Γκουαϊδό “χέρι-χέρι” με Μπακογιάννη ενώ έπρεπε να ήταν ανεπιθύμητος στη χώρα

988
μπακογιάννη

Ο Χουάν Γκουαϊδό συμμετέχει στο 8o Athens Democracy Forum που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων την ώρα που γνωστοί Συνταγματολόγοι και αναλυτές μιλούν στο Sputnik, θέτοντας ζήτημα διεθνούς δικαίου πίσω από την αναγνώριση ενός, όπως τον χαρακτηρίζουν, «πραξικοπηματία».

Μπορεί ένας πολιτικός που αυτοαναγορεύεται, στο κέντρο μιας πλατείας, Πρόεδρος της χώρας του, να αναγνωρίζεται επίσημα ως τέτοιος από δημοκρατικές κυβερνήσεις που ακολουθούν τις αρχές του διεθνούς δικαίου; Νομιμοποιείται ένας πολιτικός, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και αυτοανακηρυχθείς Πρόεδρός της, ο οποίος παρακινεί τον στρατό της σε πραξικόπημα κατά της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης, να προσκαλείται ως βασικός ομιλητής σε εκδήλωση για τη Δημοκρατία, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας μιας άλλης δημοκρατικής χώρας;

Ξαφνικά, όμως, ενώ ακόμη και οι ΗΠΑ είχαν ξεχάσει ότι υπάρχει ο Χουάν Γκουαϊδό, ο νεαρός Πρόεδρος της βενεζουελάνικης εθνοσυνέλευσης κι επίδοξος πραξικοπηματίας, που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός Πρόεδρος στη Βενεζουέλα τον Γενάρη του 2019, ο Δήμαρχος της  Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης δείχνει ξανά το πρόσωπο της “ζαρντινιέρας” που εμφάνισε στην Πανεπιστημίου και ανακοινώνει ότι τον έχει προσκαλέσει ομιλητή στο 8o Athens Democracy Forum, το οποίο πραγματοποιείται διαδικτυακά από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2020, με θέμα «Η Νέα Αντι-Κανονικότητα|The New Abnormal: Reimagining Democracy».

Στη συζήτηση μάλιστα θα συμμετέχει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που από την πρώτη στιγμή έσπευσε να τον αναγνωρίσει ως συνομιλητή του, ενώ σοβαρά ερωτηματικά εγείρει το γεγονός ότι η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Πρόκληση να προσκαλείται ένας πραξικοπηματίας σε φόρουμ για τη Δημοκρατία»

«Το να προσκαλείται ένας πραξικοπηματίας συνομιλητής σε ένα φόρουμ για τη Δημοκρατία είναι το λιγότερο πρόκληση. Φοβάμαι πάρα πολύ ότι και η κα πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι καλά πληροφορημένη για τι συμβαίνει στη Βενεζουέλα. Ίσως υπάρχει ακόμα καιρός να αναθεωρήσει τη στάση της. Θα πρέπει να το κάνει αυτό με βάση και τον θεσμό και την έννοια του ίδιου του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν μπορεί να νομιμοποιήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μια τέτοια κακοστημένη παράσταση υπέρ ενός πραξικοπηματία» δηλώνει στο Sputnik o Καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συγγραφέας του βιβλίου «Το Δίλημμα της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας», Δημήτρης Καλτσώνης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Καλτσώνη, μια «αξιοπρεπής και σοβαρή ευρωπαϊκή πολιτική θα έκανε το αυτονόητο: Θα αναγνώριζε και να συνεργαζόταν με τη νόμιμη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση μιας χώρας, αποπέμποντας κακήν κακώς τον οποιοδήποτε επίδοξο πραξικοπηματία. Όχι μόνο τον Γκουαϊδό. Με άλλα λόγια, δεν θα έπρεπε καν να επιτραπεί στον κ. Γκουαϊδό να εισέλθει σε ελληνικό έδαφος. Ο Γκουαϊδό ήταν εκλεγμένος πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, κάτι ανάλογο με τον πρόεδρο της Βουλής στην Ελλάδα ή τον πρόεδρο του Κογκρέσου στις ΗΠΑ. Οπότε φανταστείτε ο πρόεδρος της Βουλής μας ή η κα Πελόζι να αυτοανακηρύσσονταν πρωθυπουργός ο πρώτος και Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών η δεύτερη. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Η μικρή Ελλάδα είναι ένα αστείος, επιτρέψτε μου τη λέξη, για να μην πω γελοίος, ουραγός σε όλη αυτή την υπόθεση. Έσπευσε, ενώ βάλλεται πανταχόθεν, να αναγνωρίσει έναν επίδοξο πραξικοπηματία και μάλιστα την ώρα που αποδείχτηκε ανίκανος ακόμα και για να επιτελέσει το έργο που του είχαν αναθέσει οι ΗΠΑ. Κι αυτό δεν το λέω εγώ, το είπε με ένα τρόπο ο ίδιος ο Ντόναλντ Τράμπ».

Δεν γνωρίζει αν θα υπάρξουν αντιδράσεις για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση για τη Δημοκρατία, προσθέτει ο κ. Καλτσώνης, αν και «θα έπρεπε. Και αυτό όχι στο πλαίσιο της εγχώριας πολιτικής αντιπαράθεσης. Γιατί η υπόθεση Γκουαϊδό δεν είναι ένα ζήτημα μικροκομματικής, που εξαντλείται στην κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για τη Βενεζουέλα. Προφανέστατα αντιβαίνει στις αρχές του καταστατικού χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που αποτελεί το θεμέλιο του διεθνούς δικαίου».

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας