Γαλλοβρετανική κρίση: Μακρόν προς Μπ. Τζόνσον-“Σοβαρέψου”!

694
Γαλλοβρετανική κρίση: Μακρόν

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απευθυνόμενος στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, τον οποίο κάλεσε να «σοβαρευτεί».

Ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από την επιλογή του Μπόρις Τζόνσον να δημοσιοποιήσει επιστολή που απέστειλε στο Ελιζέ αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα στα στενά της Μάγχης.

Συνλικά 33 άνθρωποι βρέθηκαν στη θάλασσα, 31 άνθρωποι χάθηκαν και 2 διασώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν λέμβος με μετανάστες ανατράπηκε ανοιχτά της Μάγχης.

«Σοβαρέψου», κύριε Τζόνσον

«Μίλησα πριν από δύο ημέρες σοβαρά με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον» δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου νωρίτερα. «Από την πλευρά μου συνεχίζω να το κάνω, όπως κάνω με όλες τις χώρες και όλους τους ηγέτες. Εκπλήσσομαι από μεθόδους όταν αυτές δεν είναι σοβαρές», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Δεν επικοινωνούμε ο ένας ηγέτης με τον άλλον σε τέτοια ζητήματα με tweet και επιστολές που κοινοποιούμε δημοσίως. Δεν είμαστε πληροφοριοδότες. Παρακαλώ, παρακαλώ», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ενημέρωσε τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας την Τετάρτη, ότι «αναμένει πως οι Βρετανοί θα συνεργαστούν πλήρως και θα αποφύγουν να εργαλειοποιήσουν μια δραματική κατάσταση για πολιτικούς σκοπούς», ανακοίνωσε σήμερα το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Πόρτα» σε Βρετανό υπουργό

Οι αυστηρές δηλώσεις Μακρόν έρχονται λίγες ώρες αφότου η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει την πρόσκληση προς τον υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ, προκειμένου να συζητήσουν για το θέμα.

Ο Γάλλος ομόλογός του, Ζεράλ Νταρμανάν, έγραψε στον Πατέλ προκειμένου να τον ενημερώσει πως η σύσκεψη της Κυριακής θα προχωρήσει χωρίς βρετανική συμμετοχή. Όπως είπε, η επιστολή Τζόνσον που υποδεικνύει στη Γαλλία να πάρει πίσω ανθρώπους που περνούν το κανάλι της Μάγχης, ήταν «απογοητευτική».

Η Γαλλία σχεδίαζε σύνοδο υπουργών όλων των κρατών που έχουν ακτές στο στενό της Μάγχης, συμπεριλαμβανομένου και του Πατέλ, για την προσφυγική κρίση, στη γαλλική πόλη Καλέ, την Κυριακή.

Αναφορικά με την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να κοινοποιήσει στα social media την επιστολή, ο Νταρμανάν πρόσθεσε: «Η δημοσιοποίηση το έκανε ακόμη χειρότερο. Γι’ αυτό αναγκάζομαι να ακυρώσω τη συνάντησή μας στο Καλέ την Κυριακή».

«Μέτρια επιστολή, απαράδεκτη φόρμα»

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Γκαμπριέλ Ατάλ, άσκηση έντονη κριτική στον Μπόρις Τζόνσον, αποκαλώντας την επιστολή του «μέτρια από πλευράς περιεχομένου και παντελώς απαράδεκτη σε ό,τι αφορά στη φόρμα».

Όπως σημείωσε, «είναι μέτρια γιατί δεν σέβεται καθόλου τη δουλειά που γίνεται από την ακτοφυλακή μας, την αστυνομία, τους χωροφύλακες και τα μέλη των πληρωμάτων διάσωσης». Συνέχισε, λέγοντας πως το ύφος της επιστολής «δεν αντανακλά ούτε στο ελάχιστο τις συζητήσεις που είχαν Εμανουέλ Μακρόν και Μπόρις Τζόνσον. Δίνεται η εντύπωση πως ο Μπόρις Τζόνσον μετάνιωσε που αποχώρησε από την Ευρώπη, αφού κάθε φορά που έχει ένα πρόβλημα θεωρεί πως είναι ευθύνη της Ευρώπης να το λύσει».

Η επιστολή Τζόνσον και το tweet, που προκάλεσαν το Παρίσι
Ο Βρετανός πρωθυπουργός δημοσιοποίησε στο twitter επιστολή του προς τον Εμανουέλ Μακρόν, με την οποία ζητούσε από τη Γαλλία να δέχεται πίσω μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσο του στενού της Μάγχης.

Σε αυτή παρουσίαζε επίσης τα μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν οι δύο χώρες για να αποφευχθούν οι θάνατοι ανθρώπων στη Μάγχη.

Σε αυτά περιλαμβάνονται οι κοινές περιπολίες, ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις σκαφών από τις γαλλικές ακτές, η χρήση αισθητήρων και ραντάρ, η συμφωνία επανεισδοχής στη Γαλλία, αλλά και μια παρόμοια συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας