Δίχως τέλος ελεύθερη πτώση του Χρηματιστηρίου

1189
χρηματιστήριο

Δίχως τέλος είναι η ελεύθερη πτώση που καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σήμερα έχασε ένα κρίσιμο τεχνικό επίπεδο, των 820 μονάδων, με χαρακτηριστική ευκολία, καθώς οι πωλήσεις ιδίως στον τραπεζικό κλάδο έχουν λάβει χαρακτηριστικά sell off, παρασύροντας στο “κόκκινο” ολόκληρο το ταμπλό. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,52% στις 818,51 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 807,01 μονάδων και 825,91 μον.. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 97,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος  στα 59,7 εκατ. τεμάχια, λόγω του πακέτου των 4,5 εκατ. τεμαχίων στην Ελλάκτωρ, το οποίο διακινήθηκε στα 2 ευρώ ανά μετοχή και ήταν συνολικής αξίας 9,1 εκατ. ευρώ.

Έχασε με... ευκολία και τις 820 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,34%, στις 2.018,60 μονάδες, ενώ στο -0,07% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.277,18 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,68% στις 655,85 μονάδες.

Αν και ο Γενικός Δείκτης κατάφερε στο τέλος να μαζέψει σημαντικό μέρος των ενδοσυνεδριακών απωλειών, η πτώση από τις αρχές του μήνα διευρύνεται μέρα με τη μέρα, ξεπερνώντας πλέον το 10%, με την αγορά να μην μπορεί να ανακόψει το σφοδρό sell off που βρίσκεται σε εξέλιξη ιδίως στον τραπεζικό κλάδο. Και εάν επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο το επόμενο σκαλοπάτι θα είναι στις 780 μονάδες και το επόμενο στις 750 μονάδες.

Σε ένα τέτοιο σενάριο θα έχει αναιρεθεί ένα μεγάλο μέρος της ανόδου που επιτεύχθηκε από τις εκλογές του Μαΐου, όταν ο Γενικός Δείκτης άρχισε το μεγάλο του ράλι. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο τραπεζικός δείκτης όχι μόνο έχει χάσει την άνοδο από τις εκλογές του Μαΐου, αλλά κινείται ακόμη χαμηλότερα. Ήταν αυτός που δεν συμμετείχε και στην ανάκαμψη του Ιουλίου, παρά τις προσπάθειες της αγοράς να επανέλθει στις 900 μονάδες.

Και το βασικό ερώτημα από τους εγχώριους αναλυτές είναι το σημείο που θα αποτελέσει και το όριο των long, προκειμένου να επέμβουν και να ανακόψουν την πτωτική πορεία. Μπορεί η αγορά να διαθέτει ρευστότητα όμως παρατηρείται έντονη επιλεκτικότητα από τους long να επέμβουν. Και αυτό οφείλεται κυρίως στη συμπεριφορά των ξένων χαρτοφυλακίων, τα οποία βρίσκονται σε συντονισμό με τις διεθνείς εξελίξεις, οι οποίες υπαγορεύουν τη μεταστροφή σε πιο ασφαλείς τοποθετήσεις.

Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει αυξηθεί το ρίσκο στην ελληνική αγορά, αλλά το ΧΑ ήδη έχει καταγράψει σημαντικές αποδόσεις από την αρχή του έτους, οι οποίες είναι ιδιαιτέρως ελκυστικές στην ενθυλάκωσή τους. Είναι μια πτυχή που θα κρίνει τη συμπεριφορά των βραχυ-μεσοπρόθεσμων χαρτοφυλακίων και τις προσδοκίες που καλλιεργούνται για μια αγορά έως το τέλος του έτους.

Άλλωστε, όπως σημειώνει και η Wall Street Journal, το επενδυτικό αίσθημα για την Ελλάδα έχει μεταβληθεί, κάτι που αποτυπώνεται στην αύξηση του σχετικού δείκτη προσδοκιών για τα μελλοντικά κέρδη στο ΧΑ στις 14,1 μονάδες έναντι 10,4 μονάδων που ήταν στο τέλος του 2018. Αυτό σηματοδοτεί μια απότομη μεταβολή για τις ελληνικές μετοχές. Εκεί που διαπραγματεύονταν με discount σε σχέση με τον Stoxx Europe 600, πλέον διαπραγματεύονται με premium.

Στο ταμπλό τώρα, Ελλάκτωρ, Aegean και ΕΧΑΕ έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 3%, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε Jumbo, Λάμδα, Σαράντη, Μυτιληναίο, Εθνική και Eurobank, με τις δύο τελευταίες μάλιστα να περιορίζουν στο τέλος την πτώση τους, η οποία ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει ακόμη και το 5%.

Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Titan, ΔΕΗ, Φουρλή, Πειραιώς, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα και Motor Oil, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Cenergy, Alpha Bank, Coca Cola και Βιοχαλκο.

*Πηγή: Capital

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας