Εισήχθη «Σημιτάνθρωπος» στην Πολιτική Προστασία-Υμνητής του Σχεδίου Ανάν και συνεργάτης ΕΛΙΑΜΕΠ

801
Υμνητής του Σχεδίου Ανάν και συνεργάτης ΕΛΙΑΜΕΠ

Ο Μητσοτάκης δίνει τα «κλειδιά» του νέου υπουργείου στον υμνητή του Σχεδίου Ανάν και «παιδί» του ΕΛΙΑΜΕΠ Χρήστο Στυλιανίδη

Άνθρωπος του συστήματος Σημίτη, ακόλουθος του Μαργαρίτη Σχοινά και οπαδός της Μέρκελ, υμνητής του Σχεδίου Ανάν, αγαπημένο παιδί του ΕΛΙΑΜΕΠ, πολιτικός τον οποίο ακόμα και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης έθεσε στα «αζήτητα». Αυτές οι εκφράσεις χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο που τοποθέτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως τον πλέον ικανό για να αναλάβει το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης, πρώην επίτροπος της Κύπρου στην Ε.Ε. για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων, αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα το πρωί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ως ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας. Μετά το φιάσκο Αποστολάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά σε ένα ακόμη μεγαλύτερο φιάσκο, το οποίο μπορεί να υπονομεύσει και τις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου. Είναι πολύ κρίσιμη η περίοδος για τα εθνικά θέματα της Ελλάδας, ώστε να μη φωτιστεί κατά προτεραιότητα αυτή η σημαντική πτυχή της συγκεκριμένης επιλογής.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι πολιτικός που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην Κύπρο με τις πράξεις του και τις θέσεις τις οποίες στηρίζει. Αντιδράσεις αρνητικές ως επί το πλείστον, οι οποίες τον ακολουθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής καριέρας του. Αυτή η αρνητική εικόνα που συνοδεύει τον εκλεκτό του Μεγάρου Μαξίμου σίγουρα δεν είναι άγνωστη στον κ. Μητσοτάκη και στους περί αυτού, οι οποίοι τον συμβουλεύουν και τον οδηγούν από αστοχία σε αστοχία και από τη μία λάθος απόφαση στην άλλη. Η επιλογή του Χρήστου Στυλιανίδη, θα προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είναι ο άνθρωπος που, σε αντίθεση με όσα ζητούσε το «σύστημα των Βρυξελλών», δεν πρότεινε τον Χρήστο Στυλιανίδη για δεύτερη θητεία στην Ε.Ε. Όσοι στήριζαν τον Στυλιανίδη είχαν χρεώσει στον Πρόεδρο της Κύπρου προσωπικούς λόγους, γιατί, όπως έγραφαν, ο τότε επίτροπος δεν είχε στηρίξει και εδώ έπραξε σωστά, τον Αναστασιάδη στο σκάνδαλο με τις «χρυσές βίζες».

Υπάρχει όμως μια άλλη πτυχή που είναι γνωστή στην Κύπρο για ποιον λόγο είναι εκτός πολιτικής σκηνής ο Χρήστος Στυλιανίδης. Ο Νίκος Αναστασιάδης χρεώνει στον πρώην επίτροπο τη στάση που κράτησε τον Ιούλιο του 2017 στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, όταν ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες πραγματοποιούσε τις τελικές συναντήσεις, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια καταληκτική διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης, σύμφωνα με τις κακές γλώσσες, ήθελε να τα βρει η Κύπρος με την Τουρκία και διαφώνησε με τον Νίκο Αναστασιάδη. Αυτή τη στάση τού χρέωσε ο Κύπριος Πρόεδρος και τον έθεσε στα «αζήτητα». Η ιδιαίτερη συμπάθεια του Χρήστου Στυλιανίδη προς τον τουρκικό παράγοντα έγινε φανερή και κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Αγαπημένο παιδί του ΕΛΙΑΜΕΠ, το οποίο έχει «κατακλύσει» το Μέγαρο Μαξίμου, ο Χρήστος Στυλιανίδης, και πρόσφατα με την ιδιότητα του επιτρόπου της Ε.Ε. αλλά και παλαιότερα, προωθούσε τις θέσεις του. Στις 24 Ιανουαρίου 2019, στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο Χρήστος Στυλιανίδης παραχώρησε συνέντευξη στον γενικό διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ, δρα Θάνο Ντόκο. Στον ίδιο Θάνο Ντόκο που από το 2020 κατέχει τη θέση του συμβούλου Ασφαλείας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στις 22 Μαΐου του 2003 αλλά και στην 1η Μαρτίου του 2004 το ΕΛΙΑΜΕΠ διοργάνωσε εκδήλωση στην Αθήνα με τον Χρήστο Στυλιανίδη, πρώην εκπρόσωπο Τύπου της Κυπριακής Δημοκρατίας επί Βασιλείου και κυριότερο εκφραστή του “κατευνασμού” στην Κύπρο για το ζήτημα αυτό. Να θυμίσουμε ότι είχε δημιουργηθεί σάλος στην Κύπρο σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις της εκστρατείας υπέρ του «ναι» στο Σχέδιο Ανάν από το γραφείο προγραμμάτων των Ηνωμένων Εθνών (Office for Project Services – UNOPS). Ο Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος ήταν και επικεφαλής της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού, παραδέχτηκε δημόσια πως χρηματοδοτήθηκε με 50.000 ευρώ από την UNOPS.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας