Εντείνεται ο πόλεμος μεταξύ Τραμπ και μερίδας των ΜΜΕ στις ΗΠΑ

1169
υπογραφές

Ένας ιδιόμορφος πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Τραμπ και σε πολλά ΜΜΕ και με τις δυο πλευρές να υπερασπίζονται διαφορετικές συμπεριφορές για την προώθηση των στρατηγικών επιδιώξεων αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Σοβαρές διαστάσεις τείνει να προσλάβει ο πόλεμος που άνοιξε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς μια σειρά απ’ αυτά αντιδρούν στις καταγγελίες του ότι προβάλλουν «ψευδείς ειδήσεις».

Έπειτα από πρωτοβουλία της Boston Globe, 350 αμερικανικά ΜΜΕ αποφάσισαν να ακοκρούσουν την επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ και να υπερασπιστούν την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης.

Η Boston Globe σε άρθρο της τονίζει ότι είναι σε εξέλιξη ένας «βρόμικος πόλεμος εναντίον της ελευθεροτυπίας». Τίτλος της κίνησης #EnemyOfNone (Εχθρός κανενός), σε απάντηση των χαρακτηρισμών Τραμπ ότι τα ΜΜΕ είναι «εχθρός του λαού».

«Έχουμε σήμερα στις ΗΠΑ έναν πρόεδρο ο οποίος επινόησε ένα μότο σύμφωνα με το οποίο όποιο ΜΜΕ δεν υποστηρίζει ανοικτά την πολιτική της παρούσας κυβέρνησης είναι “εχθρός του λαού”», γράφει στο κύριο άρθρο της η Globe.

«Είναι ένα από τα πολλά ψέματα που διαδίδει ο πρόεδρός μας όπως ένας κοινός τσαρλατάνος που έριχνε σκόνη ή “μαγικό νερό” σε ένα πλήθος γεμάτο ελπίδα», συνεχίζει η εφημερίδα.

Ο βρετανικός Guardian, που επίσης συμμετέχει, στο άρθρο του τονίζει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επιτίθεται στον Τύπο ή αισθάνεται ότι δεν αντιμετωπίζεται από τα ΜΜΕ “δίκαια”, ωστόσο είναι ο πρώτος που φαίνεται να ασκεί μια υπολογισμένη και επίμονη πολιτική υποβάθμισης, απονομιμοποίησης των ΜΜΕ, θέτοντας ακόμη και σε κίνδυνο το έργο των δημοσιογράφων».

«Οι ύβρεις και οι επιθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ», γράφει ο Guardian, «είναι ένας υπολογίσιμος κίνδυνος για την ελευθερία του Τύπου, αλλά και για τον σεβασμό, την ευγένεια και τον διάλογο που πρέπει να υπάρχει μεταξύ του Τύπου και των αναγνωστών. Συμμετέχουμε στην προσπάθεια των αμερικανικών ΜΜΕ να διατηρήσουν την αντικειμενικότητά τους, τα ηθικά τους όρια, στοιχεία που ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως και πολλοί άλλοι σε περισσότερο επικίνδυνα μέρη του πλανήτη, προσπαθεί να καταστρέψει με κάθε τρόπο».

Οι New York Times, συχνός στόχος των ύβρεων και των επιθέσεων του αμερικανού προέδρου, στο σύντομο άρθρο τους με τίτλο, «Ο ελεύθερος Τύπος σάς έχει ανάγκη» (γραμμένος με κεφαλαία γράμματα), υπενθυμίζει ότι ο λαός έχει δικαίωμα να ασκεί κριτική στον Τύπο. «Όμως το να επιμένετε ότι οι αλήθειες που δεν σας αρέσουν είναι “ψευδείς ειδήσεις – fake news” είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία», γράφουν οι Times.

Μεταξύ των ΜΜΕ που συμμετέχουν στο κίνημα #EnemyOfNone είναι οι Chicago Sun Times, ο Philadelphia Inquirer και η Miami Herald, αλλά και πολλές μικρότερης εμβέλειας εφημερίδες από ολόκληρη τη χώρα.

Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε στα ΜΜΕ με δύο δημοσιεύματα στο Τwitter, υποστηρίζοντας ότι «τα ΜΜΕ των ψεύτικων ειδήσεων είναι η αντιπολίτευση και αυτό είναι κακό για τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι αυτό είναι πολύ κακό για τη Μεγάλη μας Χώρα… ΑΛΛΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ».

Φυσικά βρέθηκαν και αυτοί που στέκονται στο πλευρό του Τραμπ, όπως το δίκτυο Fox News, ενώ υπάρχουν και αρκετοί που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της καμπάνιας υπό την Boston Globe.

«Οι δημοσιογράφοι καλύπτουν ανιαρές κυβερνητικές συναντήσεις και αποκωδικοποιούν τους τρόπους χρηματοδότησης του δημόσιου σχολείου, ώστε να μην χρειαστεί να το κάνετε εσείς», έγραψε η Arizona Daily Star. «Δεν είναι κάτι τόσο σημαντικό όσο η πρώτη τροπολογία του Συντάγματος (σ.σ. αφορά την ελευθερία του Τύπου), αλλά μπορεί να εξυπηρετεί!».

«Τα ΜΜΕ οργανώνουν μια επίθεση περισσότερο μελετημένη και δημόσια από ποτέ εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ» και εναντίον «του μισού της χώρας που τον υποστηρίζει», έγραψε στο Twitter ο Μάικ Χάκαμπι, ρεπουμπλικανός πρώην κυβερνήτης και σχολιαστής στο συντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της κίνησης εξέφρασε ο Κεν Πόλσον, πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας USA Today και ένας από τους υπευθύνους του Newseum, του μουσείου των ειδήσεων στην Ουάσινγκτον.

«Δεν πιστεύω πως ο Τύπος πρέπει να μείνει χωρίς να κάνει τίποτα και να υποφέρει, πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του όταν ο πιο ισχυρός άνθρωπος στον κόσμο προσπαθεί να εξασθενίσει την πρώτη τροπολογία», δήλωσε. Ωστόσο, τόνισε ότι «οι άνθρωποι που διαβάζουν το κύριο άρθρο δεν έχουν ανάγκη να πειστούν. Δεν είναι εκείνοι που ουρλιάζουν (στους δημοσιογράφους) στις προεδρικές συναντήσεις».

Πρότεινε δε απέναντι στις επιθέσεις του Λευκού Οίκου, τα ΜΜΕ να ξεδιπλώσουν μια ευρύτερη εκστρατεία «μάρκετινγκ» προκειμένου να υπογραμμίσουν τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου ως θεμελιώδους αξίας.

Ο Τζακ Σέιφερ, του Politico, από τη δική του πλευρά εκτιμά πως η συντονισμένη προσπάθεια «θα έχει σίγουρα ένα αντιπαραγωγικό αποτέλεσμα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας