωσε απόλυση συνδικαλίστριας το 2013 από την εταιρεία «Εστιατόρια – Ζαχαροπλαστεία – Εμπορικές Επιχειρήσεις Τεμπών ΑΕ» («Goody’s»). Το δικαστήριο υποστήριξε πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα της εργοδοσίας να λαμβάνει συγκεκριμένες επιχειρηματικές αποφάσεις και υποχρέωσε την εργαζόμενη να πληρώσει και τα δικαστικά έξοδα των 400 ευρώ. Είχε προηγηθεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λάρισας εναντίον της οποίας προσέφυγε σε δεύτερο βαθμό η απολυμένη εργαζόμενη. Το Πρωτοδικείο θεώρησε ότι καλώς η επιχείρηση την απέλυσε για οικονομικούς λόγους.

Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη επιχείρηση το 2013 απέλυσε 13 εργαζομένους στη Λάρισα, μεταξύ αυτών και την ταμία του ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού, γιατί αρνήθηκαν να δεχτούν μειώσεις μισθών ή αλλαγές στις συμβάσεις εργασίας τους με χειρότερους όρους. Η εργαζόμενη προσέφυγε τότε δικαστικά για την ακύρωση της απόλυσης τη δική της αλλά και των υπολοίπων εργαζομένων.

Σχετικά με την απόφαση…

Με λίγα λόγια, το δικαστήριο αυτό που λέει, δίνοντας έτσι ένα επιπλέον αντεργατικό όπλο στα χέρια των εργοδοτών και του κεφαλαίου, είναι πως μια επιχείρηση μπορεί όποτε θέλει, μονομερώς, στο πλαίσιο «συγκεκριμένων επιχειρηματικών αποφάσεων», να κάνει ή να διατηρεί ατομικές συμβάσεις, να μειώνει μισθούς και ωράρια, να απολύει, να αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους για μήνες, να φέρνει τους κρατικούς μηχανισμούς καταστολής, όταν οι εργαζόμενοι διεκδικούν και απεργούν, να… να… να…

Επιπλέον, η απόφαση αυτή ανοίγει επικίνδυνα μονοπάτια και καταργεί στην πράξη την προστασία των εκλεγμένων συνδικαλιστών, με βάση το νόμο 1264/82, που με σαφήνεια προβλέπει την προστασία των συνδικαλιστών από την απόλυση. Έρχεται, δε, σε μια εποχή, όπου έχει ανοίξει ο «διάλογος» με τους δανειστές για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου (με αιχμή τον περιορισμό-κατάργηση της απεργίας), μιας και πρόκειται για ένα από τα 113 προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και μην ξεχνάμε πως ήδη επανέφερε «από το παράθυρο» την ανταπεργία («lockout») αλλά και τις ομαδικές απολύσεις, την ώρα που φροντίζει με χειρουργική ακρίβεια να εξαπλώνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας