Εθνική απειλή η δραματική έλλειψη αναισθησιολόγων σε κρίσιμα πόστα του ΕΣΥ

947
εθνική

Εθνική απειλή χαρακτηρίζει η ομότιμη καθηγήτρια Αναισθησιολογίας και Αλγολογίας ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας ΠΑΡΗΣΥΑ Ιωάννα Σιαφάκα, την υποστελέχωση των ιατρείων πόνου, αλλά και γενικότερα τη δραματική έλλειψη αναισθησιολόγων σε κρίσιμα πόστα του ΕΣΥ, μιλώντας στο Πρακτορείο Fm.

«Αναισθησιολόγοι που είναι απαραίτητοι στα χειρουργεία, αναισθησιολόγοι που είναι απαραίτητοι στις μεταφορές των βαρέων πασχόντων, αναισθησιολόγοι που είναι απαραίτητοι στα ιατρεία πόνου, αναισθησιολόγοι που είναι απαραίτητοι στις εντατικές, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Πρέπει να δραστηριοποιηθούμε όσοι έχουμε μυαλό και ψυχή να βρούμε τη λύση. Δεν μπορώ με ταχύρρυθμα πέντε μηνών να βγάλω αναισθησιολόγο ειδικό», αναφέρει χαρακτηριστικά, το μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, που παραχωρεί τη συνέντευξη με αφορμή το κλείσιμο του Ιατρείου Πόνου στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, που λειτουργούσε δύο χρόνια, ήταν το μοναδικό ιατρείο πόνου στο νομό Μεσσηνίας και εξυπηρετούσε 565 ασθενείς.

Το συγκεκριμένο ιατρείο λέει η κ. Σιαφάκα, όπως άλλωστε και τα περισσότερα, είναι πηγή προσφοράς από την περίσσεια της θέλησης και της ψυχής των αναισθησιολόγων.

«Τα 57 ιατρεία πόνου σε όλα τα κρατικά νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα και είναι ζήτημα αν λειτουργούν μία ή δύο το πολύ φορές την εβδομάδα». Όπως τονίζει η ομ. καθηγήτρια, δεν γίνεται να συνεχίσουν να λειτουργούν σε εθελοντική βάση.

«Θα πρέπει επιτέλους να ενταχθούν οργανικά στο ΕΣΥ, να ενισχυθούν, καθώς επίσης να εξασφαλιστεί και η κατ΄ οίκον φροντίδα. Γιατί πολλοί από αυτούς τους ασθενείς δεν δύνανται να μεταφερθούν. Άρα θα πρέπει να αναπτυχθεί ομάδα παρηγορικής όπως τη λέμε εμείς, η οποία θα φεύγει από το νοσοκομείο ή από οποιοδήποτε άλλο υγειονομικό φορέα και θα πηγαίνει να φροντίζει τον ασθενή στο σπίτι».

Γιατί όμως δεν εντάσσονται οργανικά στο ΕΣΥ τα ιατρεία πόνου, με δεδομένο και το γεγονός ότι η ΠΑΡΗΣΥΑ από το 1997 και εντεύθεν έχει θέσει το θέμα σε όλους τους υπουργούς Υγείας;

«Το πρόβλημα προφανώς ξεκινάει από την ολιγωρία να αλλάξουμε τους οργανισμούς μας μέσα στα νοσοκομεία. Η γραφειοκρατία είναι ένα μεγάλο αγκάθι από την μία και από την άλλη αυτή καθεαυτή η ειδικότητα μας, όπως σας είπα, αυτή τη στιγμή έχει ελαττωθεί δραματικά. Εμείς έχουμε ενημερώσει τον υπουργό με επιστολή για το περιστατικό στην Καλαμάτα, έχουμε ζητήσει συνάντηση και περιμένουμε. Ελπίζω ότι θα έχουμε καλή ανταπόκριση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας