Ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα του 2022

865
Ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα του 2022
Ζευγάρι υπερηλίκων στην Κρήτη βρίσκει τραγικό θάνατο από αναθυμιάσεις που προήλθαν από μαγκάλι.

Δύο παιδιά στο Καματερό χάνουν την ζωή τους από πυρκαγιά  που προήλθε από ξυλόσομπα.
Ένας 90χρονος  στο Γκάζι και μια 82χρονη γυναίκα  στο Θεολόγο έχασαν την ζωή τους στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν.
Δεν είναι αποσπάσματα από άρθρα εφημερίδας του 1960, είναι ειδήσεις από την Ελλάδα του 2022, την Ελλάδα των Rafale,την Ελλάδα της Ferrari του Nammos και της Μυκόνου.
68 νεκροί από το κρύο το 2020 και 82 νεκροί το 2021. Από το κρύο.
Ένα στα δύο νοικοκυριά ζει κάτω από τον μέσο όρο της φτώχειας στην Ε.Ε.
Έξι στα δέκα νοικοκυριά αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος στην Ελλάδα επαναλαμβάνουμε του 2022.
Τα ενοίκια φτάνουν στο 70% ενός μέσου μισθού. 400-600 ευρώ . Προσθέστε λογαριασμούς, φροντιστήρια, το αυξημενο κατα 25% κόστος διατροφής, φτάσαμε αισίως στα 1500 ευρώ, χωρίς ένδυση, μια υποτυπώδη διασκέδαση, χωρίς  καν εκείνες τις μικρές αμαρτίες που ομορφαίνουν την ζωή.  Διακοπές, ένα βράδυ σε μπαράκι ή ένα ταβερνάκι. Περιττή πλέον πολυτέλεια.
Στην Ελλάδα του Νamos, του Ρέμου, η δυσκολία ή αδυναμία κάλυψης των βασικών αναγκών αφορά το ένα τρίτο των νοικοκυριών. Και συνεχίζουμε.
Ο πληθωρισμός 5,1% που καταγράφεται από την ΕΛΣΤΑΤ είναι ένας μέσος όρος τιμών  διαφόρων προϊόντων. O πραγματικός πληθωρισμός των βασικών προϊόντων απαραίτητων για την διαβίωση των φτωχών νοικοκυριών υπερβαίνει το 26%. Για να αποκτήσουν οι μετρήσεις ουσιαστικό νόημα.
Στην Ελλάδα της σιωπής των Μέσων Ενημέρωσης,αλλά και της σιωπής των Αμνών, των πολιτών της χώρας, εφαρμόζεται μία ακραία λιτότητα με :αύξηση της φτώχειας  αύξηση της ανεργίας, των υποαπασχολούμενων, των επισφαλώς εργαζόμενων, με δραστική μείωση των εισοδημάτων .Το 82% των πολιτών έχει μηδενικές αποταμιεύσεις. Το 80% έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το 43,4% δεν  τα βγάζει πέρα μετά την 19η μέρα του μήνα.
1.315.665 φορολογούμενοι κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Πολιτικές που υιοθετούνται  όπως μείωση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων, μείωση του φόρου μερισμάτων αύξηση του αφορολογήτου στις γονικές παροχές ανά πάροχο στις έως και 800.000 ευρώ  είναι εμφανές ότι ενισχύουν το φαινόμενο της αντίστροφης αναδιανομής πλούτου,από τα κάτω προς τα πάνω. Με απλά λόγια, οι πλούσιοι ευνοημένοι και πλουσιότεροι, οι φτωχοί στην μοίρα τους.
Τα πρώτα ανακουφιστικά μέτρα που θα αντισταθμίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις είναι η αναδιαρθρωση της φορολογικής και κοινωνικής πολιτικής με:
-μείωση  του ΦΠΑ από το 24% στο 15%, παράλληλη εντατικοποίηση ελέγχων και δημιουργία ικανών ελεγκτικών μηχανισμών για τον μηδενισμό της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.
-αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή σε κατώτατο μισθό και επιδόματα σύμφωνα με τον  δείκτη τιμών των μικρομεσαίων νοικοκυριών
-το κυνήγι των  αθέμιτων πρακτικών αισχροκέρδειας και υπερτιμολογήσεων
– την κατάργηση της Οριακής Τιμολόγησης και του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας.
Το χρέος της χώρας μας, μετά από 12 χρόνια μνημονιακών πολιτικών λιτότητας και φτωχοποίησης έχει αγγίξει τα 356 δις. Η πανδημία βρήκε ένα ΕΣΥ διαλυμένο, μια κοινωνία σε οριακά επίπεδα, ένα κρατικό μηχανισμό αποστεωμένο, απαρχαιωμένο και δυσλειτουργικό. Με οδηγό μια κυβέρνηση κυνική,που συνεχίζει να ξεπουλα τον δημόσιο πλούτο και να ευνοεί τους διάφορους ολιγάρχες. Με απολογητές και συνένοχους καλοπληρωμένα Μέσα Ενημέρωσης,εγκάθετους-μην φοβόμαστε τις λέξεις-δημόσιους λειτουργούς και μηχανισμούς στρέβλωσης της πραγματικής εικόνας.

 Καιρός να αλλάξει κάτι σε αυτήν την χώρα. Όταν η κοινωνία υποφέρει, η κοινωνία πρέπει να παλέψει για να δώσει τις λύσεις. Όχι οι μηχανισμοί της ολιγαρχίας:
Πηγή: documendonews
Ιωάννα Λιούτα
Πολιτική Αναλύτρια με εξειδίκευση στην Οικονομική Διακυβέρνηση και στις Δημόσιες Πολιτικές

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας