Γερμανία: Μόνο με τρίτη δόση τα διχαστικά, εφησυχαστικά, επικίνδυνα πιστοποιητικά εμβολιασμού

627
Μόνο με τρίτη δόση τα δικαστικά εφησυχαστικά

Η κυριότερη αλλαγή αφορά την εστίαση και τη διασκέδαση, όπου περιορίζεται η ελεύθερη πρόσβαση όσων δεν έχουν κάνει ακόμη την τρίτη, «αναμνηστική» δόση του εμβολίου.

Για να επισκεφθούν εστιατόρια, καφέ, μπαρ ή μπυραρίες θα πρέπει να προσκομίζουν, μαζί με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ένα αρνητικό τεστ (κανονισμός 2G-Plus).

Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι καθιερώνονται περισσότερες διαβαθμίσεις στην πρόσβαση των πελατών, για παράδειγμα σε ένα εστιατόριο: όποιος έχει κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου, εισέρχεται με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Όποιος έχει κάνει μόνο τις δύο δόσεις, αλλά όχι την τρίτη «αναμνηστική» δόση, χρειάζεται επιπλέον ένα αρνητικό τεστ.

Για όποιον δεν έχει εμβολιαστεί, απαγορεύεται η είσοδος, ακόμη και αν διαθέτει αρνητικό τεστ. Σημειώνεται ότι κλαμπ και ντισκοτέκ παραμένουν κλειστά, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

«Είναι ένα μέτρο αυστηρό, αλλά απαραίτητο, γιατί διασφαλίζει καλύτερο έλεγχο της πανδημίας από αυτόν που έχουμε σήμερα», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αμέσως μετά τη συνάντηση με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων.

Δεν λείπει ωστόσο και η κριτική, πριν καλά-καλά ανακοινωθούν τα μέτρα: το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ δήλωσε ότι είναι «ιδιαίτερα επιφυλακτικός» όσον αφορά τον νέο κανονισμό 2G-Plus και για αυτό αναθέτει στον υπουργό Υγείας της Βαυαρίας «να εξετάσει, εάν έχει νόημα η εφαρμογή του μέτρου».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Ράινερ Χάζελχοφ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει τον κανονισμό, καθώς «στη Σαξονία κυριαρχεί ακόμη η μετάλλαξη Δέλτα και κατά συνέπεια δεν χρειάζονται προς το παρόν πρόσθετα μέτρα».

Αναβολή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στη Γερμανία

Η πρόταση για υποχρεωτικό εμβολιασμό, είτε για όλους είτε για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, φαίνεται πως δεν βρίσκει ακόμη την απαραίτητη πλειοψηφία.

Εικάζεται ότι οι αντιρρήσεις προέρχονται κυρίως από το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP).

Ωστόσο στο τελικό ανακοινωθέν της Παρασκευής αναγνωρίζεται η «αναγκαιότητα» του υποχρεωτικού εμβολιασμού και αναφέρεται ότι «σύντομα» θα παρουσιαστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του μέτρου.

Αλλά και η πρόταση για περαιτέρω περιορισμούς στις κοινωνικές επαφές δεν πέρασε τελικά.

Κατά συνέπεια παρατείνονται οι κανόνες που ισχύουν σήμερα: ένας εμβολιασμένος μπορεί να συναντάται το πολύ με δέκα άτομα, ενώ ο ανεμβολίαστος επιτρέπεται να συναντά μόνο όσους ζουν στο ίδιο νοικοκυριό συν άλλα δύο άτομα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ευχαρίστησε τους πολίτες, γιατί τήρησαν τα περιοριστικά μέτρα στη διάρκεια των εορτών.

Όπως ανέφερε, «η Γερμανία ήταν ασφαλώς μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με τα πιο αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό κοινωνικών επαφών, τα οποία όμως απέδωσαν κιόλας, όπως αποδεικνύει η επιδημιολογική εικόνα».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων λόγω της ιδιαίτερα μεταδοτικής «μετάλλαξης Όμικρον» και για αυτό ακριβώς λαμβάνονται νέα μέτρα.

Για μία ακόμη φορά απηύθυνε έκκληση για περισσότερους εμβολιασμούς, επισημαίνοντας ότι «είναι η καλύτερη προστασία απέναντι στην μετάλλαξη Όμικρον».

Χαλαρώνουν οι διατάξεις για την καραντίνα στη Γερμανία

Ενώ όμως γίνονται πιο αυστηρά τα μέτρα για την εστίαση, την ίδια στιγμή «χαλαρώνει» το νομικό πλαίσιο για την υποχρεωτική καραντίνα.

Όποιος έχει κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου και έρχεται σε «επαφή» με κρούσμα, δεν χρειάζεται καν να μπει σε καραντίνα, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Οι υπόλοιποι θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα δέκα ημερών (αντί δεκατεσσάρων, που ήταν μέχρι σήμερα ο κανόνας), η οποία μάλιστα μπορεί να συντομευθεί στις επτά ημέρες με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Η χαλάρωση αυτή κρίνεται απαραίτητη, για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία κρίσιμων υποδομών του κράτους- για παράδειγμα στο σύστημα υγείας, στην αστυνομία ή την πυροσβεστική- ακόμη και σε περιόδους πανδημίας.

Για «ορθή και πραγματιστική λύση» κάνει λόγο ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Στέφαν Βάιλ.

Πηγή: Γιάννης Παπαδημητρίου  | DW

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας