Γερμανική αφοσίωση στην φαρμακοβιομηχανία- «Όχι» Μέρκελ στην άρση πατεντών για εμβόλια

546

Κόντρα στις ΗΠΑ αλλά και στη θετική υποδοχή της πρότασης Μπάιντεν απ΄την Ε.Ε. για άρση των πατεντών των εμβολίων κατά της Covid-19, είναι η πρώτη αντίδραση της Άνγκελα Μέρκελ, η χώρα της οποίας παράγει το εμβόλιο των BioNTech / Pfizer, αλλά και το CureVac που αναμένει έγκριση.

Το σχέδιο των ΗΠΑ θα δημιουργούσε «σοβαρές επιπλοκές» στην παραγωγή εμβολίων, δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σε email, μεταδίδει το Bloomberg.

Στον απόηχο της στάσης αυτής της Γερμανίδας καγκελαρίου, κινήθηκαν πάλι ανοδικά οι μετοχές των φαρμακευτικών που είχαν χάσει έδαφος μετά την πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η μετοχή της Moderna Inc. υποχωρούσε κατά 2,1% έναντι 12% απωλειών που κατέγραφε νωρίτερα. Αντίστοιχα, η μετοχή της CureVac σημείωνε πτώση 5,4% από 13% νωρίτερα.

Η είδηση αυτή για την αρνητική αντίδραση της Μέρκελ έρχεται σε αντίθεση και με σημερινή δήλωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών.

«Είναι μία συζήτηση στην οποία είμαστε ανοικτοί», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Χάικο Μάας, ο οποίος πρόσθεσε πως «είναι μία ερώτηση την οποία οφείλουμε να θέσουμε στον εαυτό μας γιατί έχει σχέση με το τέλος αυτής της πανδημίας» της Covid-19.

Η αντίδραση της BioNTech

«Οι πατέντες δεν είναι ο παράγοντας που περιορίζει την παραγωγή ή τον ανεφοδιασμό με το εμβόλιό μας», ανέφερε η γερμανική εταιρεία BioNTech στο Γαλλικό Πρακτορείο. Για την BioNTech, ένα τέτοιο μέτρο δεν θα είχε αποτέλεσμα «βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα».

«Οι ειδικοί έχουν ήδη υπογραμμίσει ότι η εγκατάσταση και η έγκριση νέων χώρων παραγωγής παίρνει σε γενικές γραμμές έναν χρόνο», επισήμανε.

Εξάλλου, η παραγωγή των εμβολίων mRNA, όπως εκείνο που παρασκευάζεται σε συνεργασία της BioNTech με την Pfizer «είναι μια σύνθετη διαδικασία, που αναπτύχθηκε σε διάστημα άνω των δέκα ετών. Όλα τα στάδια πρέπει να καθοριστούν και να εκτελεστούν με ακρίβεια» και από «έμπειρο προσωπικό», εξήγησε η εταιρεία. Αν δεν τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις, θα μπορούσε να επηρεαστεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. «Και αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των εμβολιασθέντων».

Η BioNTech υπολόγιζε αρχικά ότι θα μπορούσε να παρασκευάσει εντός του 2021 έως και 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της αλλά πλέον δηλώνει ότι έχει τη δυνατότητα να φτάσει μέχρι και τα 3 δισεκατομμύρια δόσεις φέτος και περισσότερα από 3 δισεκ. το 2022. Στην ΕΕ τα εμβόλια αυτά παρασκευάζονται σε δύο εργοστάσια, στο Βέλγιο και τη Γερμανία.

Η εταιρεία προτιμά να μεταφέρει τεχνολογία και να δώσει στοχευμένες άδειες για να αυξήσει την παραγωγή της, επανέλαβε, υπενθυμίζοντας ότι συνεργάζεται στενά με περισσότερους από 15 φαρμακευτικούς κολοσσούς, όπως είναι οι Merck, Novartis, Sanofi και Baxter.

Ανοιχτοί στη συζήτηση Ε.Ε., Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε σήμερα «έτοιμη να συζητήσει» την άρση αυτή, ένα θέμα που αναμένεται ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων στη σύνοδο κορυφής του Πόρτο, την Παρασκευή.

Σε ανάρτησή του στο τουίτερ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει επί της ιδέας παραίτησης εμπορικών πνευματικών δικαιωμάτων σε πατέντες εμβολίων με στόχο την αύξηση των εμβολιασμών στον υπόλοιπο πλανήτη, αλλά υποστηρίζει το λεγόμενο τρίτο δρόμο που Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του, διευκρινίζει τα εξής: η ΕΕ έχει δεσμευτεί πλήρως να αντιμετωπίσει όλα τα εμπόδια που παρεμποδίζουν τον παγκόσμιο αγώνα κατά του COVID19. Όλες οι χώρες πρέπει να επιτρέπουν την εξαγωγή και να αποφεύγουν να διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού. Πρέπει να αναπτύξουμε παγκόσμια παραγωγική ικανότητα με οικονομική υποστήριξη από την ΕΕ για αναπτυσσόμενους εταίρους”, σημειώνει.

Ανοιχτή στη συζήτηση για τις πατέντες εμφανίστηκε σήμερα και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Αναμφίβολα, η Ρωσία θα υποστηρίξει μια τέτοια προσέγγιση», δήλωσε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την διάρκεια συνάντησης με την αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα, που είχε ως θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας, που μεταδόθηκε στην τηλεόραση. Ζήτησε μάλιστα από τη ρωσική κυβέρνηση να εργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση, λέγοντας: «Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, δεν θα πρέπει να σκεφτείτε πώς θα αποκομίσετε το μέγιστο όφελος αλλά πώς θα εγγυηθείτε την ασφάλεια των ανθρώπων».

Η βρετανική κυβέρνηση ενθαρρύνει τον διαμοιρασμό της γνώσης ανάμεσα στη βιομηχανία και τους κατασκευαστές, αλλά δεν έχει καλέσει για άρση των πατεντών. Αντί γι΄αυτό, η Βρετανία λέει πως εθελοντικές συμφωνίες αδειοδότησης, για παράδειγμα ανάμεσα στην AstraZeneca και κατασκευαστές σε όλο τον κόσμο, μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση της προμήθειας εμβολίων και έχει χαιρετίσει προσπάθειες για την προώθηση τέτοιων συμπράξεων.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, συμπαρατάσσεται με την κυβέρνηση Μπάιντεν και στηρίζει το διαμοιρασμό της πολύτιμης τεχνολογίας πίσω από τα εμβόλια για τον COVID-19. Ωστόσο, ο Μακρόν επιμένει επίσης ότι άμεση προτεραιότητα για τις πλουσιότερες χώρες πρέπει να αποτελεί το να δωρίσουν περισσότερες δόσεις στις φτωχές χώρες.

Μιλώντας κατά την επίσκεψή του σε ένα εμβολιαστικό κέντρο, ο Γάλλος ηγέτης δήλωσε ότι υποστηρίζει «απολύτως» το άνοιγμα της πνευματικής ιδιοκτησίας που αφορά στα εμβόλια για τον κορονοϊό. Ο Μακρόν δήλωσε ότι «προφανώς» πρέπει να καταστήσουμε τα εμβόλια σε ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας