Εκλογική συνεργασία ή στρατηγική ήττα;

3525
δεκέμβρης

Η χώρα μας μπαίνει δυστυχώς στο 9ο μνημονιακό έτος. H τρόικα εγκαταστάθηκε εδώ τον Μάιο του 2010, μήνας που συνοδεύτηκε από την πρώτη μεγάλη διαδήλωση του λαού, όπου απειλήθηκε με εισβολή η Βουλή. Εκείνη η λαϊκή οργή «κτυπήθηκε» από την πυρπόληση της Μαρφίν, όπου όπως όλα «δείχνουν», ήταν πιθανότατα έργο μυστικών υπηρεσιών. Ακολούθησε η πλατεία Συντάγματος, η κυβέρνηση της πρώτης φοράς «αριστερά», η παραποίηση και ο ευτελισμός του δημοψηφίσματος. Εδώ όλα νεκρώνουν και η «αριστερή» κυβέρνηση υλοποιεί ότι δεν μπορούσε να υλοποιήσει η «δεξιά».

Έτσι,  η «εξάτμιση» της  Ελλάδας, σε όλα τα επίπεδα συνεχίζεται. Κύρια:

Α) Σε ανθρώπινο δυναμικό: Ζούμε από το 2010 την Τρίτη Μαζική Μετανάστευση, μετά  την περίοδο 1903-1917 και 1960-1972. Το 2013 μετανάστευσαν 100.000 άτομα, ενώ τελευταία φαίνεται να αναχωρούν 10.000 το μήνα!!! Κατά πλειοψηφία νέοι, επιστήμονες, ειδικευμένοι, ο ανθός της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο, η πλειοψηφία των νέων μηχανικών μεταναστεύει. Πάνε στη Γερμανία, στο Ηνωμένο, Βασίλειο, στα Αραβικά Εμιράτα κλπ.. ‘Όπου υπάρχει εργασία, υπάρχει και πατρίς…..

Το διάνυσμα της μετανάστευσης έχει συγκεκριμένη φορά, και το βέλος αυτό αποδεικνύει ποιο κράτος ή περιφέρεια, είναι σε «κρίση» και ποιο δεν είναι. Από την άλλη, το μέτρο του διανύσματος της μετανάστευσης απεικονίζει το βάθος της κρίσης και της μετατροπής της πατρίδας μας σε «εξάρτημα» και αποψιλωμένη περιφέρεια του ευρωπαϊκού κέντρου, στην «καλύτερη» των  περιπτώσεων.

Β) Η εργασία: Οι εργαζόμενοι το 2010 -πριν την επιβολή- των μνημονίων  αριθμούσαν περί τα 4,5 εκ. και πλέον, όταν η ανεργία ήταν 10%. Σήμερα είναι κοντά στα 3,8 εκ.. Ανάμεσά τους,   400 χιλιάδες είναι οι υποαπασχολούμενοι. Ενώ οι  «καταγεγραμμένοι»  άνεργοι από την ΕΛΣΤΑΤ αριθμούν περίπου 1εκ. Ζούγκλα απέραντη επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις. Αν η απασχόληση ανερχόταν αντί να μειωνόταν τα χρόνια της κρίσης,  δηλαδή αυξανόταν με έναν μικρό φυσιολογικό ρυθμό μεγαλύτερο ή ίσο του 1%, εν ολίγοις, δημιουργούνταν 50.000 νέες θέσεις εργασίας ανά έτος, τότε έπρεπε σήμερα να είχαμε τουλάχιστον 5 εκ. εργαζόμενους. Η φυσιολογική όμως αύξηση του εργατικού δυναμικού, μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους διοχετεύτηκε στο εξωτερικό.  Η μετανάστευση αποτέλεσε πάλι την «ευλογία» για το σύστημα, αποσυμπιέζοντας την οργή της νεολαίας.

Γ) Η δημόσια περιουσία κινητή και ακίνητη υποθηκεύτηκε στον μηχανισμό χρέους της Ε.Ε. και ξεπουλιέται, μέσω του υπερταμείου, ενώ η Γερμανία απαιτεί θρασύτατα να μπει ενέχυρο και ο λιγοστός ελληνικός χρυσός. Η αποικιοκρατική στάση  των διευθυντών της Ε.Ε. είναι πρωτοφανής. Είναι σαν να έχουμε χάσει πόλεμο και να πληρώνουμε το τίμημα.

Δ) Το γενικό επίπεδο ζωής  χειροτερεύει μέρα με την μέρα. Μισθοί και συντάξεις έχουν κατακρεουργηθεί, δημόσια εκπαίδευση και υγεία στενάζουν από το βάρος  της υποχρηματοδότησης.

Ε) Οι τράπεζες λεηλατούν περιουσίες, καταστρέφουν ανθρώπους, αποτελούν βάρος για την οικονομία αφού διογκώνουν το δημόσιο χρέος με συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις, αντί να δίνουν δάνεια και να ενισχύουν την ανάπτυξη. Πρόκειται για τράπεζες-ζόμπι που έχουν περάσει στο ξένο κεφάλαιο.

Σε  αυτή λοιπόν την χώρα που λέγεται Ελλάδα ο παραπάνω κατάλογος είναι ατελείωτος. Εδώ έχουν δημιουργηθεί οι πιο ακραίες συνέπειες της ευρωπαϊκής πόλωσης, που ύψωσε στο κύβο η μητέρα του ευρώ, η συμφωνία του Μάαστριχτ. Σε αυτή την χώρα έχει δημιουργηθεί μια κοινωνία του 1/3, ενώ οι υπόλοιποι αγωνίζονται για την επιβίωση. Σε κάθε  σπίτι της λαϊκής πλειοψηφίας υπάρχει ένας άνεργος, ή δύο άνεργοι, ή κάποιος που λείπει στο εξωτερικό. Κάποια σπίτια από αυτά δεν έχουν ρεύμα, άλλα είναι ήδη στα χέρια τραπεζών, σε πολλά λείπουν τα λεφτά για τα φροντιστήρια και το χαρτζιλίκι των παιδιών, σε άλλα λείπει ακόμη και το φαγητό, τα φάρμακα των ηλικιωμένων, το πετρέλαιο του χειμώνα. Σε αυτή την χώρα οι νέοι δεν παντρεύονται, δεν γεννούν παιδιά, οι θάνατοι πλειοψηφούν στις γεννήσεις.

Αυτή την χώρα, ο ξένος παράγοντας αγκαλιά με την εγχώρια οικονομική και πολιτική ημι-ελίτ, την διαλύει, όπως ένα κλεμμένο αυτοκίνητο σε μάντρα κλεπταποδόχων.

Σε αυτή την χώρα σε λίγους μήνες θα έχουμε πολλαπλές εκλογές. Η κυβέρνηση μάλιστα μιλάει για έξοδο από την κρίση! Το παράλογο είναι ότι σε αυτή την χώρα, σε αυτές τις συνθήκες, δεν υπάρχει ένα κύριο ευρωσκεπτικιστικό πολιτικό ρεύμα, «ανάλογο» έστω με αυτό της Λεπέν, ή του Μελανσόν στη Γαλλία, των Πέντε Αστέρων, ή της Λέγκα στην Ιταλία. Αντίθετα, μια δεξιά-νεοφιλελεύθερη και βαθιά ευρωπαϊστική αντιπολίτευση θα πρωτεύσει στις εθνικές εκλογές, ενώ μια «αριστερή» επίσης πολλαπλά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, που θυσίασε το λαό της για την σωτηρία του ευρώ, θα περάσει με τη σειρά της στην αντιπολίτευση. Δύο «όμοια» κόμματα στην κεντρική επιλογή τους, υπέρ της άκρατης παγκοσμιοποίησης, της Ε.Ε. και του ευρώ, του ΝΑΤΟ και των αμερικανών, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κυριαρχούν στην πολιτική ζωή.

Μάλιστα είναι πολύ πιθανό ο αστερισμός των αντιμνημονιακών, ριζοσπαστικών οργανώσεων,  κινήσεων και προσώπων να μείνει εκτός Βουλής, αν και αθροιστικά μπορεί και να βρίσκονται στη θέση του τρίτου κόμματος, το βράδυ εκείνης της Κυριακής.

Αν τα πράγματα οδηγηθούν εκεί, η απογοήτευση και η αποστράτευση θα ενταθεί, ενώ ο μόνος παίκτης που θα απομείνει  -και δικαίως- θα είναι  το ΚΚΕ, που (προς το παρόν ας ελπίζουμε….) δεν προβάλλει κάποιο πρόγραμμα άμεσης εξόδου από την  θανατηφόρα κρίση που βιώνουμε.

Σε αυτή λοιπόν την χώρα το πολιτικό αυτό παράδοξο πρέπει να σπάσει. Η λύση και η απάντηση είναι πια μία. Εκλογική συνεργασία και όχι προγραμματική συμφωνία, όλων των ριζοσπαστικών, αντιμνημονιακών, πατριωτικών, αντιιμπεριαλιστικών, δημοκρατικών, αντικαπιταλιστικών δυνάμεων, αλλά και προσωπικοτήτων, επιστημόνων, καλλιτεχνών, που παλεύουν ώστε η Ελλάδα να γίνει κυρίαρχη και να απελευθερωθεί από το έκτακτο καθεστώς της χρεοκρατίας.

Εν ολίγοις όσοι συμφωνούν με  απλά πράγματα, όπως  με παύση του  καθεστώτος της χρεοκρατίας,  την ανάκτηση της Εθνικής και Λαϊκής κυριαρχίας (πράγμα που συνεπάγεται ότι η ελληνική βουλή και όχι οι Βρυξέλlες και το Βερολίνο θα αποφασίζει για τον προϋπολογισμό της  και την πολιτική της Ελλάδας), αντίστροφη οικονομική πολιτική σε όλα τα επίπεδα, με στόχο την πλήρη απασχόληση και την παλιννόστηση, ενίσχυση των δυνάμεων της Εργασίας και της Δημοκρατίας. Άρα, Ρήξη με την ευρωζώνη, την συνθήκη του Μάαστριχτ και την Ε.Ε., και πιθανό απελευθερωτικό και σχεδιασμένο Grexit. Η εκλογική συνεργασία έχει  κόκκινη γραμμή, απέναντι στη ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Άλλωστε και την άνοδο της ακροδεξιάς θέλουμε να αποτρέψουμε. Όλα  αυτά βέβαια, μπορούν να διατυπωθούν και με καλύτερο και με διαφορετικό τρόπο. Μιλάμε για εκλογική συνεργασία και όχι προγραμματική συμφωνία μια που η δεύτερη «φαντάζει» ιδιαίτερα δύσκολη.

Από εκεί και πέρα ο καθένας θα εκφράσει το δικό του ιδιαίτερο πρόγραμμα και ας κάνει και διακριτή προεκλογική εκστρατεία. Μια τέτοια εκλογική συνεργασία θα σπάσει το εκλογικό δίπολο και θα εμφανίσει με άνεση στην Βουλή μια μεγάλη ομάδα βουλευτών και πολιτικών σχηματισμών που αντιστρατεύονται την εξόντωση του λαού και της χώρας.

Θα ήταν μια πολιτική ανάταση να βλέπαμε στο κοινοβούλιο αρκετούς από τους Λαφαζάνη, Αλαβάνο, Κωνσταντοπούλου, Νταβανέλο, Σωτήρη, Σαραφιανό Σακοράφα, τον Λαπαβίτσα κ.α., τον Άγγελο Χάγιο και άλλα στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, γιατί όχι τον Τσοβόλα, τον Κατσανέβα κ.α. από τον παλιό σοσιαλιστικό χώρο, τον Κασιμάτη, τον Καζάκη, τον Κυπριώτη, τον Στάλια κ.α. από τον Δημοκρατικό-Αντιμνημονιακό-Πατριωτικό χώρο, βουλευτές από Αντιιμπεριαλιστικές ή Κομμουνιστικές οργανώσεις, όπως η ΚΟΕ, ο Κορδάτος, η Παρέμβαση, ο Εργατικός Αγώνας, το Κομμουνιστικό Σχέδιο, τον μ-λ χώρο   και  φυσικά πρόσωπα από τον χώρο των επιστημών και των τεχνών.

Είμαι βέβαιος ότι πολλοί θα πουν, ότι  αυτό το πρόσωπο ή αυτός ο χώρος δεν χωράει, έχει «πει» το ένα και το άλλο. Η απάντηση είναι:  «αν πάμε έτσι, ίσως δεν θα μπει στη Βουλή κανένας και στη θέση αυτού που δεν χωράει είναι σαν να βάζετε έναν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ. του ΚΙΝΑΛ ή της Χρυσής Αυγής». Είναι καλύτερα ένας βουλευτής περισσότερος  του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ., του ΚΙΝΑΛ ή της Χρυσής Αυγής, από αυτόν που δεν χωράει; Είναι καλύτερα ο αστερισμός των απέναντι  να παραμείνει εξωκοινοβουλευτικός; Αυτά είναι τα πραγματικά ερωτήματα.

Είναι λοιπόν εφικτό ο αστερισμός των απέναντι να βρεθεί στη Βουλή και μάλιστα με μεγάλο αριθμό βουλευτών, ώστε να εκπροσωπηθούν όλες σχεδόν οι τάσεις. Και εκεί, κάθε μέρα, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. θα εισπράττουν χαστούκια. Είναι εφικτή μια ανάταση των αντιστάσεων ξεκινώντας από τις εκλογές, στη προσπάθεια η χώρα να βγει από την κρίση με ενισχυμένες τις δυνάμεις της εργασίας και της δημοκρατίας.

Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο και ο καθένας κατεβεί στις εκλογές με το μαγαζάκι του, τότε το αποτέλεσμα θα είναι μια στρατηγική ήττα. Γιατί αν μετά από δέκα σχεδόν χρόνια μνημονίων δεν έχει εμφανιστεί η μαγιά μιας νέας πολιτικής πλειοψηφίας, τότε καλό ταξίδι, και  ο καθένας στο δικό του μοναστήρι, στο δικό του Θιβέτ.

Υπάρχει σήμερα μια συσπείρωση γύρω από την ΛΑ.Ε και το 1-1-4, αυτοί ας αναλάβουν πρωτοβουλία. Η πρόταση της εκλογικής συνεργασίας πρέπει να απευθυνθεί και στο ΚΚΕ, στροφή του οποίου θα άλλαζε, ριζικά και ποιοτικά τα πράγματα.

Ένα είναι βέβαιο, η ιστορία γραπτή και άγραφη δεν θα δικάσει μόνο τους «προδότες» του λαϊκού παράγοντα, αυτούς που εκτέλεσαν τα μνημόνια, μαζί με τον ελληνικό  Λαό, αλλά και όλους εμάς τους υπόλοιπους,  ως ανίκανους να τους ανατρέψουμε και μάλιστα χωρίς να μπούμε καν στο γήπεδο, χωρίς μάχη και χωρίς να ανοίξει μύτη.

15 Σχόλια

  1. Εκλογική συνεργασία αριστερών σχημάτων; Μακράν του καημού των πληττομένων Ελλήνων, μακράν των προηγουμένων και επομένων αυτοκτονιών, μακράν της ΑΝΑΓΚΗΣ για ένα αντιστασιακό-απελευθερωτικό μέτωπο, ένα νέο ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΕΑΜ;

    • Δεν αρνείται το κείμενο κάτι τέτοιο. Αλλά αφού οι αντιμνημονιακοί σχηματισμοί (και οχι μόνο οι αριστεροί) και πρόσωπα δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε πρόγραμμα, τότε όλο το μετωπο του οχι ας εκφραστεί εκλογικά με μια συνεργασία . Εκτός αν είναι καλύτερα τουλάχιστον κοινοβουλευτικά να μείνουν στο περιθώριο.

  2. κ. Παπουλή
    ευγενική η σκέψη να γίνει συνένωση όλων “αντιμνημονιακών” αλλά η συγκόληση ανόμοιων στρατηγικών και αντιλήψεων δεν είναι λύση. Λέτε να γίνει εκλογική συμφωνία χωρίς προγραμματική συμφωνία. Και ποιο θα είναι το μήνυμα που θα εκπέμπει το “αντιμνημονιακό μέτωπο”? Ο καθένας θα λέει τα δικά του θα πρόκεται για μια πολιτική βαβέλ.
    Ο μόνος τρόπος να γίνει ένα αντιμνημονιακό μέτωπο είναι αυτό να γίνει με δημόσια ανοιχτή δημοκρατική συζήτηση.
    Όχι μέσα σε κλειστές πόρτες, όχι με πολιτικά παζάρια των ηγεσιών, όχι με μοίρασμα θέσεων.
    Ανοιχτή συζήτηση. Κάθε πολιτικός σχηματισμός να καταθέσει τις προτάσεις του και αυτές να κριθούν και να εγκριθούν από τους πολίτες. Το τελικό κείμενο να το αποδεχτούν όποιες πολιτικές δυνάμεις θέλουν και να δεσμευτούν σε αυτό.
    Αν πχ η απόφαση των πολιτών είναι άρνηση πληρωμής του συνόλου του χρέους, θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις που θα συμμετέχουν να στηρίζουν την άρνηση πληρωμής του συνόλου του χρέους. Αν αποφασιστεί να γίνει παραπομπή των ενόχων στη δικαιοσύνη να δεσμευτούν όλοι οι συμμετέχοντες ότι αυτό και θα επιδιώξουν κ.ο.κ.
    Αλλιώς θα βγαίνουν σε κανάλια ή σε ομιλίες οι υποψήφιοι και ο καθένας θα λεει το δικό του.
    Τέλος να ψηφιστούν οι υποψήφιοι από τους πολίτες για τις θέσεις που θα καταλάβουν στο μέτωπο.
    Το κίνημα των 5 αστέρων το έκανε. Αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και ψηφοφορίες για όλα τα θέματα.
    Τα κίτρινα γιλέκα το έκαναν σε τρεις εβδομάδες ψηφίζοντας κατάλογο 42 αιτημάτων. Άρα γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε εμεις?

    • Εξαιρετικά κρίσιμη η τοποθέτηση σου geosalonica, όπως και όλα τα σχόλια σου στην Iskra. Νομίζω πως ο Κώστας θα απαντήσει εποικοδομητικά, και ενδεχόμενα και η Iskra να πάρει μια επίσης εποικοδομητική θέση σε αυτόν τον προβληματισμό αν προσεξει τα σχολια. Ο λαός δεν καλύπτεται με την αντι-προσωποκοινοβουλευτική “τι κι αν είναι κατοχική” δημοκρατία. george.griboyiannis@gmail.com με ελπίδα να επικοινωνησουμε και να συμπράξουμε άπαντες για την υλοποίηση της έκθεσης-υπόδειξης του ΟΗΕ για “λογιστικό έλεγχο του χρέους με ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ λογοδοσία των υπαιτιων”.

    • Γι’ αυτό βάζω την ηλεκτρονική μου διεύθυνση ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΊΜΑΣΤΕ “ΑΥΤΟΙ ΒΑΡΑΝΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ-ΚΑΙ ‘ΜΕΙΣ…ΚΑΘΕΝΑΔ ΧΩΡΙΑ” (Δημήτρη και geosalonika για εσάς η πρόσκληση επικοινωμιας, με Κώστα και ΙΣΚΡΑ-ΛΑ.Ε. γνωριζόμαστε, ήδη η απάντηση του Κώστα ανοίγει δρόμο ΑΝ ΘΕΛΗΣΟΥΜΕ).

  3. a) Κανείς δεν αρνήθηκε την ανάγκη ενός νέου ΕΑΜ, αλλά προς το παρόν δεν δημιουργήθηκε.
    β) Φυσικά θα ήταν ωραίο αυτό που λέτε, αλλά έχει δύο προυποθέσεις:
    1) ότι οι πολιτικοί σχηματισμοί αυτοί όχι απλώς θέλουν να φτιάξουν ένα μέτωπο, αλλά θέλουν και να διαλυθούν μέσα σ αυτό. Εδώ δεν έχουμε ούτε καν το πρώτο την (επιθυμία για την δημιουργία μετώπου), ούτε καν εκλογικού, πως θα διαλυθούν σε αυτό; Όποιος έχει κάνει πρόταση ( π.χ. η ΛΑΕ στην ανταρσυα, έχει πάρει αρνητική απάντηση).
    2) Να αγκαλιαστεί το εγχείρημα απο κόσμο ώστε να υπερβεί την αριθμητική των οργανώσεων.
    Κατόπιν των ελλείψεων 1,2 δεχτείτε ως ρεαλιστική πρόταση την εκλογική συνεργασία, κάποιων (και όχι όλων) απο τους παραπάνω ως βήμα για αυτό που λέτε.
    Επίσης οι πολιτικές απόφάσεις να παίρνονται με άμεση δημοκρατία περιλαμβάνεται στο κείμενο των 1-1-4, αν το προσέξετε. Και φυσικά είναι απόλυτα σωστή πρακτική και κατά την γνώμη μου και θα έχει έρεισμα στην κοινωνία. Αλλά εδώ βρισκόμαστε μπροστά στην Βαβέλ της ασυνεννοησίας του αντιμνημονιακού αστερισμού, πώς θα περάσουμε από το Α στο Ω; Νομίζω ότι ή πρόταση εκλογικής συνεργασίας είναι ρεαλιστική. Αν μπορεί να γίνει αυτό που λέτε φυσικά είμαι μαζί σας.

    • Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν χρειάζεται να διαλυθούν οι αντιμνημονιακές δυνάμεις μέσα σε ένα κοινό μέτωπο.
      Ο καθένας μπορεί να κρατήσει τις απόψεις του και τη σημαία του. Σημασία έχει η συμφωνία και η δέσμευση σε κάποια ελάχιστη κοινή βάση. Και θα είμαι πιο συγκεκριμένος με ένα παράδειγμα για να συνεννοηθούμε:

      Είναι τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις μη νόμιμα κυρωμένες από τη βουλή ή όλα έχουν γίνει σύμφωνα με το ελληνικό και το διεθνές δίκαιο?

      Αυτό είναι πολύ βασικό γιατί δίνει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση στην επιχειρηματολογία και τον αγώνα του μετώπου. Το ΕΠΑΜ έχει τεκμηριώσει σε μια εκτενή μήνυση-έγκληση 300 σελίδων που έχει καταθέσει στον Άρειο Πάγο ότι δεν έχει γίνει κύρωση των μνημονίων και δανειακών συμβάσεων στη βουλη άρα είναι όλα ΆΚΥΡΑ. Η ΛΑΕ αντίθετα δέχεται ότι τα μνημόνια έχουν ψηφιστεί νόμιμα. Πως το λύνεις αυτό για να υπάρχει σύμπραξη?
      Το Σχέδιο-Β τι άποψη έχει? Για να μην εχει συνυπογράψει τη μήνυση εκτιμώ ότι έχετε την ίδια άποψη με τη ΛΑΕ.

      Και μια και θίξατε την πρωτοβουλία 1-1-4, μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί ΠΟΥΘΕΝΑ στο κείμενο της πρωτοβουλίας ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ για παραπομπή των ενόχων στη δικαιοσύνη? Συμμετείχαν τόσες προσωπικότητες και πολιτικές δυνάμεις. Κανείς δεν το σκέφτηκε? Γιατί όταν ερωτήθηκε το ΕΠΑΜ για το συγκεκριμένο κείμενο, και ενώ στάλθηκε απαντητική επιστολή από το ΕΠΑΜ επισημαίνοντας μεταξύ άλλων και το σημείο αυτό δεν υπήρξε καμία απάντηση από την πρωτοβουλία 1-1-4 (δηλαδή κυριως από τη ΛΑΕ για να μη κρυβόμαστε) και ούτε το συμπεριέλαβε στο κείμενο?. Εγώ που είμαι απλός πολίτης που εκπροσωπώ μόνο τον εαυτό μου, έχοντας ζήσει την κωλοτουμπα σύριζα τι να σκεφτώ για τους συμμετέχοντες στην 1-1-4 όταν δεν συμπεριλαμβάνουν στο κείμενο διακήρυξης, την αυτονόητη πράξη παραπομπής στη δικαιοσυνη αυτών που έχουν συμπράξει στην κατάργηση του δημοκρατικού πολιτεύματος?
      Βλέπετε το πράγμα δεν ειναι απλό. Και μένα με καίει η ανάγκη δημιουργιας μετωπου αλλά όχι δημιουργιας ενος νέου συριζα που θα μας ξαναπουλήσει σε μια συναλλαγή με το συστημα που υποτιθεται πάμε να ανατρέψουμε.

      • Αγαπητέ geosalonika, το αρχικό σου σχόλιο ήταν εύστοχο. Στο δεύτερο σχόλιό σου θέτεις ζητήματα που αφορούν, όχι το δέον γενέσθαι αλλά το τι σοβαρή (αδικαιολόγητη κατα τη γνωμη μου) έλλειψη είχε το κειμενο των 114 και το τι καλά πράγματα κάνει ένα άλλο κόμμα (μια τέτοια συζήτηση καλύτερα να γίνει ιδιωτικά διαφορετικα χρειάζονται ονοματεπωνυμα). Οπως θα προσεξες, αφησα το e-mail μου για επικοινωνια, διοτι το βασικο προβλημα είναι η άρνηση επικοινωνίας των “επανω-πολιτευομένων+οπαδούς αυτων” με τους “από κάτω-μη πολιτευόμενους-μη οπαδούς τινός”, αρα αυτο που μενει να εξεταστεί ειναι, η δυνατοτητα επικοινωνίας των “απο κάτω”.
        Ιδιαίτερα όταν επώνυμοι όπως ο Στάθης (Σταυρόπουλος) και ο Κώστας (Παπουλής) ο οποιος ανταποκρίθηκε εποικοδομητικά στην “πάσα” που του εκανα, συμφωνούν με τα όσα έγραψες στο πρώτο σχόλιό σου και μαλιστα και με το παραπάνω. Αυτα ομως χρειαζονται και να γνωριζομαστε ποιος με ποιον μιλάει και να θέλουμε την επικοινωνία και να επιδιώκουμε και την από κάτω ενότητα. Αναμένω …

  4. Αντώνη, πάσα έδωσα στον Κώστα και στην ΙΣΚΡΑ, ο Κωστας με την απάντηση του μας δειχνει το δρόμο για απελευθερωτικό αγώνα, η ΙΣΚΡΑ πολλές φορές επικαλειται ένα πατριωτικό μέτωπο όχι μόνο εκλογικο. Μια εκλογική συμμαχία μπορεί να είναι καλή η καλύτερη, όμως μην ξεχνάμε πως ταυτόχρονα δίνει επίφαση δημοκρατικότητας στον “τι κι αν είναι Κατοχικός” Αντι-προσωπευτικό Κοινοβουλευτισμό. Τι εμποδίζει την οποιαδήποτε εκλογική συμμαχία να υιοθετήσει ενώπιον όλων των πολιτών, “εις γνωσιν όλων και με την συμμετοχή όλων” οπως εγραψε και ο Σταθης σε ωραίο άρθρο του, όσα προτείνει ο geosalonika και οσα ακομα βοηθησουν να απελευθερωθουμε; Αυτό ήταν το σκεπτικό μου και αυτός ειναι ο τρόπος σκεψης-δράσης πολλών συναγωνιστών. Καλό είναι να μην μείνει ημιτελής αυτός ο διάλογος. Καλό είναι να ξέρουμε ποιος μιλάει με ποιον.

  5. Δεν νομίζω ότι κανείς πιστεύει οτι μνημονιακή κατοχή της χώρας είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα.
    Άλλωστε η πρώτη σύμβαση τον Μάιο του 2010 δεν πέρασε καν από την βουλή και υπογράφτηκε απο τον υπουργό οικονομικών. Το ζήτημα δεν είναι όμως αν τα μνημόνια είναι, ή δεν είναι “νόμιμα”. Το ζήτημα είναι να καταργηθούν, και απο εκει και πέρα να υπάρξει ένα νέο σύνταγμα, το οποίο θα απαγορεύει την εκχώρηση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας και άλλα πολλά μέσα απο μια συντακτική εθνοσυνέλευση.
    Αν θέλετε την γνώμη μου, είναι ότι όσοι ψήφισαν μνημόνια πρέπει να ¨”καταδικαστούν” -οχι με την έννοια της προσωπικής τους τιμωρίας- αλλά για να δειχθεί σε όλο τον κόσμο, οτι οι πολιτικές που υπηρέτησαν είναι παράνομες σε αυτήν την χώρα. Ένα νέο Σύνταγμα και μια νέα νομοθεσία, μπορεί να προβλέπει για αυτούς π.χ. την μόνιμη στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.
    Όμως όλα αυτά είναι δευτερεύοντα ζητήματα γιατί για να γίνουν, προυποθέτουν μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία που θα απελευθερώσει την πατρίδα μας. Και αυτή η πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία για να δημιουργηθεί χρειάζεται κατ αρχήν τον διάλογο και την συνεργασία όσων πιστεύουν στην αντίστροφη πολιτική απο την κυρίαρχη (αυτή του ευρωπαϊσμού και της υποτέλειας). Εν ολίγοις αν εσείς θεωρείτε ως βασικό ζήτημα την τιμωρία των ενόχων, εγώ δεν έχω πρόβλημα να το επικαλείστε συνεχώς. Για μένα πρωτεύον ζήτημα είναι η Δημοκρατία και η Λαίκή κυριαρχία, και η συζήτηση σε ένα ρεαλιστικό οικονομικό και πολιτικό πρόγραμμα. Ο λαός δεν θα πειστεί ότι η Ελλάδα πρέπει να βγεί από τις ευρωπαϊκές συντεταγμένες με νομικά επιχειρήματα (που δεν αμφιβάλλω οτι είναι χρήσιμα), ούτε με την επίκληση της τιμωρίας των ενόχων. Αυτό που τον καίει είναι τα επιχειρήματα για ένα καλύτερο οικονομικό και πολιτικό αύριο σε μια ελεύθερη ελλάδα. Και σε αυτό όλοι εδώ, συμφωνούμε σε γενικές γραμμές.

    • Κώστα συμφωνούμε. Υπάρχει μια μικρή η μεγάλη λεπτομέρεια, που θα κριθεί αν αυτή η συζήτηση ξεπεράσει σε δημόσια επιφάνεια την ενδοαντιμνημονιακη φαγωμάρα. Το καλυτερο οικονομικο και πολιτικο αυριο εχει υπονομευθει σοβαρα και καθε μερα που περνα υπονομεύεται χειρότερα, από τα οικονομικοπολιτικα μνημονιακα πεπραγμενα. Δηλαδή, άλλο νέο ξεκίνημα θα κάναμε απεμπλεκομενοι από την χρεοκρατια το 2010, άλλο νέο ξεκίνημα θα κάνουμε το 2020. Η οικονομική ζημιά και οι δυνατότητες νέου ξεκινηματος χειροτερευουν με την πάροδο του χρονου, οπότε ακομα πιο αναγκαστικα θα πρεπει να συνδεσουμε τα αγωνιστικο-δικαιικο-πολιτικο, διοτι θα πρέπει να πάρουμε-απαιτήσουμε και αποζημιώσεις (αστικής ευθυνης) και αποζημιώσεις για το κόστος επανόρθωσης, απο ΕΕ-ΔΝΤ-ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ-ΣΥΝΕΝΟΧΟΥΣ. Αυτά όμως δεν τεκμηριώνονται αν δεν γίνει πραγματογνωμοσύνη (βλέπε στο παραπάνω σχόλιο μου για την σχετικη αποφαση του ΟΗΕ 7/3/2014), η οποία πραγματογνωμοσύνη αναδεικνύει ποινικές και αστικές ευθύνες.
      Υπάρχουν επίδοξοι Ζορό που τάζουν αμεση επαναφορά μισθων-συνταξεων στο προηγούμενο προ μνημονιων καθεστώς. Αυτοί οι ίδιοι λοιδορουσαν από το 2010 τις μηνυσεις εσχατης προδοσίας και τώρα βγάζουν λάθος και επιζήμιες όλες τις μηνυσεις εσχατης προδοσίας εκτός από τη δική τους. Δηλαδή “δίνουν” ΚΑΝΟΝΙΚΑ όλους τους άλλους μηνυτές (απλούς, καθημερινους πολίτες) στα μνημονιακα σκυλιά, ακόμα και στους μνημονιακής εισαγγελείς. Τελικά, η Δικαιοσύνη είναι απαραίτητο συστατικό κάθε πολιτειας και έχει αιτιώδη σχέση με την οικονομία, η δε πολιτικη οφείλει να υποτάσσεται στον κάθε φορά, για κάθε ζήτημα, σε κάθε εποχή, κατακτημένο νομικό πολιτισμό, πράγμα που δεν έχει την παραμικρή σχέση ακόμα και με το 100% μιας κοινοβουλευτικής ψήφισης μνημονίων. Τα παραπάνω δεν αφορούν ιδέες αλλά τριαντάχρονη αγωνιστικοδικαιικοπολιτικη εμπλοκή, ημων και συν-αγωνιστων, με πλήρη και κομβικής σημασίας τεκμηριωτικα δεδομένα χρήσιμα στην απελευθερωτικη-αναγεννητική προσπαθεια.

    • κ. Παπουλή
      Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας για το ότι το πρωτεύον είναι η αποκατάσταση της Δημοκρατίας και της Λαϊκής κυριαρχίας.

      Και εκτιμώ ειλικρινά την προσπάθεια με το άρθρο σας να αφυπνίσετε τους υπεύθυνους να συνεργαστούν γιατί σωστό είναι αυτό που λέτε ότι το αντιμνημονιακό μέτωπο πάει ολοταχώς για ακόμη μια στρατηγική ήττα. Όμως η ευθύνη της λήψης πρωτοβουλιών (αν θέλουμε να δούμε ένα αποτέλεσμα σύντομα) είναι δυστυχώς στις ηγεσίες των πολιτικών αντιμνημονιακών δυνάμεων και όχι στους πολίτες.

      Και μια και εσείς είστε στέλεχος μιας πολιτικής κίνησης να σας ρωτήσω γιατί δεν διοργανώνετε ένα ανοιχτό συνέδιο για όλες τις αντιμνημονιακές δημοκρατικές δυνάμεις με συμμετοχή πολιτών; Να γίνει από το κάθε κόμμα η παρουσίαση της πρότασής του να πούμε όλοι τι τελικά θέλουμε να κάνουμε. Το συνέδριο αυτό μπορει να γίνει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Να εκμεταλευτούμε το γεγονός ότι υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα οργανώσεις και εκπρόσωποι της ΛΑΕ, του Σχεδίου Β, του ΕΠΑΜ κλπ.Αρα κόσμος να βοηθήσει και να οργανώσει, να βγει στους δρόμους και να προσκαλέσει τους πολίτες υπάρχει. Επαφές σε περιφερειακά μέσα ενημέρωσης υπάρχουν καθώς σε αυτά έχουν μιλήσει πολλες φορές και ο κ. Καζάκης και ο κ. Λαφαζάνης και ο κ. Αλαβάνος.
      Επίσης είναι πολύ εύκολο να στηθούν youtube μεταδόσεις που θα μπορούσαν με μεταδοθούν ομιλίες ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα ή τους χώρους που θα γίνονται τα συνέδρια παρακάμπτοντας τα συστημικά ΜΜΕ που έτσι κι αλλιως δε θα καλύψουν ειδησιογραφικά το θέμα.
      Οι προτάσεις να μπουν σε ψηφοφορία και να ψηφιστούν από τους πολίτες. Απο κει και πέρα οποια αντιμνημονιακή δύναμη δε συμφωνει με τις προτασεις που ψηφίστηκαν μπορεί να μην συνταχτεί και να πάει μόνη της να πείσει την κοινωνία για τη δική της πρόταση. Όσοι όμως δεχτούν να υποστηρίξουν την προταση θα πρέπει να δεσμευτούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και να το επικοινωνήσουν ακριβως όπως ψηφίστηκε και να το στηρίξουν.
      Κλείνω με δύο επισημάνσεις. (α) Αν εγώ που δεν ανήκω σε κομματικό/πολιτικό σχηματισμό σας έγραψα σε 10 λεπτα ένα περίγραμμα σεναρίου, πιστεύω ότι οι ηγεσίες και τα κεντρικά στελέχη των αντιμνημονιακών δυνάμεων μπορούν να σχεδιάσουν πολύ καλύτερα το πλάνο δράσης. Άρα είναι θέμα βούλησής τους και συνεπώς φέρουν ευθύνη για την απραξία τους την οποία εγώ προσωπικά τους καταλογίζω (β) Οι εκλογές είναι πολύ κοντά και δε βλέπω να υπάρχει άγχος να φτιαχτεί το κοινό μέτωπο. Αναρωτιούνται λοιπόν οι ηγεσίες των αντιμνημονιακών κομμάτων γιατί ο κόσμος δεν τους ακολουθεί και γιατί “δε σηκώνεται απο τον καναπέ”. Θα σας πω λοιπόν ότι κανείς δεν ακολουθεί κάποιον που δεν εμπνέει.
      Ας πράξουν ότι χρειάζεται για να εμπνεύσουν και οι πολίτες θα ακολουθήσουν.

  6. α} Μηπως μπορεί κάποιος να μας πεί ποιοί “αντιμνημονιακοί” ή αντιμνημονιακοί- οπως το θελει – θεωρούν τα μνημόνια παρανομα ,αντισυνταγματικά και άρα ανίσχυρα εξ υπαρχής? Το ΚΚΕ τα θεωρεί και νόμιμα και συνταγματικα ,το ίδιο η “Ανταρσυα” -αφου ουδεποτε θετει τετοιο θεμα. Η ΛΑΕ και το ΕΠΑΜ τα θεωροιυν ή τα χαρακτηριζουν παρανομα κλπ, αλλά ΑΝΤΙΦΑΣΚΟΥΝ προς εαυτούς, λαμβανοντας μερος στις εκλογες που προκηρύσσει το μνημονιακό καθεστώς, γιατι ετσι το νομιμοποιούν (εμμεσα αλλα και αμεσα). Λοιπόν ας ξεκαθαρίσει το θεμα αυτο και τα παρεπόμενά του και μετα εχουν σειρα τα υπόλοιπα. [Εννοείται οτι ΔΕΝ προκειται να το δημοσιευσετε ,οπως και αλλα που σας στέλνω ]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας