“Βύθισε” και το Χρηματιστήριο Αθηνών ο… Τραμπ

1368
xρηματιστήριο

Στα επίπεδα των 750 μονάδων “προσγείωσε” το Χρηματιστήριο Αθηνών το παγκόσμιο sell off που έλαβε χώρα σήμερα, μετά από τη νέα κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με την εγχώρια αγορά να μην καταφέρνει τελικά να περιορίσει τη βίαιη διόρθωση στους περισσότερους τίτλους της, αν και αυτή έγινε με χαμηλό όγκο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,60% στις 754,20 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 753,21 μονάδων (-2,73%) και 768,61 μον. (-0,74%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 642 χιλ. τεμάχια.

...

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,30%, στις 1.954,37 μονάδες, ενώ στο -3,16% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.123,39 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,98% στις 612,85 μονάδες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έβαλε… φωτιά στις διεθνείς αγορές με ένα του tweet, μέσω του οποίου επιτέθηκε στην Κίνα και στους χαμηλούς δασμούς που πληρώνει για τα αμερικανικά προϊόντα. Ο ίδιος ανακοίνωσε αύξηση του συντελεστή, οδηγώντας τις ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές σε ελεύθερη πτώση. Ισχυρές είναι και οι πιέσεις που δέχεται η Wall Street, καθώς εκτιμάται ότι η νέα αμερικανική πολιτική θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη της Κίνας, και κατ’ επέκταση όλη την παγκόσμια επιχειρηματική αλυσίδα.

Στο μεταξύ, σήμερα άρχισαν και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, οι οποίοι περιμένουν “εξηγήσεις” για το τελικό σχέδιο ρυθμίσεων οφειλών, αφού, έχουν διατυπωθεί ήδη ενστάσεις. Ουσιαστικά αυτό που θέλουν να δουν οι θεσμοί είναι το κόστος των μέτρων και το αν έχουν (ή όχι) μόνιμο χαρακτήρα. Και τούτο διότι υπάρχουν μία σειρά από παράγοντες που ζητείται να συνεκτιμηθούν για να διασφαλιστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Το ΧΑ δεν κατάφερε να μείνει αλώβητο από αυτό το διεθνές sell off, υποκύπτοντας στο risk off αρκετών ξένων χαρτοφυλακίων, αλλά και στις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, αν και η συναλλακτική δραστηριότητά του παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα. Αυτή η συμπεριφορά όμως αποδόθηκε από αρκετούς εγχώριους αναλυτές στη διόρθωση που αναμενόταν να γίνει στο ΧΑ, το οποίο επί τις δύο εβδομάδες του Πάσχα παρέμενε εγκλωβισμένο σε ένα στενό εύρος διακύμανσης πάνω από τις 770 μονάδες και κάτω από τις 780 μονάδες.

Όπως σχολιάστηκε, εάν η κατάσταση εξομαλυνθεί το επόμενο διάστημα στις διεθνείς αγορές, οι οποίες αναμένουν και την επίσκεψη των κινέζων αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον, τότε το ΧΑ θα έχει τα καύσιμα για μια νέα δοκιμασία του απαιτητικού επιπέδου των 780 μονάδων.

Άλλωστε, η διαγραμματική εικόνα δεν επιδεινώθηκε με τη σημερινή μεγάλη πτώση, καθώς τα αγοραστικά σήμερα παραμένουν σε μηνιαίο γράφημα από τον Φεβρουάριο, γεγονός που σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance είναι θετικό για τη συνέχεια. Σε μεγάλη εικόνα έχουν δημιουργηθεί σημαντικές στηρίξεις τόσο στις 720 μονάδες, αλλά ακόμα μεγαλύτερες στις 680 μονάδες.

Πάντως, η ζώνη των 785-800 φάνηκε ότι δεν είναι απλή υπόθεση για την αγορά κάτι που φαίνεται στο μηνιαίο γράφημα. Σε περίπτωση που τα καταφέρει ανοίγει ο δρόμος για τετραψήφιο νούμερο σε πρώτη φάση ή και στις 1200 μονάδες σε δεύτερη. Παρόλα αυτά έχουμε έρθει σε ένα επίπεδο που η αγορά ή χρειάζεται σημαντικότατο όγκο και τζίρο για να περάσει άμεσα ή μία βαθιά διόρθωση σε τιμές και χρόνο.

Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΛΠ έχασε 6,76%, με τη ΓΕΚ Τέρνα να κλείνει με απώλειες 5,35%. Άνω του 4% ήταν οι απώλειες σε Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Alpha Bank, Μυτιληναίος, Εθνική και Βιοχαλκο, ενώ άνω του -3% έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Eurobank και Grivalia.

Οι απώλειες σε Φουρλής, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Aegean και ΟΤΕ ξεπεράσαν το 2%, ενώ άνω του 1% ήταν σε ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, Motor Oil, Jumbo και Coca Cola. Μικρές απώλειες σημείωσαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης και Τιτάν, ενώ η ΔΕΗ “διασώθηκε” με το +1,98% που κατέγραψε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας