Εξαίρεση ή κανόνας πλέον οι καύσωνες;

1192
καύσωνες

Υψηλές θερμοκρασίες πλήττουν ολόκληρη την Ευρώπη αυτό το διάστημα. Στη Γερμανία και το Σαββατοκύριακο ξεπερνούν τους 35 βαθμούς Κελσίου. Η Ελλάδα, η Σουηδία, η Φιλανδία αλλά και η Λετονία αντιμετωπίζουν φονικές πυρκαγιές με ολέθριες συνέπειες. Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών οι αγρότες στη Γερμανία φοβούνται μεγάλες ζημιές στη σοδειά τους. Για το λόγο αυτό τίθεται το εύλογο ερώτημα εάν οι καύσωνες είναι μια κανονική κατάσταση ή εάν σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος;

Στην Ελλάδα οι υψηλές θερμοκρασίες είναι συνηθισμένο φαινόμενο, όχι όμως και στη βόρεια Ευρώπη, η οποία υποφέρει από ασυνήθιστους καύσωνες. Ακόμα όμως και στον πολικό κύκλο σημειώθηκαν αυτό το καλοκαίρι θερμοκρασίες που φθάνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου. Ο Τόμας Έντρουλατ από την Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία στο Πότσνταμ δηλώνει ότι το κύμα καύσωνα στη Γερμανία θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Στη Σουηδία σημειώνεται το πιο ζεστό καλοκαίρι των 25 τελευταίων χρόνων. Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές το τελευταίο διάστημα στη χώρα.

Ακόμα και στη Σιβηρία σημειώθηκε κύμα καύσωνα. Και δεν είναι η μόνη γωνιά στον πλανήτη. Στις ΗΠΑ αλλά και στην Ιαπωνία το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 35 βαθμούς, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 80 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους από θερμοπληξία. Ειδικοί από τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία στο Πότσνταμ, όπως ο Άντερς Λέβερμαν εκτιμούν ότι οι καύσωνες είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, ωστόσο οι τόσο υψηλές θερμοκρασίες στις βόρειες περιοχές είναι ένα ασυνήθιστο γεγονός.

Κίνδυνος η υψηλή συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα

Ο Γάλλος κλιματολόγος Ζαν Ζουζέλ δηλώνει πως είναι πολύ δύσκολο να συσχετίσουμε κάποια ακραία καιρικά φαινόμενα με ανθρώπινες δραστηριότητες και την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο όπως εκτιμά ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα συντείνουν στην άποψη πως ενδέχεται να τα προκαλεί η υψηλή συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα .

Ο Μπιορν Σάμσετ από το νορβηγικό Ερευνητικό Κέντρο Cicero μιλώντας στο νορβηγικό κανάλι NRK δηλώνει ότι «σε κάθε περίπτωση φέτος θα είχαμε ένα θερμό καλοκαίρι, αλλά δεδομένου ότι ο πλανήτης έχει γίνει θερμότερος κατά ένα βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με τον προηγούμενο αιώνα, αυτό κάνει ακόμα χειρότερη την κατάσταση».

Κατά τη γνώμη του, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν μετά βεβαιότητας όσο δεν περιορίζονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Τέλος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο ειδικό περιοδικό «Nature Climate Change» ακόμα και αν τηρούνταν οι προδιαγραφές της συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα μέχρι το 2100, ο μισός πληθυσμός της γης θα ήταν εκτεθειμένος σε πολύ επικίνδυνους καύσωνες. Επίσης η ευρωπαϊκή έκθεση Peseta II εκτιμά ότι οι επιφάνειες που θα μπορούν να καούν ευκολότερα θα διπλασιαστούν μέσα στον 21ο αιώνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας