Εισπρακτικό το μέτρο; Πάνω από 4 εκ. πρόστιμα παραβιάσεων απαγόρευσης κυκλοφορίας

1010
πρόστιμα

Πάνω από 4 εκατ. ευρώ έως τώρα το ύψος των προστίμων για άσκοπες μετακινήσεις και λειτουργία καταστημάτων – Πού θα διατεθούν τα έσοδα.

Σε 4.253.700 ευρώ ανερχόταν, έως την Παρασκευή 3 Απριλίου, το συνολικό ποσό από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε όλη την Ελλάδα για παραβάσεις του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας, αλλά και της αναστολής λειτουργίας καταστημάτων, για την αποφυγή της διάδοσης του κοροναϊού.

«Μέτρα που σκοπό έχουν την προστασία της υγείας των πολιτών και όχι την τιμωρία τους», τονίζει χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Ιωάννα Ροτζιώκου.

Παραβάσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας και της λειτουργίας καταστημάτων

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, από την Δευτέρα 23 Μαρτίου, που ξεκίνησε το μέτρο για τις άσκοπες μετακινήσεις, έως την Παρασκευή 3 Απριλίου, βεβαιώθηκαν, σε όλη τη χώρα, 17.358 παραβάσεις και επιβλήθηκαν, αντίστοιχα, πρόστιμα 150 ευρώ, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 2.603.700 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι περισσότερες παραβάσεις έχουν βεβαιωθεί στην Αττική, ενώ ακολουθούν η Θεσσαλονίκη, τα Ιόνια Νησιά και η Δυτική Ελλάδα.

Όσον αφορά στη λειτουργία καταστημάτων, παρά τη σχετική απαγόρευση, βεβαιώθηκαν, έως τις 3 Απριλίου, συνολικά 330 παραβάσεις, οι οποίες τιμωρούνται με πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Έτσι, το συνολικό ύψος των προστίμων για τις συγκεκριμένες παραβάσεις φτάνει σε 1.650.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, όπως έχουν τονίσει μέλη της κυβέρνησης, σημαντικό μέρος του ποσού που θα συγκεντρωθεί από τα πρόστιμα θα διατεθεί υπέρ της ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Τι κάνετε αν λάβετε πρόστιμο

Όσον αφορά στους πολίτες σε βάρος των οποίων έχει βεβαιωθεί παράβαση, μπορούν να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους στην Υπηρεσία, από την οποία βεβαιώθηκε η παράβαση, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.

Λόγω του κοροναϊού, όμως, η υποβολή των αντιρρήσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε μέσω fax, είτε μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, εάν οι αντιρρήσεις αυτές απορριφθούν ή αν δεν υποβληθούν καν, τότε μέσα σε δεκαπέντε ημέρες ο παραβάτης μπορεί να πληρώσει το συγκεκριμένο πρόστιμο είτε στα ΕΛ.ΤΑ, είτε στην ταμειακή υπηρεσία των Ο.Τ.Α.

Διαφορετικά, μέσα σε χρονικό διάστημα δύο μηνών, το πρόστιμο μπορεί να πληρωθεί στον δικαιούχο Δήμο.

Σε περίπτωση που δεν πληρωθεί στο συγκεκριμένο διάστημα, τότε η οφειλή θεωρείται ληξιπρόθεσμη και διαβιβάζεται από τον δικαιούχο Δήμο στην οικεία Δ.Ο.Υ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας