Γενική απεργία προτείνει το ΜΕΤΑ για το αντεργατικό Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο

1208
απεργία

Ανακοίνωση για το αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο εξέδωσε το ΜΕΤΑ, με την οποία προτείνει στα συνδικάτα “να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και να προχωρήσουν σε γενική απεργιακή κινητοποίηση με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή”

Δόθηκε προς δημόσια διαβούλευση το Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο, στο οποίο, πέρα από άλλες ρυθμίσεις, συμπληρώνονται οι αντεργατικές παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς γίνονται αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και στο νόμο 1876/1990 που αφορά τις ΣΣΕ. Με το νομοσχέδιο αυτό, ανάμεσα στα άλλα, προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς και η υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όταν ο εργοδότης επικαλείται οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης. Στόχος είναι ο κυβερνητικός εργοδοτικός έλεγχος των σωματείων, η φαλκίδευση του απεργιακού δικαιώματος και η καταστρατήγηση των ΣΣΕ.

Υπονόμευση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας: Με την αιτιολογία των οικονομικών προβλημάτων ή της πτώχευσης ή συνδιαλλαγής ή εξωδικαστικού συμβιβασμού ή οικονομικής εξυγίανσης, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η υπερίσχυση της επιχειρησιακής σύμβασης έναντι της κλαδικής, σε επιχειρήσεις που επικαλούνται οικονομικά προβλήματα, πράγμα που σημαίνει ότι θα οδηγήσει και σε μείωση μισθών.

Χτύπημα στην εθνική κλαδική ή στην ομοιοεπαγγελματική συλλογική σύμβαση: Με διάταξη, αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά πως: «Η εθνική κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική συλλογική σύμβαση δεν υπερισχύει αντίστοιχης τοπικής». Η εξαίρεση αυτή αφορά κυρίως σε ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων, στις οποίες αποδεδειγμένα ο εργασιακός μεσαίωνας και η τρομοκρατία είναι στο «καθημερινό μενού», όπως είναι οι ΚΑΛΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, οι ΜΚΟ κ.λπ.

Ενίσχυση των ελαστικών σχέσεων εργασίας: Ενισχύεται η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση, με τη δεύτερη να υπολογίζεται με βάση τον ετήσιο χρόνο εργασίας. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα μπορεί ο εργοδότης και ο εργαζόμενος να συμφωνήσουν, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο τη μετατροπή της πλήρους σε μερική απασχόληση, καθώς κάθε μορφή εκ περιτροπής απασχόληση.

«Στον πάγο» η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και οι Διαιτητικές αποφάσεις: Ο όρος που τίθεται ότι πρέπει να υπάρχει «τεκμηρίωση των επιπτώσεων της επέκτασης στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση…» αναμένεται να βάλει «στον πάγο» και να καταστήσει ουσιαστικά την επεκτασιμότητα μιας κλαδικής σύμβασης ανενεργή ή άκυρη, με το δεδομένο πως κυβέρνηση και εργοδότες επιδιώκουν «ανάπτυξη» και ανταγωνιστικότητα εις βάρος του εργατικού κόστους. Επιπλέον, τίθενται εμπόδια και «παραθυράκια» στη διαδικασία της Διαιτησίας, εφόσον δυσκολεύει την ελεύθερη πρόσβαση των εργαζομένων έπειτα από το αδιέξοδο με τους εργοδότες

Νομιμοποίηση της «μαύρης εργασίας»: Σε άλλη διάταξη, προβλέπεται η μείωση του προστίμου που επιβάλλεται σε εργοδότες που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζομένους, ενώ καταργείται η ασφάλιση για ένα τρίμηνο στον αδήλωτο εργαζόμενο, πράγμα που σημαίνει ότι περιορίζει το δικαίωμά τους στην ασφαλιστική κάλυψη (και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη). Σε περιπτώσεις δε των αλλοδαπών εργαζόμενων περιορίζει και τη δυνατότητα ανανέωσης άδειας παραμονής για εργασία, εφόσον δε θα έχει τα απαραίτητα ένσημα.

Μητρώο Συνδικάτων Οργανώσεων: Δημιουργείται Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ) στο υπουργείο Εργασίας, όπου θα τηρούνται «α) το καταστατικό της συνδικαλιστικής οργάνωσης και οι τυχόν τροποποιήσεις αυτού, καθώς και η τυχόν πράξη διάλυσή της, β) ο αριθμός των μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης που έλαβαν μέρος στις εκλογές για ανάδειξη διοίκησης, γ) η σύνθεση των οργάνων διοίκησης αυτής, δ) η έδρα της συνδικαλιστικής οργάνωσης και στοιχεία επικοινωνίας και ε) οι οικονομικές της καταστάσεις, εφόσον υφίστανται κρατικές ή συγχρηματοδοτούμενες πηγές χρηματοδότησης στην ίδια την οργάνωση ή στις συνδεδεμένες με αυτή οντότητες». Ουσιαστικά, επιχειρείται ο εργοδοτικός – κυβερνητικός έλεγχος και το φακέλωμα των Σωματείων και των συνδικαλιστών.

Νέα φαλκίδευση στο δικαίωμα στην απεργία – ηλεκτρονική ψηφοφορία: Παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της απεργοκτόντας πολιτικής, που αποτελεί και έναν από τους αντεργατικούς πυλώνες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Με ρύθμιση αυτή, προβλέπεται ότι «οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων και λοιπών οργάνων διοίκησης Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων… συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων κήρυξης απεργίας […], λαμβάνονται με ψηφοφορία, η οποία μπορεί να διεξάγεται και με ηλεκτρονική ψήφο..», ενώ, «με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι δυνατόν να ορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσης διάταξης», που σημαίνει ότι με απόφαση του υπουργού θα ρυθμιστούν και άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως αν το 51% είναι επί του συνόλου των εργαζομένων της επιχείρησης ή των μελών του σωματείου. Μ’ αυτόν τον τρόπο επιχειρείται η κατάργηση των συλλογικών και ζωντανών συζητήσεων και ζυμώσεων που γίνονται μέσα στις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων, το κυρίαρχο Όργανο που τους αντιπροσωπεύει δηλαδή, και επιδιώκεται η απόφαση για λήψη απεργία να γίνεται από μακριά, από τα γραφεία της εργοδοσίας ή των εγκάθετών της (με το δεδομένο της εργασιακής ζούγκλας και εργοδοτικής τρομοκρατίας), προκειμένου να ελέγχεται το αποτέλεσμα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε φόρα και νομίζει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα και η κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος της δίνουν το περιθώριο να νομοθετεί και να παίρνει τόσο απροκάλυπτα μέτρα που καταργούν εργασιακά, συλλογικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, να δίνει γη και ύδωρ στους ιδιώτες «επενδυτές», για να αυξήσουν την κερδοφορία τους, χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, να βάζει ασφυκτικές προθεσμίες, με fast track διαδικασίες, για την αδειοδότηση και την έγκριση επενδυτικών σχεδίων με την απειλή πειθαρχικών ποινών ακόμα και παύσης των αρμόδιων δημοσίων υπαλλήλων.

Το ΜΕΤΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης ή επιλογής ψήφους στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, να μην ανεχτούν νέα μέτρα σε βάρος τους και να κόψουν το βήχα και τη φόρα που πήρε η κυβέρνηση της ΝΔ. Το δικαίωμα της απεργίας αποτελεί το ύστατο όπλο των εργαζομένων και δεν θα το παραδώσουν αμαχητί. Τα συνδικάτα πρέπει τις επόμενες μέρες να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και να προχωρήσουν σε γενική απεργιακή κινητοποίηση με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη βουλή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας