Δειλό-ανεπαρκές βήμα ο διορισμός ειδικής διπλωματικής απεσταλμένης της Ελλάδας στη Συρία

1414
απεσταλμένης

Με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Δένδια, η πρώην πρέσβης της Ελλάδας στη Δαμασκό και τη Μόσχα, Τασία Αθανασίου, διορίστηκε απεσταλμένη του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας στη Συρία, ανέφερε σε δήλωσή του του υπουργείο Εξωτερικών.

Πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι στη χώρα μας τόνιζαν ότι το βήμα αυτό της κυβέρνησης Μητσοτάκη προς τη Συρία, με την οποίαν η Ελλάδα μονομερώς και με δική της αυθαίρετη και απαράδεκτη απόφαση διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις, έγινε κάτω από πίεση πολλών παραγόντων, μεταξύ των οποίων συνεχή πίεση ασκούσαν η Iskra και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις τους αλλά και κινητοποιήσεις τους κατάγγελναν ευθέως ως “προδοτική” και “δουλική” τη στάση της Ελλάδας να έχει διακόψει αναιτιολόγητα τις διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία και τη νόμιμη κυβέρνησή της του Μπασάρ αλ Άσαντ, η οποία μάχεται αυτήν την περίοδο σθεναρά ενάντια στην βάρβαρη και παράνομη τουρκική εισβολή στα συριακά εδάφη.

Οι ίδιοι κύκλοι χαρακτήριζαν ως δειλό και ανεπαρκέστατο το βήμα αυτό προς τη Συρία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τόνιζαν ότι εκείνο που χρειάζεται τώρα είναι η πλήρης αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων της χώρας μας με τη Συρία και η εγκατάσταση ελληνικής πρεσβείας σε πλήρη σύνθεση στη Δαμασκό.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι άσχετο το γεγονός πως μετά τον διορισμό ειδικής απεσταλμένης της Ελλάδας στη Συρία και την τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια-Λαβρόφ που ακολούθησε και στην οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν μεταξύ άλλων τη Λιβύη και τη Συρία, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΥΠΕΞ Ν. Δένδια με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, με την ίδια ακριβώς ατζέντα, μετά την οποία ο Τζέφρι Πάιατ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι κατά τη συνάντηση υπήρξε “συντονισμός για μια ευρεία γκάμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος στην περιοχή, τη Λιβύη, τη Συρία, τα Βαλκάνια και τα επόμενα βήματα στο στρατηγικό διάλογο για τη συλλογική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού“.

Πολιτικοί παρατηρητές στην Ελλάδα τόνιζαν ότι ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες περιόδους η χώρα μας δεν χρειάζεται να δίνει εξετάσεις ανεκτής διαγωγής προς τις ΗΠΑ αλλά έχει ανάγκη πρώτα απ’ όλα από εθνική χειραφέτηση και ανεξαρτησία για την άσκηση πολυδιάστατης πολιτικής με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον και τη διεθνή νομιμότητα.

 

Α.Ρ

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας