Δήμοι και κάτοικοι της Εύβοιας προσφεύγουν για τις ανεμογεννήτριες

1107
Δήμοι και κάτοικοι της Εύβοιας

Ζητούν να ακυρωθούν οι σχετικές αποφάσεις, με τις οποίες χορηγήθηκαν άδειες λειτουργίας αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε διάφορες τοποθεσίες της Εύβοιας.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν οι Δήμοι Ερέτριας, Καρύστου και Κύμης-Αλιβερίου, όπως και 9 κάτοικοι της Εύβοιας, με αιτία το θέμα των ανεμογεννήτριων.

Οι τρεις Δήμοι στρέφονται κατά του επενδυτικού σχεδίου «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας» με φορέα εκτέλεσης του έργου την εταιρεία «ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.» και οι 9 κάτοικοι κατά της χορήγησης της άδειας αιολικού πάρκου στη θέση Αγριαχλαδιά του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου με φορέα την εταιρεία «Ενεργειακή Δυστίων Ευβοίας» συμφερόντων του ομίλου εταιρειών «ΤΕΡΝΑ».

Με τις προσφυγές τους, ζητούν να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων και του υπουργού Ανάπτυξης, όπως και αποφάσεις της αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας, του Δασαρχείου, κ.λπ., με τις οποίες χορηγήθηκαν άδειες λειτουργίας αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε διάφορες τοποθεσίες της Εύβοιας, στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας ισχύος 470,4 Μ.W.».

Σημειώνεται πως πρόσφατα, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις στη Βόρεια Εύβοια για νέες άδειες αιολικών πάρκων ακόμη και σε περιοχές που κάηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές, η κυβέρνηση έσπευσε να εξαγγείλει την ακύρωσή τους, ρίχνοντας όλη την ευθύνη στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Μία μέρα μετά, ο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση της περιοχής, Σταύρος Μπένος, δήλωσε ότι «όσο θα είμαι εγώ εκεί και μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιό μου, δεν θα μπει καμία ανεμογεννήτρια».

Οι μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες

Επισημαίνουν οι προσφεύγοντες ότι στην Εύβοια παράγεται αιολική ενεργεία που ανέρχεται σε ποσοστό 40% της παραγόμενης αιολικής ενέργειας σε όλη τη χώρα, παρότι η εδαφική έκταση της Εύβοιας αντιστοιχεί μόνο στο 2,7% της συνολικής εδαφικής έκτασης της χώρας μας. Τώρα οι ανεμογεννήτριες που πρόκειται να κατασκευαστούν στην Εύβοια είναι μεγαλύτερες από όσες μέχρι τώρα έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα, με διάμετρο πτερυγίων 112 μέτρων, επισημαίνουν οι προσφεύγοντες.

Σε άλλο σημείο, αναφέρουν ότι το επίμαχο επενδυτικό σχέδιο επιβαρύνει περιβαλλοντικά την Εύβοια, ενώ παραβιάζεται η αρχή της αναγκαίας ασφάλειας στην παραγωγή ενέργειας, καθώς θα υπάρξει υπερσυγκέντρωση παραγωγής ενέργειας σε περιορισμένη περιοχή της χώρας. Την ίδια στιγμή, το επίμαχο επενδυτικό σχέδιο αντιστρατεύεται την τοπική οικονομία καθότι υπονομεύει την βιώσιμη οικοανάπτυξη που υπάρχει και εξελίσσεται, ενώ υποβαθμίζει και καταστρέφει το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής.

Όλοι οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι το επενδυτικό σχέδιο για τα αιολικά πάρκα στην Εύβοια παραβιάζουν τόσο τις συνταγματικές επιταγές (άρθρα 2, 5Α, 25 κ.λπ.), όσο και το Ενωσιακό και εθνικό περιβαλλοντικό δίκαιο που διέπουν την κατάρτιση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) για την πραγματοποίηση στρατηγικών επενδύσεων. Ακόμη, παραβιάζουν την Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά το κεφάλαιο εκείνο που αναφέρεται στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης που είναι «ο ακρογωνιαίος λίθος της περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι παραβιάζονται οι διατάξεις του νόμου 4608/2019. Και αυτό γιατί δεν είναι νόμιμη η υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας» στην ταχεία διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης που καθορίζεται για «τα ώριμα έργα στο άρθρο 13 του νόμου 4608/2019» και στις συντομεύσεις των προθεσμιών.

Ακόμη, παραβιάζεται η Ευρωπαϊκή οδηγία 2001/42/ΕΚ που προβλέπει την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς δεν έχει εκπονηθεί η εν λόγω μελέτη, όπως ακόμη παραβιάζεται το Περιβαλλοντικό Δίκαιο σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, που διέπει την πρόληψη, την προφύλαξη, τη βιώσιμη ανάπτυξη, το σεβασμό της φέρουσας ικανότητας των οικοσυστημάτων, την αναλογικότητα και ισοπολιτεία.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν επιπρόσθετα ότι θα δημιουργηθούν σοβαροί κίνδυνοι στην υγεία τους λόγω της άμεσης γειτνίασης με τις υπό κατασκευή ανεμογεννήτριες στη θέση Αγριαχλαδιά και υπογραμμίζουν ότι είναι «ψευδής και παραπλανητική η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» για το εν λόγω έργο και η άδεια που χορηγήθηκε, εκδόθηκε κατά πλάνη της διοίκησης, η οποία στηρίχθηκε σε ψευδή στοιχεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας