Εκτός κάθε ορίου η Τουρκία: Σχεδιάζει μνημόνιο υιοθέτησης ΑΟΖ με Τυνησία

1750
τουρκία
Οι κινήσεις της τουρκικής ηγεσίας στη Μεσόγειο είναι μεθοδικές και άρχισαν να ξετυλίγονται από το 2004.
Η Λιβύη είναι το «μοντέλο» της Άγκυρας.


Τις επεκτατικές αλλά και μεθοδικές κινήσεις του στη Μεσόγειο συνεχίζει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κινείται σε δύο μέτωπα:  αυτό της Λιβύης, όπου επιδιώκει να αποδυναμώσει και να εκθέσει τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και σε αυτό των θαλάσσιων ζωνών, στο οποίο θέλει να συνάψει συμφωνίες με χώρες της περιοχής έχοντας ως μοντέλο αυτό της Λιβύης με τον Φαγιέζ Αλ Σάρατζ.

O Ερντογάν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του Χαφτάρ την Κυριακή (26/1) ενώ δημοσιεύματα του Τύπου φέρουν την τουρκική ηγεσία να σχεδιάζει την υπογραφή συμφωνίας με την Τυνησία, όπως με τη Λιβύη και να «εξαφανίσει» από τον χάρτη ελληνικά νησιά.

«Ο Χαφτάρ θα αποτύχει»
Επίθεση κατά του Λίβυου στρατάρχη Χαφτάρ εξαπέλυσε ο Ερντογάν ο οποίος δήλωσε ότι δεν μπορεί να αναμένει κανείς από αυτόν να σεβαστεί την εκεχειρία μεταξύ των δυνάμεων του και των φιλοκυβερνητικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του ΟΗΕ περί παραβίασης της εκεχειρίας, είπε: “Δεν είναι δυνατόν να αναμένει κανείς έλεος και κατανόηση από κάποιον σαν αυτόν τον Χαφτάρ για την εκεχειρία“.

Πρέπει να δούμε ξεκάθαρα ποιος είναι ο Χαφτάρ. Είναι ένας άνθρωπος που πρόδωσε τους ισχυρότερους από αυτόν, δεν είναι δυνατό να περιμένουμε κατανόηση από έναν άνθρωπο σαν αυτόν ως προς την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος λίγο πριν αναχωρήσει για επίσκεψη στην ΑλγερίαΣυνεχίζει τις επιθέσεις με όλες τους τις δυνάμεις. Ωστόσο, δεν θα πετύχει“, υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται πως παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας και της Ρωσίας, ο Χαφτάρ εγκατέλειψε τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Μόσχα νωρίτερα αυτό το μήνα και ο αποκλεισμός που επέβαλε στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Λιβύης επισκίασε τη σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο στις 19/1 με στόχο την επίτευξη μόνιμης ανακωχής.

Ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός (LNA) σκοπεύει να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη, με τη στήριξη της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, των Ρώσων μισθοφόρων και  αφρικανικών στρατευμάτων.

Η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και ανακοίνωσε ότι θα τηρήσει το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη όσο διατηρείται η εκεχειρία, προσθέτοντας  ωστόσο  ότι θα μπορούσε επίσης να αναπτύξει στρατεύματα αν χρειαστεί.

Στο Βερολίνο, οι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν να σχηματίσουν μια ειδική επιτροπή αποτελούμενη από πέντε στρατιωτικούς αξιωματούχους από κάθε πλευρά προκειμένου να προωθήσουν την εκεχειρία. Πρόκειται να συναντηθούν για πρώτη φορά τις επόμενες μέρες στη Γενεύη.

Σχεδιάζει μνημόνιο και με την Τυνησία.

Πέραν του μετώπου της Λιβύης η Τουρκία συνεχίζει τις κινήσεις της στη σκακιέρα των θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο και «πατώντας» στο «μνημόνιο κατανόησης» με την Λιβύη θέλει να προχωρήσει στην υπογραφή ανάλογης συμφωνίας με την Τυνησία αγνοώντας επιδεικτικά την ύπαρξη ελληνικών νησιών στο νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Η Άγκυρα έχει δημοσιεύσει χάρτες που δείχνουν ότι, μετά τη Λιβύη σκοπεύει να «ενωθεί» μέσω θαλάσσιου διαδρόμου δυτικά της Κρήτης και με την Τυνησία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Realnews.

Την επιχείρηση «Τυνησία» έχει προαναγγείλει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Λιβύη  δήλωσε ότι, “η Τουρκία θα διεξάγει συνομιλίες με κάθε εμπλεκόμενη χώρα, εκτός από την ελληνοκυπριακή διοίκηση. Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την  ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτά προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο. Επιθυμούμε τη δίκαιη κατανομή του πλούτου και αυτό ισχύει και για τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου. Μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες και με άλλες χώρες της περιοχής.

Ξεπέρασε κάθε όριο η Τουρκία – Μετά τη Λιβύη σχεδιάζει μνημόνιο με την Τυνησία και «εξαφανίζει» ελληνικά νησιά


Από το 2004 εργάζεται η Τουρκία πάνω στο τωρινό σενάριο

Η Τουρκία έχει εργαστεί πάνω στο σενάριο που εκτυλίσσεται τώρα στη Μεσόγειο εδώ και πολλά χρόνια, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Στις 2 Μαρτίου 2004 και στις 12 Μαρτίου 2013 η Τουρκία με επιστολές της στον ΟΗΕ γνωστοποιούσε την άποψή της για τα συμφέροντά της στη νοτιοανατολική Μεσόγειο καθορίζοντάς τα και με συγκεκριμένες συντεταγμένες. Συγκεκριμένα ανέφερε  ότι, τα συμφέροντά της βρίσκονται «δυτικά του σημείου με συντεταγμένες 32 μοίρες, 16 λεπτά και 18 δεύτερα ανατολικά».

Στις 18 Μαρτίου 2019 η Άγκυρα επανέλαβε αυτή τη θέση, προσθέτοντας αυτή τη φορά και τον 28ο παράλληλο, τον οποίο αναφέρει ως βάση για τις όποιες μετέπειτα οριοθετήσεις.

Επιπλέον ανέφερε ότι η μέση γραμμή στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου αποτελεί τα σύνορα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Τι σημαίνουν πρακτικά τα παραπάνω: Η Τουρκία με …γομολάστιχα σβήνει Κύπρο και ελληνικά νησιά από τον χάρτη και αποκτά θαλάσσια σύνορα με Λιβύη, Αίγυπτο και Ισραήλ. Με αυτό το σκεπτικό η Τουρκία «εξαφανίζει» Κύπρο, Κρήτη, το σύμπλεγμα της Μεγίστης, τη Ρόδο και την Κάρπαθο.

Από το 2011 η Τουρκία έχει οριοθετήσει σύνορα με το ψευδοκράτος και είχε «κόψει»« θαλάσσια οικόπεδα τα οποία παραχωρήθηκαν προς εκμετάλλευση στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας