Εβδομαδιαίες απώλειες 4% έφεραν στο Χρηματιστήριο οι διεθνείς αναταράξεις

1073
χρηματιστήριο

Στο 4% έφτασαν οι απώλειες της εβδομάδας του… κοροναϊού για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατέγραψε πέντε συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις, χωρίς καμία προσπάθεια αντίδρασης, αλλά κατάφερε να κρατήσει τη στήριξη των 910 μονάδων, αν και απειλήθηκε δύο φορές μέσα στο πενθήμερο.

Εβδομαδιαίες απώλειες 4% έφεραν στο Χρηματιστήριο οι διεθνείς αναταράξεις

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,71%, στις 2.285,29 μονάδες, ενώ στο -2,64% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.230,17 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,78% στις 840,58 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 3,97%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 3,40%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε απώλειες 4,86%.

Δύο φορές μέσα στην εβδομάδα “απείλησε” ο κοροναϊός τη στήριξη των 910 μονάδων στο ΧΑ, αλλά και τις δύο φορές οι long κατάφεραν να κρατήσουν τους πωλητές υπό έλεγχο. Όχι όμως ολοκληρωτικά, καθώς το risk off πολλών ξένων στέρησε από την αγορά το 4% της αξίας της, ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα που έχουν προκαλέσει παγκοσμίως οι άγνωστες, μέχρι τώρα, προεκτάσεις της έξαρσης της επιδημίας του κοροναϊού.

Οι ανησυχίες για τις προεκτάσεις μιας επιδημίας κοροναϊού φαίνεται ότι λαμβάνουν τεράστιες διαστάσεις, καθώς δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που βλέπουν ότι τα μέτρα αντιμετώπισης του ιού μπορεί να επηρεάσουν τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, της Κίνας, εξέλιξη που εάν επιβεβαιωθεί θα πλήξει και άλλες συνδεόμενες οικονομίες. Και σαν να μην έφτανε αυτό, νερό στον μύλο των απωλειών έριξαν σήμερα και τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, καθώς η ανάπτυξη σημείωσε οριακή άνοδο 0,1% το δ΄ τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Παράλληλα, η απρόσμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ σε Γαλλία και Ιταλία, την οποία οι αναλυτές αποδίδουν στην κοινωνική αναταραχή και την πολιτική αβεβαιότητα, ενισχύει τις ανησυχίες για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα, επανήλθε στο προσκήνιο και ένα ζήτημα που υπήρχε στο παρελθόν στην αγορά, αλλά δεν υπήρχαν σαφείς εκτιμήσεις για τις προεκτάσεις του. Και δεν είναι άλλο από τη δημοσιονομική επίπτωση που μπορεί να έχει μια πιθανή απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, αυτή η ανησυχία υπήρχε στην αγορά, εντούτοις επανήλθε στο προσκήνιο, καθώς οι αποφάσεις του ΣτΕ αναμένονται το επόμενο διάστημα.

Τα αναδρομικά, από τις περικοπές των προηγούμενων ετών, φτάνουν τα 3,8 δισ. ευρώ, εφόσον κάτι τέτοιο επιδικασθεί από το ΣτΕ. Ένα τέτοιο ποσό θα επηρεάσει σαφώς τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας, ενώ εάν δεν υπάρξει μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει ανάγκη λήψης περιοριστικών μέτρων, σε μια εποχή που η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ταμπλό 

Στο ταμπλό τώρα, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ και Motor Oil ήταν τα μεγάλα βαρίδια της αγοράς, καθώς σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 4%, ενώ Ελληνικά Πετρέλαια και Aegean έκλεισαν με πτώση 3,1% έκαστη. Άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε Μυτιληναίο, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ.

Η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα Titan, Eurobank και Εθνική ξεπέρασε το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Σαράντης και Jumbo. Χωρίς μεταβολή ο ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, προς το τέλος της συνεδρίασης οι Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και Πειραιώς κατάφεραν να κλείσουν σε θετικά εδάφη, χωρίς όμως καμία να κινείται πάνω από το +0,31%, ενώ ο Φουρλής έκλεισε με άνοδο 1,97%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας