Γιατί θεωρείται απίθανη η αποπομπή Τραμπ-Τα δεδομένα και τα πιθανά σενάρια

1107
αποπομπή

Η πολιτική πόλωση στις ΗΠΑ έχει φτάσει στα ύψη και οι “Δημοκρατικοί” δίνουν τα ρέστα τους προκειμένου να κατακρημνίσουν τον Ντ. Τράμπ, χωρίς να παρουσιάζουν, όμως, απέναντί του μιά ουσιαστικά διαφορετική πολιτική για τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, σε μιά περίοδο υποχώρησης και καθοδικής του πορείας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Βουλή των Αντιπροσώπων ελεγχόμενη από τους “Δημοκρατικούς”, η οποία επιδιώκει την αποπομπή του από το προεδρικό αξίωμα. Όλα τα δεδομένα και τα πιθανά σενάρια.

Ενώπιον μίας νέας πολιτικής κρίσης βρίσκονται οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να ξεκινήσει επίσημη έρευνα για το ενδεχόμενο αποπομπής του Ντόναλντ Τραμπ από το προεδρικό αξίωμα.

Η έρευνα των κοινοβουλευτικών αρχών συνίσταται στην καταγγελία ανώνυμου πληροφοριοδότη περί τηλεφωνικής επικοινωνίας Τραμπ – Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τον Ουκρανό ομόλογό του να διερευνήσει τον γιο του πρώην Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, για την κατηγορία της διαφθοράς.

​Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στο Κίεβο, ο Λευκός Οίκος διέκοψε για μία εβδομάδα τη στρατιωτική βοήθεια, ύψους 400 εκατ. δολαρίων, προς την κυβέρνηση του Ζελένσκι.

Ο Μπάιντεν, επιφανές μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, θεωρείται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2020 και ως εκ τούτου, πολλοί βουλευτές θεωρούν τις ενέργειες του Τραμπ ως «κατάχρηση εξουσίας, προκειμένου να πλήξει τον πολιτικό του αντίπαλο».

Η διαδικασία της «αποπομπής»

Σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου, μπορεί να αποπεμφθεί από το αξίωμά του, με την αιτιολογία της «προδοσίας», της «δωροδοκίας» ή της τέλεσης «άλλων, σημαντικών εγκλημάτων», ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται και η κατάχρηση εξουσίας.

Η διαδικασία της αποπομπής ξεκινάει στη Βουλή των Αντιπροσώπων – το ένα από τα δύο βασικά όργανα του Κογκρέσο. Συνήθως, η σχετική έρευνα πραγματοποιείται από την Επιτροπή Δικαιοσύνης.

Η συγκεκριμένη Επιτροπή καλείται να αποφασίσει αν πράγματι προκύπτει παραβίαση του Συντάγματος και ως εκ τούτου δικαιολογείται η αποπομπή.

Η σχετική απόφαση τίθεται σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων και προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία, απαιτείται η έγκριση του πορίσματος, με απλή πλειοψηφία.

Εάν η αποπομπή εγκριθεί, τότε ο ερευνώμενος – εν προκειμένω ο Ντόναλντ Τραμπ – θεωρείται «αποπεμπόμενος», χωρίς ωστόσο αυτό να συνεπάγεται την άμεση απομάκρυνση από το αξίωμά του.

Στη συνέχεια, η διαδικασία περιέρχεται στη δικαιοδοσία της Γερουσίας. Για την οριστική καταδίκη του εμπλεκόμενου και την απομάκρυνση από το αξίωμά του, απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία 2/3.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1176606660279898112

​Τι δείχνει η προϊστορία

Η προϊστορία δείχνει ότι από τις συνολικά 19 περιπτώσεις, κατά τις οποίες έχει ενεργοποιηθεί η σχετική διαδικασία, μόλις οι οκτώ κατέληξαν σε καταδίκη και αποπομπή. Ωστόσο, καμία απ’ αυτές δεν αφορούσε πρόεδρο των ΗΠΑ.

Οι μοναδικές περιπτώσεις προέδρων που η διαδικασία αποπομπής έφθασε έως το δεύτερο βήμα (σ.σ. ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων) ήταν αυτές του Άντριου Τζόνσον το 1868 και του Μπιλ Κλίντον το 1998.

Αμφότεροι όμως, τελικά διατήρησαν τα προεδρικά τους καθήκοντα, καθώς η αποπομπή τους καταψηφίστηκε από τη Γερουσία.

Γιατί είναι απίθανη η «αποπομπή» του Τραμπ

Το ίδιο όμως, είναι πολύ πιθανό να συμβεί και στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ.

Και αυτό διότι – παρότι είναι πιθανό η Βουλή των Αντιπροσώπων να εγκρίνει την απόφαση της Επιτροπής Δικαιοσύνης – είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί κάτι αντίστοιχο και στην ψηφοφορία της Γερουσίας, τον έλεγχο της οποίας διατηρεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1176559966024556544

​Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, προκειμένου να υπάρξει ανατροπή των ισορροπιών, τουλάχιστον 20 Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές πρέπει να ταχθούν υπέρ της καταδίκης του Τραμπ.

Και όλα αυτά, μάλιστα ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να απολαμβάνει τη στήριξη μεγάλου τμήματος της αμερικανικής κοινής γνώμης (45% οι θετικές γνώμες) και ενόσω το 2020 αναμένεται να διεξαχθούν οι επόμενες προεδρικές εκλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας