Από την μία πλευρά, οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν ότι «η Τουρκία δεν είναι μια τυχαία χώρα» -όπως επισημαίνει και ο ίδιος ο Erdogan- και από την άλλη πλευρά η «ανακωχή» που συμφώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνάντηση τους στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Ο συνδυασμός όλων αυτών λύνουν -για ακόμα μία φορά- τα χέρια της ΕΕ ώστε να ικανοποιήσει αιτήματα της τουρκικής πλευράς και να προσφέρει ακόμα περισσότερα δώρα στον Τούρκο πρόεδρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο Σκάι, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων για τη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Ιουνίου γίνεται αναφορά στην έναρξη των εργασιών σε τεχνικό επίπεδο «προς τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας» και ανακαλείται η ανάγκη αντιμετώπισης των «υφιστάμενων δυσκολιών στην εφαρμογή της (που αφορούν μεταξύ άλλων τη μη εφαρμογή της από την πλευρά της Άγκυρας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία).
Παράλληλα, οι ηγέτες της ΕΕ «καλωσορίζουν τη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ επαναλαμβάνεται ότι είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ ένα «σταθερό και ασφαλές περιβάλλον» στην περιοχή και «η ανάπτυξη μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης συνεργασίας με την Τουρκία».
Επίσης, η Ε.Ε. σημειώνει εκ νέου την ετοιμότητά της να «εμπλακεί με την Τουρκία με έναν σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε μία σειρά από πεδία κοινού ενδιαφέροντος, υπό την αιρεσιμότητα που διατυπώθηκε τον Μάρτιο (στη Σύνοδο Κορυφής) και σε προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».Το μεταναστευτικόΌπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της χρηματοδότησης για το μεταναστευτικό καθώς εκκρεμμεί η συμφωνία επί της διατύπωσης.
Ειδικότερα, στην επίμαχη παράγραφο αναφέρονται τα εξής: «Σχετικά με την κατάσταση των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την πρόταση της Επιτροπής για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων φιλοξενίας στην Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο και τάσσεται υπέρ της ταχείας υιοθέτησής της».
Οι επαφές Erdogan με Merkel και Macron
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποίηθηκε χθες, ο Erdogan είχε συναντήσεις -μεταξύ άλλων- με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron, και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel.
Ειδικότερα, ο Macron ανέφερε ότι η συνάντηση διεξήχθη σε φιλικό κλίμα αν και δεν ακούστηκε κάποια συγνώμη για τις προσβλητικές δηλώσεις.
Και παρ’ όλο που η επαφή Merkel-Erdogan δεν αποτελεί είδηση -καθώς οι δύο ηγέτες έχουν ιδιαίτερα καλές σχέσεις- η συνάντηση Erdogan-Macron αποτελεί είδηση, καθώς οι σχέσεις του Παρισιού με την Άγκυρα είχαν επιδεινωθεί, σε μεγάλο βαθμό λόγω της κρίσης στη Λιβύη. Ωστόσο, φαίνεται ότι ακόμα κι ο Macron αποφάσισε να… ξεχάσει τις επιθέσεις που είχε δεχθεί από τον Erdogan.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο Erdogan είχε κατηγορήσει τον Γάλλο πρόεδρο για «ρατσισμό» και «ισλαμοφοβία», ενώ, σε εντελώς προσβλητικούς τόνους, είχε ότι έχει πρόβλημα με την ψυχική υγεία του (!).
European Policy Center: Παρά τα προβλήματα, η Τουρκία είναι αξιόπιστος και κρίσιμος εταίρος στο ΝΑΤΟ
Τον κομβικό ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ επισημαίνει η Amanda Paul από το think tank των Βρυξελλών, European Policy Center.
«Υπάρχουν κάποια προβλήματα, αρκετά τα τελευταία χρόνια, μεταξύ κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας που έχουν αντιμετωπιστεί.
Αλλά η άποψη μου είναι ότι η Τουρκία ήταν και συνεχίζει να είναι ισχυρός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ» τόνισε κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε η Διεύθυνση Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας, όπως μεταδίδει η Daily Sabah.
Η Paul υποστήριξε ότι η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενάντια στον «ρωσικό επεκτατισμό» στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, ενώ συμπλήρωσε ότι ο ρόλος αυτό δεν έχει εκτιμηθεί σωστά.
Όσον αφορά τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, η ίδια τόνισε ότι η συμβολή της είναι τεράστια, όχι μόνο τώρα αλλά για δεκαετίες.
«Για μένα, η Τουρκία παραμένει εταίρος και κρίσιμος εταίρος» τόνισε η Amanda Paul από το European Policy Center.
Εάν επιλυθεί το Κυπριακό, δεν θα υπάρχουν προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο
Όσον αφορά το ζήτημα της Μεσογείου, η Paul είπε ότι συνδέεται τελικά με το Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι, εάν επιλυθεί το Κυπριακό δεν υπάρχουν προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν αναμένεται να αντιμετωπιστεί.
Υπάρχει μια τάση να κατηγορούμε την Τουρκία για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά πιστεύω ότι όλοι γνωρίζουμε -όπως και οι άνθρωποι στα Ηνωμένα Έθνη και αλλού- πως το 2004 το σχέδιο Annan και πιο πρόσφατα το Crans-Montana (οι συνομιλίες για το Κυπριακό το 2017), δεν ευθύνεται η Τουρκία για την κατάρρευση των συνομιλιών» είπε χαρακτηριστικά η ίδια.
Όπως τόνισε, η κατάσταση απαιτεί διαφορετική προσέγγιση, για παράδειγμα, να ασκηθεί περισσότερη πίεση στους Ελληνοκύπριους.
«Νομίζω ότι αυτές οι προτάσεις (στο συνέδριο του ΝΑΤΟ 2030) οδηγούν το ΝΑΤΟ σε μια διαφορετική κατεύθυνση, δουλεύοντας σε ζητήματα που δεν υπήρχαν πριν, είτε πρόκειται για την κυβερνοασφάλεια, την πράσινη ασφάλεια, την ασφάλεια της υγείας» είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: www.bankingnews.gr