Δύο νέοι θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα

879
ιό

Άλλοι δύο θάνατοι σημειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας, εξαιτίας λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Όπως αναφέρεται στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μέχρι σήμερα, Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019 στις 14:00, τα συνολικά κρούσματα που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα ανέρχονται σε 35. Από αυτά τα 21 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 14 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Συνολικά, οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, είναι τέσσερις, καθώς πριν από λίγες ημέρες, δύο ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους από λοίμωξη που προκλήθηκε εξαιτίας του ιού του Δυτικού Νείλου. Και οι 4 ασθενείς ήταν άνω των 80 ετών.

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Καβάλας, Ξάνθης και Ανατολικής Αττικής. Ακολουθούν η Πιερία, η Πέλλα και η Καρδίτσα.

«Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας)», αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Όπως σημειώνει, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί.

«Ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας»

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ τα έτη 2010-2014 και 2017-2018 καταγράφηκαν κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ κυκλοφορία του ιού καταγράφηκε σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. «Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας και κατά την τρέχουσα περίοδο 2019, κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, τόσο σε γνωστές όσο και σε νέες περιοχές», τονίζει ο ΕΟΔΥ.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταγραφεί σε Ελλάδα, Ουγγαρία, Ρουμανία και Γαλλία.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου, τονίζει ο ΕΟΔΥ. Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει, κρίνεται αναγκαία αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας