Επιστολή Θαν. Πετράκου προς Β. Αποστόλου: Να ανασταλούν για να διορθωθούν οι δασικοί χάρτες

2090
κυβέρνηση

Επιστολή του Θανάση Πετράκου, πρώην βουλευτή Μεσσηνίας και μέλους της Π. Γ της ΛΑ.Ε προς τον Αν. Υπουργό Περιβάλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο.

Κοινοποίηση

  • Υπουργό Περιββάλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη
  • Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΣΤΑΛΕΙ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΟΥΝ ΤΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΥΣΙΩΔΗΣ ΑΛΛΑΓΕΣ.

Κύριοι Υπουργοί,

Είναι γεγονός ότι η μη ύπαρξη δασικών  χαρτών είναι ένα σοβαρό διαχρονικό έλλειμμα της χώρας. Το θέμα έπρεπε να  είχε   λυθεί   εδώ  και  50  χρόνια μαζί με το δασολόγιο στα πλαίσια   του   εθνικού  κτηματολογίου.

Όμως από  την ανάρτηση των δασικών χαρτών στο νομό Μεσσηνίας αλλά και στην Ηλεία ανέκυψαν πολύ σοβαρά προβλήματα. Αφετηρία των περισσότερων προβλημάτων είναι η επιλογή να χρησιμοποιηθούν οι αεροφωτογραφίες του 1945 αλλά και γιατί δεν ακολουθήθηκαν οι σωστές διαδικασίες πριν την ανάρτηση.

Συνέπεια των προβλημάτων αυτών είναι:

1.Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εδαφών κυρίως με ελαιόδεντρα εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις και ιδιοκτησία του Δημοσίου. Τις εκτάσεις αυτές οι αγρότες τις καλλιεργούν πολλές δεκαετίες, τις δηλώνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην εφορία στο Ε9, στις τράπεζες ως φυτικό κεφάλαιο, λαμβάνουν επιδοτήσεις, φορολογούνται γι’ αυτές τις εκτάσεις και για το εισόδημα που προέρχεται από αυτές. Συνεπώς αν προχωρήσει η διαδικασία κινδυνεύουν οι επιδοτήσεις χιλιάδων αγροτών, αν γίνει αντιπαραβολή των δασικών χαρτών με αυτούς που έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

2.Η ανάρτηση έχει λάθη, παραλήψεις και ανακρίβειες που σχετίζονται με τα όρια των σχεδίων πόλης και οικισμών, με εκτάσεις που υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις χαρακτηρισμού ως μη δασικές, με εκτάσεις που δεν είναι δασικές ενώ είναι αναδασωτέες, με εκτάσεις που στις Α/Φ δεν είναι δασικές και στο χάρτη είναι δασικές και πολλά άλλα.

3. Η ανάρτηση του δασικού χάρτη έπρεπε να ακολουθήσει τις σωστές διαδικασίες:

Να λειτουργούν γραφεία ενημέρωσης των πολιτών και υποδοχής των αντιρρήσεων σε όλες τις έδρες των πρώην καποδιστριακών δήμων, από το πρωί έως τις 9 το βράδυ για να μπορούν να ενημερώνονται οι αγρότες και να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους.

Να θεωρηθούν πριν από την ανάρτηση όλα τα όρια οικισμών και σχεδίων πόλεως από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία της κάθε περιοχής.

Να θεωρηθούν τα όρια των διανομών από την  υπηρεσία πολιτικής γης του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης.

Για αυτούς τους λόγους επιβάλλεται να ανακληθούν οι δασικοί χάρτες στους νομούς όπου έχουν αναρτηθεί και να ανασταλεί η ανάρτηση στους υπολοίπους ώστε να διορθωθούν τα λάθη και να γίνουν ουσιώδεις αλλαγές. Διαφορετικά οι δασικοί χάρτες αντί να αποτελέσουν εργαλείο υποδομής  και ανάπτυξης της χώρας θα δημιουργήσουν ακόμη περισσότερα προβλήματα -στα ήδη συσσωρευμένα- στους αγρότες  και  τους κτηνοτρόφους αλλά και θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στην αγροτική παραγωγή και την οικονομία του νομού μας.

Τα ίδια ισχύουν φυσικά και για την Ηλεία αλλά και στους άλλους νομούς που αναρτήθηκαν προχθές η θα αναρτηθούν τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα θα πρέπει:

1.Το τέλος  υποβολής αντιρρήσεων πρέπει να καταργηθεί η έστω να είναι συμβολικό.

2. Να διορθωθούν όλα τα λάθη και οι παραλήψεις πριν την νέα ανάρτησή τους.

3.Να διορθωθούν τα λάθη στις αναδασωτέες ή δασωτέες  εκτάσεις οι οποίες έχουν  συμπεριλάβει  και αγροτικές  εκτάσεις  έτσι  ώστε  να  μην  ταλαιπωρείται  ο κόσμος με τις  αντιρρήσεις.

4. Οι εκτάσεις που στο παρελθόν ήταν δασικής μορφής και σήμερα είναι χωράφια και στον δασικό χάρτη αναφέρονται ως ΔΑ, για να αποκτήσουν οι ιδιοκτήτες τους νόμιμα τη γεωργική χρήση, να μην υποχρεούνται να υποβάλλουν αντιρρήσεις για να μην πληρώνουν παράβολα και να τους δοθεί χρόνος για να υποβάλλουν το αίτημα γεωργικής χρήσης, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία της υποβολής των αντιρρήσεων.

Παράλληλα να γίνει νομοθετική ρύθμιση με την οποία να μειωθεί το κόστος νομιμοποίησης που προβλέπει ο νόμος με ένα συμβολικό τίμημα πχ 10 ευρώ το στρέμμα, όπως επίσης το παράβολο που είναι αρκετά υψηλό ιδιαίτερα σήμερα μετά 7 χρόνια μνημονίων τα οποία έχουν μειώσει δραματικά το εισόδημα των αγροτών και όλων των πολιτών. Επίσης να μην συνδέταιι η αίτηση στις υφιστάμενες δενδρώδεις καλλιέργειες για νομιμοποίηση με την κλίση του εδάφους. Γιατί είναι  διαφορετικό  πράγμα  ο καταπατητής που  πουλάει  φιλέτα  παραλιακά  για  να πλουτίσει και  άλλο  πράγμα  αυτός  που έχει εκχερσώσει να βάλει  ένα  αμπελάκι  ή  ελιές για  να  ταΐσει την  οικογένεια  του  στις  σκληρές  εποχές  1945  ,1960, 1970.

5. Δεν μπορεί όλη αυτή η διαδικασία να γίνει σε δυο μήνες, είναι αδύνατον, γι αυτό πρέπει να παραταθεί ο χρόνος τουλάχιστον κατά 6 μήνες για να μπορούν να κινηθούν παράλληλα και οι διαδικασίες των ΔΑ που προανέφερα.

6. Τέλος να ληφθεί υπόψιν στη νέα ανάρτηση των δασικών χαρτών το ελαιοκομικό μητρώο και γενικότερα το μητρώο καλλιεργειών.

Πετράκος Αθανάσιος

Καλαμάτα 22 Ιανουαρίου 2017

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας