Γερμανία: Ζητά κατάργηση δικαιώματος βέτο στην ΕΕ-Επιδιώκει φίμωση μικρών χωρών

575
Ζητά κατάργηση δικαιώματος βέτο στην Ε

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να καταργηθεί το δικαίωμα των μεμονωμένων κρατών – μελών της Ε.Ε. να «αρνούνται αποφάσεις», σημειώνοντας ότι οι 27 χώρες δεν μπορεί να είναι «όμηροι» μονομερών καθυστερήσεων.

«Δεν μπορούμε πλέον να είμαστε όμηροι από εκείνους που παραλύουν την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική μέσω των βέτο που υποβάλλουν. Επομένως, το λέω ανοιχτά: το βέτο πρέπει να φύγει- ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι και εμείς μπορούμε να καταψηφιστούμε».

Όπως είπε, «εκείνοι που το κάνουν (σ.σ. απειλούν με βέτο) παίζουν, περισσότερο ή λιγότερο, με τη συνοχή της Ευρώπης», τόνισε ο Γερμανός Υπουργός προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί η δημιουργία μιας Ευρώπης «δύο ταχυτήτων».

«Επειδή θεωρούσαμε πάντα την εσωτερική αλληλεγγύη και την εξωτερική κυριαρχία ως δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, πρέπει τώρα, μετά τις εσωτερικές κρίσεις, να σημειώσουμε περαιτέρω πρόοδο στην ικανότητα δράσης της Ευρώπης όσον αφορά την εξωτερική πολιτική», σημείωσε ο Μάας.

Υπενθυμίζεται πως το βέτο ισχύει στο πεδίο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας της ΕΕ. Στο πεδίο αυτό τα κράτη μέλη διατηρούν το δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο των Υπουργών όταν θεωρούν πως θίγεται κάποιο ζωτικής σημασίας συμφέρον τους.

Οι δηλώσεις Μάας έρχονται λίγο καιρό αφότου, η Ουγγαρία έκανε ξανά τη χρήση του συγκεκριμένου δικαιώματος , αυτή τη φορά με αφορμή την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για την Κίνα. Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση Όρμπαν αρνήθηκε να προσυπογράψει κοινό ανακοινωθέν που καλούσε στην εφαρμογή εκεχειρίας στη Γάζα.

Τέλος, η Βουδαπέστη μαζί με τη Βαρσοβία αντιτάχθηκαν επίσης πριν λίγο καιρό στη χρήση της έκφρασης «ισότητα των φύλων» στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που θα υιοθετήσουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής του Πόρτο για την προώθηση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας