Γαλλία: Άρχισε η ευρωαφρικανική μίνι διάσκεψη για το μεταναστευτικό χωρίς την Ελλάδα!

1543
μεταναστευτικό

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται στο Παρίσι επτά Ευρωπαίους και Αφρικανούς ομολόγους του, στην ευρω-αφρικανική μίνι σύνοδο κορυφής με αντικείμενο τη μεταναστευτική κρίση. Εντύπωση προκαλεί ότι στη σύνοδο κορυφής δεν εκλήθη η Ελλάδα, παρότι το θέμα των προσφύγων και της μετανάστευσης την αφορά και γενικότερα και ειδικότερα. Αλγεινή εντύπωση, επίσης, προκάλεσε ότι η κυβέρνηση δεν βρήκε ούτε λέξη διαμαρτυρίας για την απουσία της αλλά και γενικότερα για την αντιθεσμική σύσκεψη της «συμμορίας των 4», όπως αποκάλεσε η Iskra τους Μέρκελ, Μακρόν, Ραχόι και Τζεντιλόνι.
Η συνάντηση «μπορεί να αποτελέσει την έναρξη μιας νέας σχέσης μεταξύ της Ευρώπης και της Αφρικής», τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε με τους ομολόγους του του Τσαντ, του Νίγηρα, του Μαλί και της Λιβύης, τους οποίους υποδέχτηκε το πρωί στη Ρώμη.
Στις συζητήσεις του Παρισιού μετέχουν οι πρόεδροι του Τσαντ και του Νίγηρα, Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο και Μαχαμαντού Ισούφου αντίστοιχα, καθώς και ο προσωρινός πρόεδρος και πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγιεζ αλ Σάρατζ, η χώρα του οποίου βρίσκεται στην «καρδιά» της μεταναστευτικής οδού που ακολουθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή για να φτάσουν στα ευρωπαϊκά παράλια.
Από ευρωπαϊκής πλευράς το «παρών» στη συνάντηση δίνουν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ισπανίας Πάολο Τζεντιλόνι και Μαριάνο Ραχόι αντίστοιχα, καθώς και η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι.

Στόχος της συνάντησης είναι «να επαναβεβαιώσουμε την υποστήριξη της Ευρώπης στο Τσαντ, τον Νίγηρα και τη Λιβύη για τον έλεγχο και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», τόνισε η γαλλική Προεδρία.

Οι Ευρωπαίοι αναζητούν εδώ και πολύ καιρό τρόπους για να σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση. Οι ιδέες που προτείνει το Παρίσι είναι να στηριχθούν οι χώρες της Αφρικής με τρεις τρόπους: πρώτον, να βελτιωθεί η φύλαξη των συνόρων τους με τη Λιβύη, δεύτερον να ενταθεί η καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων και τρίτον να εξετάζονται επι τόπου οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου, πριν ξεκινήσουν οι μετανάστες τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου. Από το 2014 έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο 14.000 άνθρωποι.
Ο πρόεδρος Μακρόν είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι σκοπεύει να ιδρύσει hotspot, κέντρα καταγραφής των μεταναστών, στη Λιβύη, τον Νίγηρα και το Τσαντ.
Ο Λίβυος ηγέτης, η κυβέρνηση του οποίου δεν ελέγχει παρά μόνο ένα τμήμα της χώρας, αναμένεται ότι θα ζητήσει από τις ευρωπαϊκές χώρες να ασκήσουν πιέσεις για να αρθεί το εμπάργκο πώλησης όπλων στη Λιβύη (είχε επιβληθεί από τον ΟΗΕ το 2011), ώστε να εξοπλίσει τους λιμενικούς και τους συνοριοφύλακες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας