ΔΝΤ: Η Ευρωζώνη της αναιμικής ανάπτυξης και ενδεχόμενα οικονομικά σοκ

1046
οικονομικά

Η Iskra με κάθε επιφύλαξη και προς ενημέρωση των αναγνωστών της καταχωρεί τις κριτικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την πορεία της Ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει περιορισμένο περιθώριο για τη διασφάλιση της οικονομικής επέκτασης της Ευρωζώνης και οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι έτοιμες να επέμβουν λαμβάνοντας μέτρα εάν υπάρξει σοβαρή κάμψη, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Υπάρχει κίνδυνος η Ευρωζώνη των 19 να βρίσκεται κοντά σε μια παρατεταμένη περίοδο αναιμικής ανάπτυξης και αναιμικού πληθωρισμού, ακόμη και αν δεν υπάρξουν σοβαρά οικονομικά σοκ, σημειώνει το ΔΝΤ στην τακτική οικονομική έκθεσή του. Με τις αυξανόμενες ανησυχίες για τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις, την πιθανότητα ενός ασύντακτου Brexit και το υψηλό δημόσιο χρέος ορισμένων χωρών, είναι ώρα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μπουν σε επιφυλακή, τονίζει το Ταμείο.

Θα απαιτηθούν ενισχυμένες πολιτικές προσπάθειες για τη στήριξη της ανάπτυξης και τη μείωση των τρωτών σημείων (σ.σ. Στην Ευρωζώνη). Αυτό δεν θα είναι εύκολο, δεδομένου ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών σε διάφορα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της φάσης του οικονομικού κύκλου, του δημοσιονομικού χώρου και της ανταγωνιστικότητας. Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής σε εθνικό και κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν με πιο επιθετικά μέτρα εάν προκύψουν κίνδυνοι“.

Η επιβράδυνση στην Ευρωζώνη ξεκίνησε πέρυσι, ωστόσο συνεχίζεται το 2019, καθώς οι διαμάχες μεταξύ ΗΠΑ και εταίρων τους στο διεθνές εμπόριο έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη, μεταφέροντας την ύφεση στη μεταποίηση και απειλώντας με πλήγματα ευρύτερα την οικονομία.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είναι έτοιμος να λάβει μέτρα νομισματικής χαλάρωσης εάν το outlook δεν βελτιωθεί, ακολουθώντας το ρεύμα των ομολόγων του στις κεντρικές τράπεζες όλου του πλανήτη.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να αντικαταστήσει τον Ντράγκι στην προεδρία της ΕΚΤ τον Νοέμβριο. Έχει απομακρυνθεί ήδη από τις αρμοδιότητές της στο Ταμείο και ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής David Lipton εκπληρώνει τον ρόλο του επικεφαλής.

Το Ταμείο επιδοκιμάζει την απόφαση της ΕΚΤ να επεκτείνει τη δέσμευσή της να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ και δηλώνει ότι μπορεί να δικαιολογηθεί μια περαιτέρω νομισματική ώθηση. Αναφέρει δε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω και οι αγορές κρατικών ομολόγων (ποσοτική χαλάρωση) θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν.

Παράλληλα, ωστόσο, σημειώνει ότι υπάρχει σχετικά “περιορισμένο περιθώριο περικοπής των επιτοκίων, καθώς μειώνονται οι αποδόσεις“. Επίσης, εκφράζει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα οποιωνδήποτε μέτρων για την ανακούφιση των τραπεζών από τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, όπως π.χ. Ορισμένες εξαιρέσεις.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι χώρες με δημοσιονομικό χώροπρέπει να επενδύσουν σε δαπάνες που ενισχύουν την ανάπτυξη” και συμπληρώνει ότι “σε μια σοβαρή οικονομική ύφεση θα χρειαστούν μεγαλύτερα δημοσιονομικά κίνητρα“. Ξεχωρίζοντας το ζήτημα της Γερμανίας, αναφέρει ότι η κυβέρνηση στο Βερολίνο πρέπει να εντείνει τις επενδύσεις στις δημόσιες υποδομές. Γερμανία και Ολλανδία είναι χώρες που πρέπει να μειώσουν το φορολογικό βάρος επί της εργασίας, αναφέρει το Ταμείο.

Η Κομισιόν απάντησε στην έκθεση του ΔΝΤ συμφωνώντας ότι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να γίνει πιο επεκτατική σε ένα σενάριο ύφεσης. Προσθέτει δε ότι μια τέτοια χαλάρωση θα έπρεπε να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά σε κάθε χώρα, ωστόσο προειδοποιεί για τις πολιτικές προκλήσεις μιας τέτοιας πιθανότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας