Γράψε-σβήσε

1821

Ψιθυρίζουν για τον λάθος λόγο και γκρινιάζουν οι αναμένοντες στα σαλόνια των ιατρείων, όταν ο γελαστός τύπος με τη γραβάτα, την τσάκιση και την τσάντα κάθεται με τις ώρες στο γραφείο του παθολόγου, όπου μπήκε παρακάμπτοντας τη σειρά. Δυσανασχετούν για την αργοπορία, ενώ κανονικά θα ’πρεπε να ψυλλιάζονται πως, έπειτα από τούτη την αρμένικη βίζιτα, είναι αρκετά πιθανόν να συνταγογραφηθούν στους ίδιους ακριβά, παραπανίσια ή ακόμα και ακατάλληλα ιάματα. Ετσι πάει! Οι καπιταλιστές θεωρούν την υγεία εμπόρευμα και διοχετεύουν τα φάρμακα στην αγορά λες και πρόκειται για αφρούς ξυρίσματος, σαμπουάν δύο σ’ ένα ή νάιλον κάλτσες.
Από τη βραχύβια θητεία μου στον ευκλεή κλάδο των ιατρικών επισκεπτών, τα ’γραφα προχθές, έχω να διηγηθώ δεκάδες περιστατικά φαρμακευτικής τρέλας. Οι υπάλληλοι των εταιρειών προσφέρουν πλήθος ανταλλαγμάτων στους επιγόνους του Ιπποκράτη, προκειμένου να επινοήσουν ετερόδοξες ερμηνείες στον όρκο του και να προτιμήσουν τα «ημέτερα» προϊόντα, αυταπατώμενοι ότι τον τηρούν. Οι μέθοδοι προσέγγισης του ιατρικού κόσμου ποικίλλουν από τη δωρεάν αποστολή σε συνέδρια, παραμονή σε πεντάστερα καταλύματα δημοφιλών προορισμών τουτέστιν, ίσαμε τα προσωπικά πεσκέσια μεγάλης αξίας.
Ρουτίνα αποτελούν. Κάποιες φαρμακοβιομηχανίες, κατά το παρελθόν, συμφωνούσαν συγκεκριμένο ποσοστό με τους γιατρούς –από 30% και πάνω η ταρίφα– για κάθε συνταγή που ανέγραφε δικό τους μαντζούνι. Καθαρές δουλειές. Κατόπιν συνοπτικού ελέγχου στα συνταγολόγια ο επισκέπτης κατέβαλλε τα οφειλόμενα τοις μετρητοίς. Ουκ ολίγοι λειτουργοί της Υγείας ενέδιδαν σε παρόμοιες πρακτικές, ακόμα περισσότεροι ασθενείς, αντί να θεραπευτούν, ταλαιπωρούνταν επί ικανά διαστήματα από παράξενα συμπτώματα και παρενέργειες λογής λογής και τα Ταμεία έπεφταν σε οικονομικό κώμα.
Ισως εξαιτίας όψιμης ευσυνειδησίας ένας… μοναχικός καβαλάρης έγραφε αφειδώς τα ύποπτα σκευάσματα, ακυρώνοντας εκ των υστέρων τις επίμαχες συνταγές. Διατηρούσε την πίτα ολάκερη, χορταίνοντας ταυτοχρόνως τις βουλιμικές ορέξεις του σκύλου. Επαιρνε δηλαδή τα μπικικίνια από την πολυεθνική, φροντίζοντας να μη ζημιώνει το ΙΚΑ. Ελα όμως που το Ιδρυμα δεν εκτίμησε αρκούντως τις ευγενείς του προθέσεις. Διαπιστώνοντας το γράψε-σβήσε στα τεφτέρια του, τον απέπεμψε κακήν κακώς. Κι άντε μετά να εξηγεί πως αμάρτησε μεν, προστάτευσε δε τα νιτερέσα των ασφαλισμένων.
Απολύτως συμφωνώ με τον Νέστορα της εφημερίδας. Χαρακτηρίζω τοιουτοτρόπως τον Περικλή Κοροβέση, μολονότι τάσσεται με το μέρος του Εκτορα και του Αινεία στην αιώνια διαμάχη Τρώων και Αχαιών. Η υπόθεση Νοβάρτις δεν συνιστά σκάνδαλο, έγραψε το Σάββατο, αλλά φυσιολογική λειτουργία του συστήματος. Βουνό το δίκιο του. Σε αντίθετη περίπτωση οι ιατρικοί επισκέπτες θα έπρεπε να εργάζονται στην παρανομία. Να μπαίνουν στα νοσοκομεία από την πίσω πόρτα, φορώντας καμπαρντίνες με σηκωμένα τα πέτα και μαύρο γυαλί για ξεκάρφωμα. Αντ’ αυτού ασκούν κοινωνικά αποδεκτό επάγγελμα, όπως όλοι μας, και χαίρουν άκρας εκτίμησης από τους πάντες. Και ενίοτε βγάζουν κοπάδια τα ψάρια.
*Πηγή: efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας