Γιατί άδειασαν την Ελλάδα Moody’s και Standard&Poor’s;-Σαθρή η ελληνική οικονομία

895
Η Ελλάδα δεν πληροί τα κριτήρια

Η Ελλάδα δεν πληροί τα κριτήρια να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα και δεν θα την δώσουν εύκολα οι οίκοι αξιολόγησης…θα δυσκολευτούμε πολύ… πάρα πολύ – Ξέρουν τα προβλήματα..

Γιατί η Moody’s στις 19 Νοεμβρίου 2021 και η Standard and Poor’s στις 22 Οκτωβρίου δεν αναβάθμισαν την ελληνική οικονομία, την πιστοληπτική της ικανότητα ή τις προοπτικές της οικονομίας outlook;
Όχι η ερώτηση δεν είναι σωστή.
Η ερώτηση στην σωστή βάση είναι γιατί η Moody’s στις 19 Νοεμβρίου 2021 και η Standard and Poor’s στις 22 Οκτωβρίου 2021 δεν αξιολόγησαν καν την ελληνική οικονομία;
Το χάλι της οικονομίας καταγράφεται και στο χρηματιστήριο το οποίο αδυνατεί να ανακάμψει και παραμένει εγκλωβισμένο εδώ και μήνες… η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν είναι φωτογραφία της στιγμής αλλά η απτή απόδειξη ότι η Ελλάδα δεν είναι επενδύσιμη, δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, δεν πείθει και δεν δημιουργεί προσδοκίες.

Η απάντηση

Γιατί το παραμύθι έχει δύο δράκους…
Ποιο είναι το παραμύθι και ποιοι είναι οι δύο δράκοι;
Το παραμύθι είναι η αισιοδοξία που καλλιεργείται για τις προοπτικές της οικονομίας.
Καλλιεργείται το παραμύθι ότι η οικονομία ανακάμπτει αλλά αυτό δεν συμβαίνει, στην πραγματικότητα.
Τα θεμέλια της οικονομίας είναι σαθρά.
Ας δούμε ορισμένα δεδομένα.
Το 2020 κατεγράφη δραματική πτώση στο ΑΕΠ και το 2021 εκτινάχθηκε το ΑΕΠ.
Αυτό δεν αλλάζει την δυναμική, ούτε τις δυνατότητες της οικονομίας που έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι κινείται πέριξ του 2%.
Εξαιρώντας την αλόγιστη ανάκαμψη της περιόδου 2004 με 2009 όπου η καθαρή πιστωτική επέκταση ήταν 25 δισεκ. ετησίως, δηλαδή τα νέα δάνεια μείον τις αποπληρωμές ήταν 25 δισεκ. η Ελλάδα ποτέ δεν κατάφερε να έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Την περίοδο 2004 με 2009 η οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμό 3,8% με 4,2% αλλά με καταλυτική συμμετοχή της πιστωτικής επέκτασης και δεν περιλαμβάνουμε τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.
Την 10ετή περίοδο των μνημονίων, όταν ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας ήταν θετικός αποδείχθηκε ότι η πραγματική δυνατότητα της οικονομίας ήταν πέριξ του 2%.
Ο πραγματικός ρυθμός λοιπόν είναι 2% όση είναι η υποχρέωση της Ελλάδος να διαθέτει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% από το 2023 για να εξυπηρετεί το χρέος.
Χρειάστηκαν τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης που μαζί με το ΕΣΠΑ συντηρούν την οικονομία.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις.
Αυτή είναι η πικρή αλήθεια.
Φθάνοντας στο σήμερα.
Η μισή Ελλάδα δεν είναι επιλέξιμη για δανεισμό.
Από τις 770.000 επιχειρήσεις επιλέξιμες για δανεισμό είναι οι 32.000 ή το μέγιστο 80.000 υπό αυστηρούς όρους.
Δηλαδή σχεδόν 700.000 επιχειρήσεις μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες δεν είναι επιλέξιμες για δανεισμό.
Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα.
Η Ελλάδα χρωστάει 650 δισεκ. ευρώ δηλαδή 3,5 φορές το ελληνικό ΑΕΠ.
Πως προκύπτουν τα 650 δισεκ;

  • Σχεδόν 400 δισεκ. το δημόσιο χρέος μαζί με τα repos
  • Σχεδόν 100 δισεκ. τα NPEs τα προβληματικά δάνεια που έφυγαν από τις τράπεζες αλλά το πρόβλημα δεν επιλύθηκε.
  • Σχεδόν 110 δισεκ. οι οφειλές προς την εφορία επιχειρήσεων και νοικοκυριών
  • Σχεδόν 37 δισεκ. οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Άθροισμα όλων αυτών 650 δισεκ.
Έχουμε μια χώρα που με ενέσεις ή εμβόλια ανάκαμψης – παραφράζουμε το Ταμείο Ανάκαμψης των 31 δισεκ. ευρώ – παράγει πλούτου 182 δισεκ. και χρωστάει 650 δισε… συγγνώμη αλλά έχουμε χρεοκοπήσει και δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε…

Ποιοι είναι οι δύο δράκοι;

Ο ένας δράκος είναι η πανδημία.
Οι οίκοι αξιολόγησης αποτιμούν τον κίνδυνο της πανδημίας και το 4ο κύμα και την επίδραση του στην οικονομία.
Η επιδείνωση της πανδημίας, και τα lockdowns που επιβάλλονται ή εξετάζονται στην Ευρώπη λειτουργούν αποτρεπτικά στις αξιολογήσεις.
Η Ελλάδα είναι ο μίμος της Ευρώπης, οπότε εύλογα μπορεί να ειπωθεί ότι εάν η Γερμανία πάει σε καθολικό lockdown θα πάει και η άμοιρη Ελλάδα.

Ο άλλος δράκος είναι το χρέος…

Το δημόσιο χρέος στα 400 δισεκ. μαζί με τα repos είναι ένα γιγαντιαίο πρόβλημα που εξαρτάται άμεσα από τον επιτοκιακό κίνδυνο.
Εάν δεν υπήρχε το πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ όπου έχουν ενταχθεί τα ελληνικά ομόλογα – έχει αγοράσει η ΕΚΤ 33 δισεκ. ελληνικών ομολόγων συντηρώντας χαμηλά τις αποδόσεις π.χ. στο 10ετές στο 1,20% – οι αποδόσεις στην 10ετία δεν θα ήταν 1,20% αλλά στο 3% ή και 4%.
Με επιτόκια 3% ή 4% καθίσταται κατανοητό ότι τα ονομαστικά επιτόκια θα ήταν υψηλότερα της πραγματικής ετήσιας ανάπτυξης… αυτό απλά σημαίνει κρίση χρέους.
Η Ελλάδα είναι εν δυνάμει χώρα να ξεσπάσει κρίση χρέους.
Προφανώς όχι τώρα η ΕΚΤ θα συντηρήσει ακόμη την Ελλάδα γιατί φοβούνται ότι εάν ανακινηθεί θέμα χρέους σειρά θα πάρει η Ιταλία.
Η Ελλάδα συντηρεί στην κατάψυξη ένα τεράστιο πρόβλημα το χρέος όσο υπάρχει ρεύμα – βλέπε ΕΚΤ – το ψυγείο θα συντηρεί το χρέος, εάν κοπεί το ρεύμα και λιώσει ο πάγος… το σάπιο πρόβλημα θα έρθει ξανά στο προσκήνιο…
Ένας από τους βασικούς λόγους που οι οίκοι αξιολόγησης, διστάζουν να αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα είναι αυτός.
Η Ελλάδα δεν έχει αξιόλογο αξιόχρεο, οποιαδήποτε μεταβολή στα επιτόκια παρέμβασης της ΕΚΤ τα επόμενα χρόνια θα έχει αντίκτυπο στο ελληνικό χρέος.
Το πρόβλημα είναι υπαρκτό αλλά στον πάγο…
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει.
Η συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές για βιώσιμο χρέος έως το 2032 είναι θεωρίες…
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν στρεβλώσει την λογική και έκαναν τον παραλογισμό νέα λογική για να μπορούν να συντηρήσουν το μη βιώσιμο χρέος σε επίπεδα που να μην… επιτρέπουν στα κερδοσκοπικά κεφάλαια να δράσουν…
Για τον λόγο αυτό η ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου 2021 θα δώσει waiver δηλαδή επέκταση της Ελλάδος στο πρόγραμμα πανδημίας – παρ΄ ότι δεν θα έπρεπε – γιατί το πρόγραμμα θα παύσει τέλη Μαρτίου του 2022…
Με τρικ και άλλους μηχανισμούς παραποίησης η Ελλάδα συντηρείται εν ζωή.
Αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι οίκοι αξιολόγησης.
Ξέρουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αναπνευστήρα και συντηρείται με λογιστικά τρικ από την ΕΚΤ… και για τον λόγο αυτό… η αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα θα είναι μια πολύμηνη μάχη με τον χρόνο…
Η Ελλάδα δεν πληροί τα κριτήρια να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα και δεν θα την δώσουν εύκολα οι οίκοι αξιολόγησης…θα δυσκολευτούμε πολύ… πάρα πολύ
Ξέρουν τα προβλήματα..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας