Επισιτιστική κρίση και επισιτιστική διπλωματία μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας!-Το σιτάρι έγινε «νέο πετρέλαιο

685
Επισιτιστική κρίση και επισιτιστική

Το σιτάρι έγινε ήδη το ” νέο πετρέλαιο”

Υπάρχει παγκόσμια επισιτιστική κρίση ενόψει και αποκρύβεται από τα 7,8 δισ. ανθρώπων με αφορμή τις ανατιμήσεις προϊόντων ειδικά σε ΕΕ αλλά και αλλού;

“Σήμερα, πάνω από 820 εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε, ενώ η πανδημία του COVID-19 κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Αν δεν ληφθεί άμεσα δράση, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι θα υπάρξει μία επικείμενη παγκόσμια κατάσταση επισιτιστικής έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσε να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις σε εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες”, ανέφεραν τα ΗΕ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα στην κορυφαία θέση της χώρας με το γεγονός ότι το κράτος του εισήγαγε περισσότερο από το 50% των τροφίμων που χρειάζονταν.

Αυτό είχε εξοργίσει τον ηγέτη της Ρωσίας, ο οποίος άλλαξε πολλά από τότε, αφού για το ίδιο η ιδέα της επισιτιστικής ανεξαρτησίας ήταν το κλειδί της πολιτικής του.

Όλα αυτά ήρθαν στο προσκήνιο με αφορμή την κρίση στο σιτάρι που όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει το κύριο πρόβλημα παγκοσμίως από εδώ και στο εξής.

Το περιοδικό Financial Times αναφέρει για παράδειγμα ότι το 2017 ήταν ένα έτος καμπής για τη Ρωσία, όταν η παραγωγή και οι εξαγωγές σιτηρών ξεπέρασαν εκείνες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά.

Το σιτάρι για τη Ρωσία ονομάστηκε “νέο πετρέλαιο”, δηλαδή ένα εμπόρευμα που βοηθά τη Μόσχα ακόμα και να ελέγχει άλλα κράτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Ρωσία δεν έκανε για πρώτη φορά τα τρόφιμα “όπλο” ή μοχλό πίεσης σε άλλα κράτη.

Για παράδειγμα, αφότου η Τουρκία κατέρριψε ένα ρωσικό αεροσκάφος στην Συρία το 2015, η Μόσχα επέβαλε ένα οδυνηρό εμπάργκο τροφίμων στην Άγκυρα, το οποίο έπληξε σοβαρά την οικονομία του πεισματάρη Ερντογάν.

Τώρα το Κρεμλίνο θέλει με κάθε κόστος μέχρι το 2024 να αυξήσει την παραγωγή σίτου και να αυξήσει τις εξαγωγές κατά 50% για χάρη της ρωσικής επισιτιστικής ασφάλειας και της ικανότητας να ικανοποιήσει τα αιτήματα ξένων χωρών.

Μιλάμε πλέον για την για μια προσπάθεια εδραίωσης νέων μορφών παγκόσμιας επιρροής υπό το πρόσχημα της «διπλωματίας σίτου».

Είναι αξιοσημείωτο ότι η πολιτική της μεγάλης προσοχής στη γεωργία και τα προκύπτοντα αισθητά αποτελέσματα προσελκύουν όχι μόνο τους τοπικούς αγρότες και τα νοικοκυριά στον αγροτικό τομέα της Ρωσίας, αλλά και Αμερικανούς επενδυτές.

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του κρατικού σχεδίου στη Ρωσία για  τον σίτο στην Ρωσία “πολλά θα έχουν αλλάξει μέσα στη δεκαετία”.

Μάλιστα τόνισε ότι δεν μιλάμε για ένα άτομο, αλλά για ολόκληρο το επιχειρηματικό σύστημα στον αγροτικό τομέα παγκοσμίως.

Ένας από τους μεγαλύτερους εφιάλτες της ανθρωπότητας, αυτός της επισιτιστικής ανασφάλειας έχει μεγαλώσει δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Η πανδημία ήρθε να προστεθεί στα δεινά που μπορεί να προκαλέσει πείνα λόγω των δυσκολιών που έχουν παρουσιαστεί στις μεταφορές, αλλά και στις αγροτικές καλλιέργειες.

Η ίδια έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκτόξευση του αριθμού των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην πρόσβαση φαγητού και νερού. Περίπου 41 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στο φάσμα του λιμού, κυρίως σε περιοχές της Αφρικής, της Νότιας Αμερικής και της Μέσης Ανατολής.

Η κλιματική αλλαγή επίσης έχει προκαλέσει μεγαλύτερης διάρκειας ξηρασίες, αλλά και πλημμύρες που και αυτές καταστρέφουν καλλιέργειες.

Η ουσία σε όλα αυτά είναι ότι αυτό που βλέπουμε εδώ στην χώρα μας με την αύξηση των τιμών σε 500 αγαθά είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου που θα μας “χτυπήσει” τα επόμενα χρόνια, και για αυτό οφείλουμε να προετοιμαστούμε ως έθνος  για τα χειρότερα αφού εισάγουμε ένα τρομερό ποσοστό των αγαθών που καταναλώνουν οι Έλληνες πολίτες σήμερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας