Ελλάδα: Αιχμή νέου ψυχρού πολέμου με «ακαδημία κατασκόπων» ΕΕ-ΝΑΤΟ

2004
ελλάδα

Τη λειτουργία “Ακαδημίας Κατασκόπων” στην Ελλάδα φέρεται να σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το περιοδικό Politico. Με σαφή στόχευση προς τη στρατιωτικοποίηση που στρέφεται πρώτα απ’ όλα κατά των ίδιων των λαών της Ε.Ε., ο σχεδιασμός αυτός εμπλέκει, με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα, τη χώρα μας σε επικίνδυνες περιπέτειες.

Όπως αναφέρεται, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Ε.Ε, συμφώνησαν χθες, Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες σε 17 νέα πρότζεκτ στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας. Αυτά, έρχονται να προστεθούν σε άλλα 17 πρότζεκτ που είχαν συμφωνηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο. Αυτά τα σχέδια, τα οποία προκύπτουν από τη συμφωνία PESCO (Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία), προβλέπουν από τη βελτίωση της εκπαίδευσης και των υποδομών, μέχρι την ενίσχυση των θαλάσσιων επιχειρήσεων και των αεροπορικών συστημάτων.

Ανάμεσά τους και η ίδρυση «ακαδημίας κατασκοπίας», που αναλαμβάνει η Ελλάδα, είδηση που μετέδωσε πρώτα το Politico, δημοσιεύοντας πληροφορίες από το προσχέδιο των πρότζεκτ, τα οποία ενέκριναν οι Ευρωπαίοι υπουργοί τη Δευτέρα. Της κοινής ακαδημίας πληροφοριών της ΕΕ (Joint EU Intelligence school) θα ηγείται η Ελλάδα με τη συμμετοχή της Κύπρου, επιβεβαιώνει ο Guardian, σε δημοσίευμα που αναφέρει ότι οι υπουργοί ενέκριναν τα 17 πρότζεκτ.

Η δημιουργία μίας κοινής Ακαδημίας Κατασκοπίας της Ε.Ε. θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ενωσης, γράφει τo Politico. Μέχρι πρόσφατα, η εμβάθυνση της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα μπλοκάρονταν από τη Μ. Βρετανία, που έβλεπε αυτό το ενδεχόμενο ως έναν ανεπιθύμητο ανταγωνισμό στη συμμαχία Five Eyes, που αποτελείται από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Ν. Ζηλανδία και τη Μ. Βρετανία. Ομως, με το Brexit να πλησιάζει, το Λονδίνο πλέον δεν αποτελεί εμπόδιο, σημειώνει το δημοσίευμα.

Πάντως, το Politico σχολίαζε ότι «θα προκαλέσει εντύπωση η πρόταση να αναλάβει η Ελλάδα την Ακαδημία, με τη βοήθεια της Κύπρου, κάτι που σημαίνει ότι δύο από τα μέλη της Ε.Ε. με τις στενότερες σχέσεις με τη Μόσχα θα “τρέχουν” αυτό το πρόγραμμα». Φυσικά, οι στενές αυτές σχέσεις αποτελούν, πλέον, μύθο, καθώς Ελλάδα και Κύπρος έχουν ευθυγραμμιστεί πλήρως με την ευρωατλαντική πολιτική.

Σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της Ένωσης, η Ακαδημία θα εκπαιδεύει στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών από την Ε.Ε. Επίσης, η Ελλάδα θα αναλάβει την εκπαίδευση πληρωμάτων ελικοπτέρων για τις συνθήκες σε μεγάλο υψόμετρο ή σε υψηλή θερμοκρασία, ενώ το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό και για τα πολιτικά πληρώματα, ανέφερε το Politico, δημοσιεύοντας το προσχέδιο που εγκρίθηκε.

Ακόμη, σύμφωνα με το ίδιο προσχέδιο, η Ελλάδα θα ηγείται του πρότζεκτ για τη δημιουργία ειδικών δυνάμεων που θα μπορούν να μετέχουν σε μικρές κοινές επιχειρήσεις, γράφει το Politico.

Η Γαλλία και η Σουηδία θα αναλάβουν το Κέντρο Αξιολόγησης, η Γερμανία τη δημιουργία drones νέας γενιάς που αναμένονται έως το 2025, ενώ θα είναι και επικεφαλής του πρότζεκτ για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των ελικοπτέρων Tiger. Η Ιταλία θα έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη συστήματος αντιμετώπισης απειλής από drones. Ακόμη, η Εσθονία θα ασχοληθεί με τη δημιουργία αρθρωτού μη επανδρωμένου συστήματος εδάφους- που θα διευκολύνει τον σχεδιασμό αποστολών- και η Γαλλία θα είναι επικεφαλής του πρότζεκτ για νέας γενιάς πυραυλικά συστήματα μεσαίας εμβέλειας.

Επίσης, μεταξύ άλλων, η Τσεχία θα είναι επικεφαλής της προσπάθειας δημιουργίας ευρωπαϊκής δύναμης ηλεκτρονικού πολέμου και η Γαλλία τη βελτίωση του καταμερισμού των βάσεων, τόσο στην Ευρώπη όσο και εκτός αυτής, προκειμένου να υπάρχει ταχύτερη ανταπόκριση σε περίπτωση κρίσης.

Με την υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών είναι προφανές πως η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, μπαίνουν στο μάτι του κυκλώνα, τείνοντας να βρεθούν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης της Δύσης με τη Ρωσία. Συνάμα, η υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών, αποβλέποντας στον περαιτέρω έλεγχο της περιοχής των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, εξυπηρετεί και το νέο δόγμα της σχετικής αυτονόμησης της πολιτικής της Ε.Ε. από τις ΗΠΑ, στοχεύοντας στην αναβάθμιση του ρόλου της ως ισχυρής ιμπεριαλιστικής δύναμης.

Όσον αφαορά τη χώρα μας, όλα αυτά έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με την αναγκαία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εθνική ανεξαρτησία και την υπεράσπιση της ειρήνης και των εθνικών συμφερόντων.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας