Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη του μακελειού στην Πόλη.
Η τυχάρπαστη, τυχοδιωκτική και δικτατορική πολιτική και πορεία του Ερντογάν έχει κατορθώσει σε βάρος της Τουρκίας το ακατόρθωτο: η καθεστωτική Τουρκία έχει τώρα απέναντι της και αντιπάλους της τόσο τους Κούρδους εντός και εκτός Τουρκίας και το κίνημα για τα δικαιώματα τους όσο και τους κάθε μορφής φανατικούς μουσουλμάνους και πιο συγκεκριμένα το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο και ανέλαβε με μια άθλια τοποθέτηση του την ευθύνη για το Πρωτοχρονιάτικο μακελειό στο κοσμικό κέντρο “Ρέϊνα” της Πόλης, που κόστισε τη ζωή τουλάχιστον σε 39 ανθρώπους.
Αυτήν την ώρα η Τουρκία του Ερντογάν προσπαθεί να προχωρήσει ανάμεσα σε τρομερές συμπληγάδες, που αντιπροσωπεύουν δύο εντελώς ανόμοιες δυνάμεις, από τη μία το κίνημα των Κούρδων και από την άλλη το Ισλαμικό κράτος.
Η Τουρκία με την πολιτική Ερντογάν βαδίζει ολοταχώς στον όλεθρο, χωρίς καμιά οδό διαφυγής και με άγνωστες προς το παρόν αλλά επικίνδυνες παρενέργειες σε όλη την περιοχή.
Ο Ερντογάν όταν ανέλαβε την εξουσία στην Τουρκία ξεκίνησε με πολύ διαφορετικούς οιωνούς. Η αρχική πολιτική Ερντογάν ήταν μια πολιτική τολμηρού ανοίγματος στους Κούρδους, γεγονός που του προσέδωσε κύρος και επιρροή στον πολυπληθή Κουρδικό κόσμο της Τουρκίας, ιδιαίτερα στην Πόλη και την Νοτιοανατολική Τουρκία, η οποία είναι, σχεδόν, καθαρά Κουρδική περιοχή.
Η αρχική, επίσης, επιλογή Ερντογάν υπήρξε το light Ισλάμ, πράγμα που αρχικά στήριζε και η Δύση ως ένα ήπιο μοντέλο προς εξαγωγή στον Ισλαμικό κόσμο, έναντι του ισλαμικού εξτρεμισμού.
Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν έδινε αρχικά την εντύπωση ότι εγκαταλείπει την εθνικιστική και επεκτατική πολιτική των Κεμαλιστών, τους οποίους και διαδέχθηκε, στο όνομα μιας νεοθωμανικής αντίληψης, η οποία περισσότερο ενδιαφέρεται για την πολιτιστική επιρροή στον μουσουλμανικό κόσμο και σε τούρκικες μειονότητες του εξωτερικού κάτω από τη σκέπη ενός οθωμανισμού που σέβεται τα δικαιώματα όλων των λαών της Τουρκίας.
Η ΣΤΡΟΦΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Στην πορεία, όμως, ο Ερντογάν και το καθεστώς του με την εδραίωση του ξεδίπλωσε μια εντελώς διαφορετική πορεία.
Η ανεκτική στάση απέναντι στους Κούρδους σταδιακά εγκατελείφθη για να μετατραπεί σε πογκρόμ διώξεων, μέχρι του σημείου φυλάκισης όλης της ηγεσίας του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών της Τουρκίας (HDP), του τρίτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος της Τουρκίας (!).
Η πολιτική του Ερντογάν σταδιακά μετεξελίχθηκε, επίσης, σε όλο και πιο σκληρή ισλαμική γραμμή, η οποία εκφράστηκε με ανοιχτή στήριξη και ενίσχυση του Ισλαμικού κράτους σε Συρία και Ιράκ, σε μια άτυπη συμμαχία με τη Σαουδική Αραβία, για την αναδιανομή των εδαφών και της κυριαρχίας στην ευρεία Μεσοποταμία.
Η υποχώρηση, όμως, και οι διαρκείς ήττες του Ισλαμικού κράτους υποχρέωσαν τον Ερντογάν να αποσύρει τη στήριξη του στο τελευταίο και να καταφύγει σε προσωρινή συμμαχία με την Ρωσία, προκειμένου να προσπαθήσει να αποφύγει το χειρότερο: τον σχηματισμό ενιαίου γεωγραφικά ομόσπονδου Κουρδικού κράτους στο Τούρκικό νότο, που θα εκτείνεται από τη Συρία έως το Ιράκ.
Η μεταστροφή αυτή Ερντογάν τον έχει φέρει αντιμέτωπο με το Κουρδικό κίνημα από τη μία, του οποίου οι ακραίες πτέρυγες (βλ. γεράκια του Κουρδιστάν) εξαπολύουν στοχευμένες επιθέσεις σε κρατικούς και αστυνομικούς στόχους στην Τουρκία και τους φανατικούς ισλαμιστές από την άλλη, οι οποίοι χρεώνουν στον Ερντογάν την ήττα τους στο Χαλέπι και καταφεύγουν όλο και περισσότερο σε τυφλές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία.
ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Αυτός ο τρομοκρατικός φόβος πάνω από την Τουρκία βάζει ταφόπλακα στον τουρισμό της, πλήττει βαρύτατα την οικονομία της και βάζει τη χώρα σε ένα σφικτό ανυπόφορο αυταρχικό, αστυνομικό και στρατιωτικό κλοιό.
Ο Ερντογάν απέδωσε την κατάσταση σε δυνάμεις που θέλουν να προκαλέσουν χάος στην Τουρκία.
Το χάος, όμως, στην γείτονα, που την οδηγεί σε μεγάλες περιπέτειες και καταστροφές, το προκαλεί κυρίως η δική του αυταρχική, αλλοπρόσαλλη, τυχοδιωκτική πολιτική, η οποία δεν έχει κανένα μέλλον και δεν αφήνει και κανένα μέλλον για την ίδια την Τουρκία, προκαλώντας επικίνδυνες παρενέργειες στην περιοχή.
Ο Ερντογάν μπορεί μέσα στο κλίμα της τρομοκρατίας να κερδίζει προσωρινά ερείσματα μέσα στον φοβισμένο Τούρκικο πληθυσμό, ο οποίος μπορεί εύκολα να αποδώσει σε “ξένους δακτύλους” την τρομοκρατία.
Μεσοπρόθεσμα, όμως, είναι βέβαιον ότι η πολιτική Ερντογάν και ο ίδιος ο Ερντογάν δεν μπορούν να σταθούν στην εξουσία.
ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ
Βέβαιον, επίσης, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι ο Ερντογάν, προκειμένου να βρει ματαίως διεξόδους στην δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, θα επιδοθεί σε ποικίλους τυχοδιωκτισμούς και αντιπερισπασμούς όχι μόνο εσωτερικά αλλά και στον περίγυρο του.
Το γεγονός αυτό θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ανησυχεί ασφαλώς και τη χώρα μας όσο κι αν είναι πολύ δύσκολο για τον ίδιο τον Ερντογάν να ανοίξει νέα τυχοδιωκτικά μέτωπα και δυτικά της χώρας του, χωρίς να αποβούν απολύτως τυχοδιωκτικά και καταστροφικά για τον ίδιο και την Τουρκία.
Το βέβαιον πάντως είναι ότι ο Ερντογάν θα σκληρύνει ακόμα περισσότερο τη θέση του στο Κυπριακό, πράγμα που καθιστά στις σημερινές συνθήκες ανέφικτη την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στην Κύπρο, χωρίς ξένα στρατεύματα, εγγυήτριες δυνάμεις και ξένες στρατιωτικές βάσεις.
Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ
Αυτό που χρειάζεται σήμερα η περιοχή μας αλλά και οι λαοί της Τουρκίας είναι μια πραγματικά δημοκρατική και φιλειρηνική Τουρκία, που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων των λαών της. Μια Τουρκία, που, θα σέβεται απολύτως τη διεθνή νομιμότητα και τα νόμιμα συμφέροντα όλων των γειτόνων της, στη βάση μιας ειρηνικής, ισότιμης και αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας και συνανάπτυξης.
Για την διαμόρφωση αυτής της δημοκρατικής Τουρκίας εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας και υποστήριξή μας, με πλήρη επίγνωση ότι η περιοχή μας, η περιοχή της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων, χρειάζεται ένα νέο όραμα φιλίας, συνεργασίας, οικονομικής συνανάπτυξης και ασφάλειας.
Αυτό το όραμα αντιπροσωπεύει το μέλλον των λαών μας, μακριά από στρατιωτικές λογικές, χωρίς ιμπεριαλιστικές κηδεμονίες και χωρίς τα κατασκευάσματα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Ν.Ζ
Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη
Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ανέλαβαν την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στο κλαμπ της Κωνσταντινούπολης, που άφησε πίσω του 39 νεκρούς και 69 τραυματίες.
Eκεί είχαν από την αρχή στραφεί οι υποψίες των Αρχών, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που το ISIS αναλαμβάνει την ευθύνη για πολύνεκρη επίθεση επί τουρκικού εδάφους.
Μάλιστα, αρκετές ώρες νωρίτερα, οι Κούρδοι του ΡΚΚ είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν είχαν καμία σχέση με την επίθεση.
Εν τω μεταξύ, ο δράστης του μακελειού παραμένει άφαντος. Ο άνδρας μπήκε πυροβολώντας στο κέντρο Reina γύρω στη 1:15 (00:15 ώρα Ελλάδας), λίγο περισσότερο από μία ώρα αφότου είχε μπει το Νέο Έτος, σκοτώνοντας κατά την είσοδό του έναν αστυνομικό και έναν πολίτη πριν ανοίξει πυρ μέσα στο κλαμπ.
Ο δράστης πυροβολούσε επί επτά λεπτά στα τυφλά, αφήνοντας πίσω του 39 νεκρούς και 69 τραυματίες. Συνολικά έριξε 180 σφαίρες. Έφτασε μάλιστα στο νυχτερινό κέντρο -στις όχθες του Βοσπόρου- με ταξί.
Πάντως, οι Τούρκοι φαίνεται να έκαναν και μία γκάφα: έδωσαν στη δημοσιότητα τη φωτογραφία πρόσώπου που δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση, λέγοντας ότι αυτός είναι ο δράστης. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για έναν άνδρα από το Καζακστάν.
Στο διαδίκτυο εμφανίστηκαν διάφορα βίντεο, ένα από τα οποία φαίνεται να είναι από το εσωτερικό του κλαμπ (ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)
Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί τα 35 από τα 39 θύματα της επίθεσης. Μεταξύ αυτών οι 11 είναι Τούρκοι πολίτες και 24 υπήκοοι ξένων χωρών.
Από τους αλλοδαπούς, επτά είναι υπήκοοι Σαουδικής Αραβίας, δύο Ινδοί, ένας Καναδός, ένας Σύρος, μία Ισραηλινή, δύο Τυνήσιοι, τέσσερις Ιρακινοί και ένας Βέλγος υπήκοος.
Εικοσιπέντε θύματα είναι άντρες και 14 γυναίκες.