Γερμανία: Πλεόνασμα-μαμούθ για τέταρτη χρονιά αναμένεται να εντείνει την κριτική

931
γερμανία

Νέα βέλη για την συμβολή της στις παγκόσμιες ανισορροπίες αναμένεται να δεχθεί η Γερμανία εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, που τη θέλουν το 2019 να εμφάνισε, για τέταρτη διαδοχική χρονιά, το υψηλότερο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών παγκοσμίως.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ifo, που περιήλθαν στην κατοχή του Reuters πριν από την επίσημη δημοσίευσή τους, το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας (το οποίο μετράει τις ροές αγαθών, υπηρεσιών και επενδύσεων) διαμορφώθηκε στα 293 δισ. δολάρια το 2019. Πρόκειται για αύξηση κατά 16 δισ. ευρώ η οποία και οδηγεί το πλεόνασμα στο 7,6% του ΑΕΠ. Το δεύτερο υψηλότερο πλεόνασμα, αλλά με αισθητή διαφορά, εμφανίζει η Ιαπωνία, στα 194 δισ. δολάρια.

Το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και χρόνια ασκούν κριτική στη Γερμανία για την επιμονή της στα πλεονάσματα, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να χρεώνονται τις διεθνείς ανισορροπίες μόνο οι ελλειμματικές χώρες. Από την πρώτη ημέρα της εκλογής του και ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα εξαπολύσει πυρά κατά της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας με αφορμή τον μεγάλο όγκο των εξαγωγών της.

Το Βερολίνο επισημαίνει ότι δεν μπορεί να «τιμωρείται» για την επιτυχία του. Ωστόσο πληθαίνουν οι φωνές και στο εσωτερικό της χώρας, που υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει άμεσα να γίνουν περισσότερα για την τόνωση της εγχώριας ζήτησης.

Και τούτο όχι μόνο για να περιοριστούν τα πλεονάσματα, αλλά και γιατί σε έναν κόσμο με εντεινόμενες αβεβαιότητες και διεθνείς διαμάχες η ανάπτυξη δεν μπορεί να εξαρτάται σε τέτοιο βαθμό από τις εξαγωγές. Αυτό έγινε φανερό πέρυσι, όταν η γερμανική οικονομία απέφυγε μετά βίας την ύφεση, παρά το πλεόνασμα- μαμούθ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας