Είναι αλήθεια ότι το κλαδικό συνδικαλιστικό κίνημα Δασολόγων και Γεωτεχνικών, χρόνια πάλευε και στόχευε για την σύνταξη και κύρωση των δασικών χαρτών, προκειμένου να οριοθετηθούν οι δασικές εκτάσεις από τις αγροτικές και τις αστικές.
Αποτελούσε πρωταρχικό στόχο η ολοκλήρωση των Δασικών χαρτών προκειμένου να προχωρήσουμε μετέπειτα στο Δασολόγιο, στην ταξινόμηση των εδαφών και στην ορθολογική διαχείρηση και εφαρμογή της Δασοπονίας των πολλαπλών σκοπών.
Τα παραπάνω βήματα ή στρατηγικοί στόχοι θα έδιναν ώθηση στην ανάπτυξη της δασικής – αγροτικής οικονομίας, αλλά με αειφορικό τρόπο και την εσαεί ανανέωση των φυσικών μας πόρων, δηλαδή με ορθολογική διαχείρηση και όχι με ληστρική, κάτι που έγινε από τις πολυεθνικές εταιρείες στη Βραζιλία, Αμαζόνιο, στο βωμό της καπιταλιστικής μεγιστοποίησης του κέρδους.
Ενώ θα έπρεπε να έχει υπάρξει διαβούλευση με όλους τους Δασολόγους της πράξης ( Δημόσιοι υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες) όταν ξεκίνησαν οι τεχνικές προδιαγραφές για τους δασικούς χάρτες και να συγκεντρωθεί όλη η συσσωρευμένη πείρα, εν τούτοις έγινε ακριβώς το αντίθετο.
Καλούμαστε δε τώρα να λύσουμε προβλήματα από το 1945 σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, με σαφή κατευθυνση τις πολαπλές αντιρρήσεις των πολιτών(αγρότες ή ετεροεπαγγελματίες) με σκοπό την είσπραξη ενός ποσού που θα υπερβαίνει τα 2 δις κατά τους μέτριους υπολογισμούς μας.
Επειδή η κύρωση των Δασικών χαρτών πρέπει να αποτελέσει ένα σύγχρονο εργαλείο μίας δασικής και αγροτικής πολιτικής σε φιλολαική κατεύθυνση με σαφή αύξηση του ΑΕΠ από τη συνεισφορά της Δασοπονίας καθώς και σε σημαντική αύξηση της απασχόλησης.
Εν κατακλείδι η πολιτική μας πρέπει να είναι ανατρεπτική και σε ρήξη με την υπάρχουσα λειτουργία της Δασικής Υπηρεσίας σε τελείως άλλη κατεύθυνση με τα παρακάτω ρηξικέλευτα μέτρα που θα σηματοδοτούν τη ρήξη με τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών.
Ήτοι πρέπει μία άλλη κυβέρνηση αντιμνημονιακή και με ένα μεταβατικό πρόγραμμα μετασχηματισμών προς τον Σοσιαλισμό που θα έρχεται σε ρήξη με το παλιό, θα πρέπει στο χώρο αυτό να γίνουν τα παρακάτω:
α) Απαλλαγή από μία αντιδραστική και αντιλαική δασική νομοθεσία που στηρίχθηκε στο Βαυαρικό μοντέλο της λαθρουλοτομίας και λαθροθηρίας με μία απλή κατανοητή δασική νομοθεσία χωρίς παραρμηνείες και παράθυρα και κυρίως όχι στο ρόλο της καταστολής αλλά στο ρόλο της ορθής διαχείρησης με αειφορικό τρόπο των Δασών μας απο μια συγχρονη και δημοκρατικη δασικη υπηρεσια.
β) Στα πλαίσια του προγράμματος της ΛΑΕ δημιουργία μίας Αγροτικής δημόσιας Τράπεζας που από τον κανονισμό λειτουργίας της(βλεπε Νομο Γκλας-Στηγκαλ) θα απαγορεύεται ρητά η αγορά – πώληση χρεογράφων ή άλλων χρηματιστηριακών προιόντων με άτοκο δανεισμό τα 3-5 πρώτα χρόνια, στους δασικούς συνεταιρισμούς, υλοτόμους, κτηνοτρόφους, αγρότες, δασικά φυτώρια, ρητινοπαραγωγούς κ.λ.π.
γ) Μείωση κατά 50-70% των τελών αντιρρήσεων, καθώς και της εξαγοράς σύμφωνα με την εμπορική αξία, ανάλογα με την κατάταξή τους σε ορεινά, ημιορεινά και πεδινά γεωτεμάχια και τοποθέτηση όλων των παραβόλων- τελών υποχρεωτικά στο ταμείο του Ο.Γ.Α.
δ) Αξιοποίηση όλου του επιστημονικού- τεχνολογικού δυναμικού.
Τέλος ο αγώνας μας συνεχίζεται μέχρι τέλους, για να σταματήσουμε το καθεστώς της υποτέλειας. Μπορούμε όλοι μαζί, με όλες τις αριστερές, αντιμνημονιακές, πατριωτικές δυνάμεις, να στήσουμε μία άλλη Ελλάδα, της υπερηφάνειας και της δημιουργίας, μακριά από την αθλιότητα της νεοφιλελεύθερης σχιζοφρένειας, για μία κοινωνία που συνεχώς θα μετασχηματίζεται ποιοτικά προς μία κοινωνία των << Ελεύθερων- Συνεταιρισμένων Παραγωγών>>.
Παρατήρηση: Αποφεύγονται για ευνόητους λόγους οι πίνακες και οι αριθμοί προκειμένου κατά την αποψή μου, να υπάρξει σαφή και κατανοητή ενημέρωση.