Γενεύη: Κρυφό-ψυχροπολεμικός ο Μπάιντεν. Θετικός ο Πούτιν μίλησε για “αχτίδα ελπίδας”

517
Θετικός ο Πούτιν μίλησε για «αχτίδα ελπίδας
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Η στρατηγική σταθερότητα και οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις ήταν δύο από τα ζητήματα που βρέθηκαν στο “τραπέζι” των δύο ηγετών.
Να επιστρέψουν οι πρέσβεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον και στη Μόσχα, αντίστοιχα, συμφώνησαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια της συνάντησής τους στη Γενεύη, όπως έκανε γνωστό ο Ρώσος πρόεδρος, στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του τετ α τετ με τον Αμερικανό ομόλογό του.
Όπως σημείωσε, συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για όλα τα διπλωματικά ζητήματα, στο προσεχές μέλλον.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο Πούτιν, οι ηγέτες συμφώνησαν οι πρέσβεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ να επιστρέψουν σύντομα στην Ουάσινγκτον και στη Μόσχα, αντίστοιχα.
«Σε ό,τι αφορά την επιστροφή των πρέσβεων στους τόπους εργασίας τους, την επιστροφή του Αμερικανού πρέσβη στη Μόσχα και του πρέσβη μας στην Ουάσινγκτον, συμφωνήσαμε ότι αυτό το ζήτημα έχει επιλυθεί, θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, ενώ όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα -σήμερα ή αύριο- είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα. Συμφωνήσαμε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ θα διεξάγουν διαβουλεύσεις για όλο το εύρος των ζητημάτων της διπλωματικής συνεργασίας» ανέφερε ο Πούτιν.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ είχε αποχώρησε από την Ουάσινγκτον και μετέβη στη Μόσχα για διαβουλεύσεις τον Απρίλιο, στον απόηχο διπλωματικής κρίσης που σημειώθηκε, αφ’ότου ο Μπάιντεν απάντησε καταφατικά σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν ο Πούτιν είναι «δολοφόνος». Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία Τζον Σάλιβαν αποχώρησε από τη Μόσχα, επίσης, τον ίδιο μήνα. Εν συνεχεία, ακολούθησε νέος γύρος κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας.
Όπως έγινε γνωστό, από πλευρά του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Ανατόλι Αντόνοφ αναμένεται να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον μέχρι το τέλος του Ιουνίου.
Εν τω μεταξύ, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανταλλαγής κρατουμένων – ζήτημα που όπως είχε γίνει γνωστό, βρισκόταν στο «τραπέζι» της συνάντησης – ο Πούτιν επεσήμανε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπορούν να καταλήξουν σε συμβιβασμό για το συγκεκριμένο θέμα.
«Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ θα εργαστούν επ’αυτού» συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά, παράλληλα, τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέρους της Ρωσίας, ο Πούτιν παρατήρησε ότι το παράνομο κέντρο κράτησης στο Γκουαντάναμο λειτουργεί ακόμη.

«Ρωσία και ΗΠΑ μπορούν πλέον να επιλύσουν όλες τους τις διαφορές»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά τις συνομιλίες με τον Μπάιντεν, η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπορούν να επιλύσουν όλες τους τις διαφορές, ενώ έκανε λόγο για «αχτίδα ελπίδας» για μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ανάμεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ.
Παράλληλα, όπως είπε, οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις ήταν πάντα πραγματιστικές, ενώ παρατήρησε ότι δεν έχει «ψευδαισθήσεις», μετά τις συνομιλίες με τον Μπάιντεν.
Ακόμη, ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες δεν αντάλλαξαν προσκλήσεις για πραγματοποίηση επισκέψεων.
Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ, ο Πούτιν τόνισε ότι ο όγκος τους αυξάνεται, εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχιστεί αυτή η τάση.
«Όλα εξαρτώνται από τις ΗΠΑ, δεν είμαστε εμείς που επιβάλλουμε περιορισμούς» είπε, αναφερόμενος στις προοπτικές ανάπτυξης των διμερών εμπορικών σχέσεων.

«Μιλήσαμε την ίδια γλώσσα, καμία έχθρα»

Σχετικά με την ατζέντα των σημερινών συνομιλιών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι οι συζητήσεις τους περιστράφηκαν, μεταξύ άλλων, γύρω από τη στρατηγική σταθερότητα, την περιφερειακή ασφάλεια και τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο.
Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες, τονίζοντας ότι και οι δύο πλευρές επέδειξαν την προθυμία για αλληλοκατανόηση, ενώ όπως σημείωσε χαρακτηριστικά δεν υπήρχε εχθρικό κλίμα στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν.
«Θεωρώ ότι δεν υπήρχε καμία έχθρα. Αντιθέτως (…), και οι δύο πλευρές επέδειξαν την προθυμία για αλληλοκατανόηση, με σκοπό να βρεθούν τρόποι να έλθουν οι θέσεις μας πιο κοντά, από κοινού. Οι συζητήσεις μας ήταν αρκετά εποικοδομητικές» είπε ο Πούτιν.
Παράλληλα, ο Πούτιν τόνισε ότι δεν δέχθηκε πιέσεις στη διάρκεια της συζήτησής του με τον Μπάιντεν, κάνοντας λόγο για μια «ειλικρινείς» συνομιλίες.
«Νομίζω ότι γενικά μιλήσαμε την ίδια γλώσσα» είπε χαρακτηριστικά.

«Έμπειρος ο Μπάιντεν»

Σε ό,τι αφορά, τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, έκανε λόγο για έναν «έμπειρο» και «ικανό» ηγέτη.
«Προσωπικά, πείστηκα ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ένα πολύ έμπειρο άτομο. Ήταν προφανές. Μιλήσαμε τετ α τετ για σχεδόν δύο ώρες. Δεν είναι όλοι οι ηγέτες ικανοί να έχουν μία συζήτηση τετ α τετ κατ’αυτόν τον τρόμο» σημείωσε.
Ο Ρώσος πρόεδρος ερωτήθηκε, εν τω μεταξύ, και σχετικά με τα «σκληρά σχόλια» που είχε κάνει για το πρόσωπό του ο Τζο Μπάιντεν, δηλώνοντας ικανοποιημένος από την εξήγηση που τού έδωσε αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Όλοι γνωρίζουμε αυτά τα σχόλια. Μετά από αυτό, ο πρόεδρος Μπάιντεν μού τηλεφώνησε. Το συζητήσαμε. Ικανοποιήθηκα από την εξήγησή του. Μού πρότεινε να συναντηθούμε, ήταν δική του πρωτοβουλία, και συναντηθήκαμε» ανέφερε.

«Ρωσία και ΗΠΑ έχουν την ευθύνη για την παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα»

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι οι δυο τους συζήτησαν για τα πυρηνικά όπλα, σημειώνοντας ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν τεράστια ευθύνη για τη διασφάλιση της παγκόσμιας στρατηγικής σταθερότητας.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Πούτιν αναφέρθηκε, επίσης, στις αυξημένες στρατιωτικές εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, αλλά και της ανησυχίες της Ουάσινγκτον για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας.
«Διεξάγουμε ασκήσεις στο έδαφός μας όπως και οι ΗΠΑ διεξάγουν πολλές ασκήσεις στο έδαφός τους. Αλλά δεν εμπλεκόμαστε σε ασκήσεις στέλνοντας τον στρατιωτικό μας εξοπλισμό και τι προσωπικό μας στα σύνορα των ΗΠΑ. Δυστυχώς οι Αμερικανοί εταίροι μας το κάνουν αυτό, αυτήν ακριβώς τη στιγμή. Επομένως, οι ”ανησυχίες” για αυτήν την κατάσταση πρέπει να εκφραστούν από τη ρωσική πλευρά, όχι από την αμερικανική» υπογράμμισε.

«Συναντηθήκαμε για να κάνουμε τον κόσμο ένα ασφαλές μέρος»

Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος, με τον οποίο επί της ουσίας, ο Ρώσος πρόεδρος έκλεισε τη συνέντευξη Τύπου.
Ο ίδιος δέχθηκε μια ιδιαίτερη ερώτηση από δημοσιογράφο που του ζήτησε να εξηγήσει στην 9χρονη κόρη της τη σημασία αυτής της συνόδου.
«Είναι όμορφο που η 9χρονη κόρη σας ενδιαφέρεται για αυτά. Η απάντηση είναι απλή: Κοίτα γύρω σου… Βλέπεις, ο κόσμος είναι τόσο όμορφος, και οι ενήλικες ηγέτες δύο χωρών, δύο σημαντικών πυρηνικών δυνάμεων, συναντώνται για να κάνουν τον κόσμο ένα ασφαλές και ακμαίο σπίτι για όλους εκείνους που ζουν στον πλανήτη μας».

«Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε διαβουλεύσεις για την κυβερνοασφάλεια»

Αναφερόμενος στο ζήτημα της κυβερνοασφάλειας, ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι συμφώνησαν με τον Μπάιντεν να δρομολογήσουν διαβουλεύσεις για το θέμα.
«Όσο για την κυβερνοασφάλεια, συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε διαβουλεύσεις για το ζήτημα».
Όπως είπε ακόμη, βάσει αμερικανικών πηγών, οι περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις παγκοσμίως προέρχονται από τις ΗΠΑ.
«Το 2020 δεχθήκαμε 10 αιτήματα από τις ΗΠΑ σχετικά με κυβερνοεπιθέσεις σε αμερικανικές υποδομές. Και δεχθήκαμε 2 αιτήματα φέτος και οι συνάδελφοί μας έλαβαν διεξοδικές απαντήσεις» ανέφερε επίσης.
Από την άλλη, προσέθεσε, η Ρωσία απέστειλε, πέρυσι, 45 αντίστοιχα αιτήματα και 35 φέτος. «Και δεν έχει παρασχεθεί καμία απάντηση μέχρι στιγμής» τόνισε.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε το ζήτημα «εξαιρετικά σημαντικό» για ολόκληρο τον κόσμο, όπως είναι τόσο για τη Ρωσία, όσο και για τις ΗΠΑ.

LIVE οι δηλώσεις Μπάιντεν: “ΗΠΑ και Ρωσία δεν ενδιαφέρονται για νέο Ψυχρό Πόλεμο”

Ολοκληρώθηκε το κρίσιμο τετ-α-τετ Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν. Σε εξέλιξη αυτή την ώρα η συνέντευξη Τύπου του Αμερικανού Προέδρου.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν ξεκίνησαν την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους λίγο πριν τις 15:00 (ώρα Ελλάδας) και ολοκληρώθηκε μετά από περίπου τρεισήμισι ώρες.
«Αν και έχουμε διαφορές, θέλω ο Πούτιν να καταλάβει γιατί λέω ό,τι λέω και γιατί κάνω ό,τι κάνω» τόνισε αρχικά στην ομιλία του ο Μπάιντεν.
«Του είπα πως η ατζέντα μου δεν είναι κατά της Ρωσίας. Αντιθέτως, είναι υπέρ των Αμερικανών πολιτών» ξεκαθάρισε έπειτα. Όπως είπε, στην ατζέντα του συμπεριλαμβάνεται η μάχη κατά του κορονοϊού, η αμερικανική οικονομία, οι σχέσεις με τις άλλες χώρες και η προστασία των Αμερικάνων.
Μάλιστα, τόνισε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι «πάντα» στο τραπέζι καθώς «είναι στο DNA της χώρας μας»:
«Δεν είναι ότι κυνηγάμε τη Ρωσία όταν καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχει απλά να κάνει με το ποιοι είμαστε. Πώς μπορώ να είμαι Πρόεδρος των ΗΠΑ και να μην μιλάω ανοιχτά για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;».
Επίσης, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι είπε στον Πούτιν πως «δεν θα ανεχτεί» την παρέμβαση στη δημοκρατία των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε επίσης πως «θα μάθουμε σε διάστημα από έξι μήνες έως δύο χρόνια εάν οι ΗΠΑ θα έχουν στρατηγικό διάλογο με τη Ρωσία».
Όσον αφορά στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν έχει πρόβλημα να συνεργαστεί με τη Ρωσία και ότι, μάλιστα, θέλει να δει την οικονομία της να ευημερεί.
Μάλιστα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι «ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος δεν είναι στα συμφέροντα ούτε των ΗΠΑ, ούτε της Ρωσίας».
Μιλώντας ειδικότερα για το τι συζήτησαν δήλωσε ότι, μεταξύ των άλλων, μίλησαν για τη Συρία, το Ιράν, τη Λευκορωσία και τις προσπάθειες να αποτραπεί η επανεμφάνιση τρομοκρατών στο Αφγανιστάν, την ώρα που τα αμερικανικά στρατεύματα εξακολουθούν να αποσύρονται, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί στην 20η επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.
Τέλος, πριν ξεκινήσουν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων, είπε ότι «αυτό έχει να κάνει με το πώς κινούμαστε από εδώ και πέρα».
Νωρίτερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά τις συνομιλίες με τον Μπάιντεν, η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπορούν να επιλύσουν όλες τους τις διαφορές, ενώ έκανε λόγο για «αχτίδα ελπίδας» για μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ανάμεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ.
Όπως είπε, οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις ήταν πάντα πραγματιστικές, ενώ παρατήρησε ότι δεν έχει «ψευδαισθήσεις», μετά τις συνομιλίες με τον Μπάιντεν.
Παράλληλα, ανέφερε πως οι δύο ηγέτες δεν αντήλλαξαν προσκλήσεις για πραγματοποίηση επισκέψεων.
Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ, ο Πούτιν τόνισε ότι ο όγκος τους αυξάνεται, εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχιστεί αυτή η τάση.
«Όλα εξαρτώνται από τις ΗΠΑ, δεν είμαστε εμείς που επιβάλλουμε περιορισμούς» δήλωσε, αναφερόμενος στις προοπτικές ανάπτυξης των διμερών εμπορικών σχέσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας