Δραματικές οι επιπτώσεις από τη νέα μείωση στο αφορολόγητο

1963
κόμματα

Πολύς λόγος γίνεται σήμερα για την μείωση ή όχι των συντάξεων. Η κυβέρνηση την έχει ψηφίσει δύο φορές (και πέρυσι και φέτος με την επικαιροποίηση της απόφασης του Eurogroup) πριν μερικές ημέρες. Παρόλα αυτά, προσπαθούν να καλλιεργήσουν ελπίδες στον λαό για ενδεχόμενη ακύρωση των μειώσεων. Ήρθε ο κ. Μοσκοβισί και «έκλεισε το μάτι», τον οποίο βεβαίως διέψευσε ο κ. Ρέγκλινγκ. Όμως συνεχίζουν να παρελαύνουν διάφοροι Υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές, αρχής γενομένης από τους κατ’ εξοχήν υπεύθυνους της μείωσης, τον κ. Κατρούγκαλο και την κ. Αχτσιόγλου, προσπαθώντας να πείσουν τον ελληνικό λαό, ότι η μείωση δεν θα γίνει. Η πώληση ελπίδας, πάντα πιάνει. Ανεξάρτητα όμως από τις συντάξεις, που ούτως ή άλλως έχουν αποφασιστεί, υπάρχει κι άλλη μία μείωση. Αυτή του αφορολόγητου, που σαφώς μειώνει περαιτέρω το εισόδημα ακόμα και των πιο φτωχών Ελλήνων. Αν δηλαδή, συνολικά από τους συνταξιούχους λόγω μείωσης συντάξεων θα αφαιρεθούν 12,445 δις ευρώ, από την μείωση του αφορολογήτου θα υπάρξει επιπλέον μείωση εισοδήματος συνολικά, γύρω στα 6,03 δις ευρώ.

Η μείωση του αφορολογήτου αφορά ολόκληρο τον ελληνικό λαό αλλά κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους, που θα δουν τα εισοδήματα τους -για άλλη μια φορά- να μειώνονται ραγδαία και αυτή τη φορά να φτάνουν σε σημείο που να μην αφήνουν κανένα περιθώριο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Για παράδειγμα, σε συνταξιούχο του Δημοσίου με σύνταξη 1.000 ευρώ, ο οποίος θα έχει μείωση 18% επί των συνολικών συνταξίμων αποδοχών, οι συνολικές μειώσεις μαζί με την περικοπή του οικογενειακού επιδόματος και τη μείωση του αφορολογήτου, θα φτάσουν τα 300 ευρώ ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις θα φτάσουν και τα 350 ευρώ!

Οι περισσότεροι, όμως, φορολογούμενοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο 650 ευρώ, με την εφαρμογή του νέου μειωμένου αφορολογήτου ορίου που θα τεθεί υπό κανονικές συνθήκες σε εφαρμογή το 2020 (σε διαφορετική περίπτωση από το 2019). Συγκεκριμένα, μειώνεται κατά 650 ευρώ και διαμορφώνεται από 1.900 σε 1.250 για τους μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς παιδιά, από 1.900 σε 1.300 για όσους έχουν ένα παιδί, από 2.000 σε 1.350 για όσους έχουν 2 παιδιά και από 2.100 σε 1.450 για όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά.

Με αυτές τις μειώσεις, το αφορολόγητο όριο μειώνεται από 8.646 σε 5.681 για μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς προστατευόμενα τέκνα, από 8.863 σε 5.909 για όσους έχουν ένα παιδί, από 9.090 σε 6.136 για όσους έχουν δύο παιδιά και από 9.545 σε 6.590 για όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά.

Βάση λοιπόν των νέων ρυθμίσεων θα επιβαρυνθούν μηνιαία εισοδήματα μισθωτών από 402 ευρώ, για τον άγαμο – έγγαμο χωρίς παιδιά, από 419 για τον έγγαμο με ένα παιδί, από 435 για τον έγγαμο με δύο παιδία κι από 468 για τον έγγαμο με τρία παιδιά και άνω!

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα υπάρξουν αντίμετρα σε περίπτωση που επιτευχθεί ο στόχος για 3,5% πλεόνασμα και τα οποία θα εφαρμοστούν μετά από εκτίμηση των θεσμών για την υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου.

Ποια θα είναι αυτά; Η μείωση των φορολογικών συντελεστών των εταιρειών από το 29% στο 26% και η μείωση του κατώτερου φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% που είναι σήμερα στο 20%. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, οι φορολογούμενοι – φυσικά πρόσωπα, θα πληρώσουν υψηλότερους φόρους κατά 400 ευρώ ετησίως ο καθένας.

Υπενθυμίζουμε ότι αυτή είναι η δεύτερη μείωση αφορολογήτου που γίνεται επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η πρώτη ήταν το 2016, όταν μειώθηκε στα 8.636 ευρώ. Ακόμα και με την εφαρμογή των αντίμετρων, το αφορολόγητο από 8.636 θα φτάσει στα 6.250 ευρώ.

Για παράδειγμα, άγαμος φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 8.500 ευρώ, μέχρι σήμερα δεν πλήρωνε φόρο καθώς καλύπτεται από το αφορολόγητο όριο. Με τη μείωση του, όμως, στα 5.681 ευρώ, ο φόρος θα φτάσει στα 620 ευρώ. Στην περίπτωση που εφαρμοστούν τα αντίμετρα και μειωθεί κατά 2 μονάδες ο φορολογικός συντελεστής, η φορολογική επιβάρυνση θα φτάσει τα 450 ευρώ, δηλαδή ούτως ή άλλως, ένας μισθωτός ή συνταξιούχος, θα χάσει σε μηνιαία βάση λόγω της φορολογικής επιβάρυνσης από 40 έως 52 ευρώ.

Η κυβέρνηση, επειδή ουσιαστικά δεν θέλει να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, μειώνει το αφορολόγητο με αποτέλεσμα το βάρος να το πληρώνουν κατά βάση οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι οι οποίοι ούτως ή άλλως υπερφορολογούνται. Για να πιάσει αυτούς που δεν φορολογούνται, «πνίγει» αυτούς που ήδη φορολογούνται υπέρμετρα.

Αυτό είναι μία απολύτως ταξική επιλογή που αποδεικνύει και τις συνολικές επιλογές που έχει κάνει η Κυβέρνηση. Μην ξεχνάμε ότι με τα στοιχεία που υπάρχουν, η φορολογία των φυσικών προσώπων ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει αυξηθεί πάρα πολύ ενώ των ανωνύμων εταιρειών έχει μειωθεί. Επικρατεί η λογική (την έχει αναφέρει με κυνισμό ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ) και είναι και συνολική επιλογή της κυβέρνησης και των θεσμών: “Επειδή δεν μπορούμε (δεν θέλουμε ουσιαστικά) να πάρουμε πολλά από τους λίγους, τους έχοντες, επιλέγουμε να πάρουμε λίγα από τους πολλούς, τους μη έχοντες.”

Αν σκεφτούμε, όμως, ότι ήδη χρωστάνε στην εφορία 4 εκατομμύρια Έλληνες, με περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο να βρίσκονται υπό καθεστώς αναγκαστικής είσπραξης, τα ληξιπρόθεσμα ήδη να αυξάνονται κάθε μήνα κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, και το γεγονός ότι κατασχέσεις και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μπορούν να γίνουν και για χρέη άνω των 500 ευρώ, καταλαβαίνουμε τι πρόκειται να ζήσουμε τον επόμενο χρόνο με τις μειώσεις των συντάξεων και την αύξηση της φορολογίας.

Ο ελληνικός λαός οφείλει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του για να αποφύγει την πλήρη φτωχοποίηση του, την αρπαγή της περιουσίας του – ακόμα και της πρώτης κατοικίας του – και την καταλήστευση του δημόσιου πλούτου. Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο και θα κριθούμε όλοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας