Η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται να τεθεί σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία σε περίπτωση που ο Βλαντιμίρ Πούτιν εισβάλει στην Ουκρανία, παρά τους αυξανόμενους αμυντικούς δεσμούς που εδραιώθηκαν από τις πωλήσεις οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Άγκυρα στο Κίεβο, σύμφωνα με ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο.
Η Τουρκία δεν συντονίζει τα βήματα για την Ουκρανία με την Ουάσιγκτον και ενεργεί ανεξάρτητα, με μόνο στόχο να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος είναι εξοικειωμένος με την εξωτερική πολιτική της χώρας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.
Η απροθυμία της Τουρκίας, η οποία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ, να αντιταχθεί στρατιωτικά στη Ρωσία είναι συμβατή με τους ελιγμούς εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ο αξιωματούχος. Θέλει να διατηρήσει τα συμφέροντα της Τουρκίας από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη και τον Καύκασο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ενημέρωσαν τους συμμάχους για ένα πιθανό ρωσικό σχέδιο εισβολής στην Ουκρανία με έως και 175.000 στρατιώτες τον επόμενο χρόνο. Η Ρωσία αρνήθηκε την ύπαρξη οποιουδήποτε τέτοιου ενδεχομένου, αλλά είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να περιορίσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, θέτοντας de facto “κόκκινες γραμμές” που περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας από την ένταξη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Η ανάπτυξη αμυντικών-βιομηχανικών σχέσεων με την Ουκρανία παρέχει στην Τουρκία χρήσιμο πάτημα στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις ρωσικές ενέργειες στην περιοχή, δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.
Ο Μπάιντεν σχεδιάζει συνομιλίες του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία για να χαλαρώσει την ένταση στην Ουκρανία
Πριν μερικές μέρες, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να μεσολαβήσει μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης.