Διαξιφισμοί ΗΠΑ με Ρωσία – Κίνα για τη Βόρεια Κορέα

1974
απόφαση

Η τελευταία πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, με βεληνεκές από τα μεγαλύτερα στην ιστορία των δοκιμών της μικρής ασιατικής χώρας, έχει διχάσει τις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, με τις ΗΠΑ να ανταλλάσσουν αιχμές με τη Ρωσία και την Κίνα.
Το βάρος της απάντησης και της συγκράτησης της Βόρειας Κορέας πρέπει να πέσει στην Κίνα και στη σύμμαχό της, Ρωσία, που διατηρούν σχέσεις με την Πιονγιάνγκ, τόνισε η Ουάσινγκτον.
Η Κίνα απάντησε ότι οι ΗΠΑ μειώνουν σκοπίμως τη δική τους ευθύνη να ασχοληθούν με το θέμα, ενώ η Ρωσία έκανε λόγο για «επιθετική αμερικανική ρητορική».
Ο πύραυλος, ο οποίος πέρασε επάνω από την Ιαπωνία και εντός του εναερίου χώρου της, είχε το βεληνεκές να πλήξει το αμερικανικό νησιωτικό έδαφος Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Έφτασε σε ύψος 770 χιλιομέτρων, «ταξιδεύοντας» 3.700 χιλιόμετρα βορείως του νησιού Χοκάιντο της βόρειας Ιαπωνίας, πριν πέσει στη θάλασσα, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας.
Είναι η μεγαλύτερη απόσταση την οποία έχει διανύσει ποτέ βορειοκορεατικός βαλλιστικός πύραυλος.
Η σύμμαχος των ΗΠΑ Νότια Κορέα απάντησε εντός λεπτών με δύο βαλλιστικούς πυραύλους οι οποίοι επίσης κατέληξαν στη θάλασσα, σε προσομοίωση επίθεσης προς τη Βόρεια Κορέα.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εντός της ημέρας στη Νέα Υόρκη, μετά από αίτημα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, για να εξετάσει το θέμα.
Διπλωματικό «πινγκ πονγκ» Ουάσινγκτον, Πεκίνου, Μόσχας
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι η χώρα του «ποτέ δεν θα ανεχθεί τέτοιες επικίνδυνα προκλητικές πράξεις», ενώ την πυραυλική δοκιμή καταδίκασαν τόσο οι ΗΠΑ, όσο και οι Ρωσία – Κίνα.
Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας, Βλάντιμιρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν αντίστοιχα, κάλεσαν, μετά από συνομιλία που είχαν, σε συνέχιση των απευθείας διαπραγματεύσεων με την Πιονγιάνγκ προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κρίση, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Τη Δευτέρα, το Σ.Α. του ΟΗΕ είχε αποφασίσει την επιβολή μέτρων περιορισμού του πετρελαίου το οποίο εισάγεται στη Βόρεια Κορέα, καθώς και απαγόρευση της εξαγωγής υφαντουργικών προϊόντων από τη χώρα, με αφορμή την πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, ωστόσο, τόνισε ότι πλέον είναι στο χέρι του Πεκίνου και της Μόσχας να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις στην Πιονγιάνγκ.
«Πρέπει να αναλάβουν άμεση, αυτόνομη δική τους δράση», είπε.
Πρόσθεσε ακόμη ότι η Κίνα παρέχει στη Βόρεια Κορέα το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου που χρειάζεται η δεύτερη, ενώ η Ρωσία κάνει χρήση εργατικών χεριών Βορειοκορεατών στη ρωσική Άπω Ανατολή.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Χούα Τσουνγίνγκ απάντησε ότι η χώρα της «δεν βρίσκεται καθόλου στο επίκεντρο αυτής της διαμάχης».
«Τα διάφορα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε ακόμη η Κινέζα αξιωματούχος, στρέφοντας εμμέσως τα πυρά της κατά των ΗΠΑ και της Νότιας Κορεάς.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, από την πλευρά της, μιλώντας σε ρωσικό ραδιοφωνικό σταθμό, είπε ότι «η Ρωσία όχι μόνο δείχνει ότι δεν ανέχεται τις παράνομες αυτές πυραυλικές εκτοξεύσεις, αλλά και τη βούλησή της να ρυθμιστεί η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο.
»Δυστυχώς, η επιθετική ρητορική είναι το μόνο πράγμα που “βγαίνει” από την Ουάσινγκτον», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας