Εξωφρενικά ενοίκια: Σταμάτησαν οικοδομή-στεγαστικά δάνεια, ήρθε και το Airbnb

1491
ενοίκια

Απλησίαστες έως και εξωφρενικές οι τιμές των ενοικίων σε μεγάλο μέρος του λεκανοπεδίου Αττικής αλλά και σε άλλες πόλεις.

Καθώς μία από τις άμεσες συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής, ήδη από το 2010, ήταν και η ανακοπή της κατασκευαστικής δραστηριότητας, με την οικοδομή να “παγώνει”, ενώ σταμάτησε και η χορήγηση στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες, η ζήτηση σπιτιών για ενοικίαση αυξήθηκε κατακόρυφα, με αποτέλεσμα και την άνοδο των τιμών των ενοικίων.

Σ’ αυτή την ήδη προβληματική κατάσταση ήρθε να προστεθεί και η επέκταση της “βραχυχρόνιας μίσθωσης”, του Airbnb, που εκτόξευσε τις τιμές.

Διαμέρισμα 50 τ.μ. στο Κουκάκι: τιμή ενοικίασης 1.000 ευρώ. Στούντιο 44 τ.μ. στο Μετς: τιμή ενοικίασης 850 ευρώ. Διαμέρισμα 50 τ.μ. στην περιοχή Χίλτον: τιμή ενοικίασης 900 ευρώ. Όσο κι αν οι τιμές των ενοικίων αυτών φαντάζουν εξωφρενικές, είναι πραγματικές. Είναι τα ενοίκια που ζητούν οι ιδιοκτήτες των κατοικιών μέσα από τις αγγελίες των μεσιτικών γραφείων.

Σε πολλές περιοχές τα ενοίκια είναι απλησίαστα για έναν υπάλληλο, έναν φοιτητή ή ένα ζευγάρι. Θα πρέπει να διαθέσουν ακόμα και πάνω από έναν βασικό μισθό για να εξασφαλίσουν στέγη. Μια γκαρσονιέρα μόλις 32 τ.μ. επιπλωμένη στο Μετς ενοικιάζεται προς 650 ευρώ.

«Τα τελευταία τρία χρόνια η ποσοστιαία αύξηση των τιμών των ενοικίων κατοικιών είναι εντυπωσιακή. Αυτό δείχνουν όλες οι στατιστικές μελέτες που έχουν βγει, καθώς και τα επίσημα στοιχεία από τον Σύλλογο Μεσιτών Αθηνών – Αττικής» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος Μεσιτών Αττικής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λόγοι της ανόδου των τιμών είναι η βραχυχρόνια μίσθωση, η έλλειψη διαθέσιμων νεόδμητων ακινήτων λόγω ανύπαρκτης οικοδομικής δραστηριότητας και η γενικότερη ανάκαμψη της κτηματαγοράς ύστερα από πολλά χρόνια ύφεσης.

«Σε αντίθεση με την αύξηση των τιμών των ενοικίων, οι μισθοί υποχώρησαν, με αποτέλεσμα όλη αυτή η κατάσταση να αποτελεί πλέον κοινωνικό πρόβλημα» σημειώνει ο Λευτέρης Ποταμιάνος, προσθέτοντας ότι με βάση τα στοιχεία του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στο κέντρο των Αθηνών, με ποσοστά που αγγίζουν το 10%-15% ετησίως.

Η μόδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb έχει εξαφανίσει τα ενοικιαστήρια από πολλές γειτονιές της Αθήνας, τα νησιά και τις τουριστικές περιοχές. Οι τιμές των ενοικίων έχουν τραβήξει την ανηφόρα. Την τελευταία διετία το Κουκάκι έγινε ακριβότερο από την Εκάλη.

Τα στοιχεία, όπως αποτυπώνονται στην ειδική πλατφόρμα της ιστοσελίδας spitogatos.gr, δείχνουν ότι στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές ενοικίασης των κατοικιών συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, ενώ εντυπωσιακή αύξηση 23,89% καταγράφεται στα δυτικά προάστια, όπου για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. το μέσο ενοίκιο φθάνει τα 619 ευρώ, όταν πριν από έναν χρόνο το ίδιο διαμέρισμα ενοικιαζόταν 500 ευρώ τον μήνα.

Την ανηφόρα έχουν πάρει τα ενοίκια και στον Πειραιά. Οι τιμές στο κέντρο του Πειραιά σημειώνουν αύξηση 10,6%, ενώ τα πρόστιμα είναι αυξημένα κατά 27,3% στο τρίτο τρίμηνο του 2019 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Ακόμα και σε περιοχές όπως ο Βύρωνας, του Ζωγράφου, η Καισαριανή, το Παγκράτι και το Αιγάλεω τα ενοίκια που ζητούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων καταγράφουν αύξηση πάνω από 18% σε σχέση με την αντίστοιχη το 2018.

Αλλά και στην πλατεία Αμερικής και στην πλατεία Αττικής τα ενοικιαστήρια έχουν αρχίσει να τσιμπάνε. Ξεκινούν από τα 4 ευρώ το τετραγωνικό, για να φτάσουν έως και τα 7 ευρώ το τετραγωνικό. Ψηλότερα κινούνται τα ενοίκια σε Κεραμεικό – Μεταξουργείο, φθάνοντας ακόμα και τα 10 έως 12 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Παρόμοια εικόνα αρχίζει να σχηματίζεται και στα βόρεια προάστια του λεκανοπεδίου. Σε περιοχές στις οποίες υπάρχουν σταθμοί του μετρό όπως το Χαλάνδρι, ο Χολαργός και η Αγία Παρασκευή οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 15% τους τελευταίους μήνες. Στα νότια προάστια η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται στην περιοχή της Γλυφάδας.

Το ίδιο σκηνικό έχει στηθεί και στη Θεσσαλονίκη, με τα ενοίκια να έχουν αυξηθεί πάνω από 12%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας