«Βόμβα» Κομισιόν: Σύνταξη μετά τα 70έτη και μικρότερη από τη σημερινή!

784
Σύνταξη μετά τα 70έτη και μικρότερη

Λιγότερη σύνταξη και μετά τα 70 έτη! Αυτό ζητάει η Κομισιόν με νέα έκθεση της, η οποία στέκεται στη μείωση πληθυσμού που αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στα επόμενα χρόνια. 

Ανησυχητικές προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας περιλαμβάνει έκθεση της Κομισιόν που προτείνει 6 επιπλέον χρόνια εργασίας και νέες περικοπές στις συντάξεις.

 

Οι… εφιαλτικές προβλέψεις της Κομισιόν έως το 2070, περιλαμβάνουν μείωση του πληθυσμού σε 8.600.000 (-2.100.000), ενώ ο ενεργός πληθυσμός υπολογίζεται σε 4.300.000 (-2.000.000).

Έως το 2070, οι 80αρηδες, σύμφωνα με την έκθεση, θα είναι το 30% του ενεργού πληθυσμού (12% σήμερα).

Για να σωθεί το ασφαλιστικό, έως το 2070 τα χρόνια εργασίας θα πρέπει να αυξηθούν στα 37,8 χρόνια (από 31,2), θα πρέπει να υπάρξει μείωση 21,9% στα ποσοστά αναπλήρωσης (συντάξεις), αλλιώς θα επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι με επιβάρυνση του ΑΕΠ στο 4% ετησίως.

Δηλαδή θα αυξηθεί κατά 6,6 έτη το όριο συνταξιοδότησης! Τι σημαίνει αυτό; Ότι το όριο θα πάει στα 73 ή 74 έτη μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς σήμερα είναι στα 67.

Να τονίσουμε εδώ ότι πρώτο το pronews.gr είχε ενημερώσει για την σχετική εξέλιξη, καθώς την είχε αποκαλύψει ο πρώην Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, σύμφωνα με τον οποίον οι Ευρωπαίοι, ανάμεσα τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν αποφασίσει στη συνάντηση στο Πόρτο για εργασία μέχρι τα 74.

 

 

Ο ρόλος του Κ.Μητσοτάκη

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον τελευταίο καιρό αναφέρεται σε «ανάπτυξη», ανάγκη για εξέλιξη των «ψηφιακών δεξιοτήτων» των εργαζομένων, ενώ η κυβέρνηση του έφερε στη Βουλή ένα νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά.

Όπως είχε τονίσει ο Νότης Μαριάς τότε: «Η Διακήρυξη του Πόρτο που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρά το υποτιθέμενο φιλεργατικό και κοινωνικό της περιτύλιγμά, δεν είναι τίποτε άλλο παρά νέες σπονδές στην κινεζοποίηση των μισθών, στην διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στην επέκταση του εργασιακού βίου, στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και στη διάλυση του ασφαλιστικού.

Είναι η πολιτική συμφωνία για την επιβολή της αντικοινωνικής ατζέντας και των αντικοινωνικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου η πολιτική ηγεσία της ΕΕ να επιτύχει την μείωση του κόστους εργασίας εις βάρος των εργαζομένων, ούτως ώστε οι επενδύσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης να αυξήσουν τα υπερκέρδη των ευρωπαϊκών πολυεθνικών ομίλων στον ανταγωνισμό τους με ΗΠΑ και Κίνα».

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε επισημαίνοντας ότι στην από 8/5/2021 Διακήρυξη του Πόρτο τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μεταξύ άλλων δηλώνουν: «Χαιρετίζουμε τη διάσκεψη υψηλού επιπέδου που διοργάνωσε η πορτογαλική Προεδρία στο πλαίσιο της κοινωνικής συνόδου κορυφής του Πόρτο και λαμβάνουμε υπό σημείωση τα αποτελέσματά της», συμπληρώνοντας ότι «το σχέδιο δράσης που παρουσίασε η Επιτροπή στις 4 Μαρτίου 2021 παρέχει χρήσιμη καθοδήγηση για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων στους τομείς της απασχόλησης, των δεξιοτήτων, της υγείας και της κοινωνικής προστασίας»

Πρόκειται για δύο κείμενα τα οποία αναφέρονται ρητά και υιοθετούν τη δουλειά μέχρι τα 74 έτη! Πλην όμως οι ηγέτες της ΕΕ για να μην καρφωθούν δεν τολμούν να μιλήσουν ευθέως για δουλειά μέχρι τα 74 έτη και για τον λόγο αυτόν παραπέμπουν στα δύο αυτά κείμενα θεωρώντας ότι οι λαοί τρώνε κουτόχορτο.

Το πρώτο κείμενο, δηλαδή η «Κοινωνική Δέσμευση του Πόρτο» την οποία υιοθέτησε στις 7/5/2021 η Κοινωνική Διάσκεψη του Πόρτο αναφέρει επί λέξει ότι στηρίζει την «προώθηση της πρόσβασης σε βασικές ψηφιακές δεξιότητες για τουλάχιστον το 80% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών, ενισχύοντας έτσι τις δεξιότητες, την εκ νέου απόκτηση δεξιοτήτων, την απασχολησιμότητα και την καινοτομία».

Το δεύτερο κείμενο, δηλαδή το Σχέδιο δράσης της Επιτροπής που υιοθετήθηκε στις 4/3/2021 επίσης καθορίζει ότι «τουλάχιστον το 80% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών θα πρέπει να έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη και συμμετοχή στην αγορά εργασίας και την κοινωνία σε μια ψηφιακά μετασχηματισμένη Ευρώπη».

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω οι ηγέτες της ΕΕ, ζητούν μέχρι το 2030 οι 74άριδες να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες προκειμένου να είναι απασχολήσιμοι, μιας και οι ψηφιακές δεξιότητες θα είναι πλέον απαραίτητες για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Και όλα αυτά στα πλαίσια της στρατηγικής της ΕΕ για την ενεργό γήρανση.

Κάτι το οποίο… αναφέρει συνεχώς και ο Έλληνες πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης! 

Με τις αντικοινωνικές, απάνθρωπες και απαράδεκτες αυτές ρυθμίσεις οι φωστήρες των Βρυξελλών επιχειρούν να λύσουν πανευρωπαϊκά το συνταξιοδοτικό καθώς με προσδόκιμο ζωής 84 έτη για τους άντρες και 89 έτη για τις γυναίκες και με εργασιακό βίο στα 74 έτη μειώνεται στα 10-15 έτη ο μέσος χρόνος συνταξιοδοτικών καταβολών για κάθε εργαζόμενο που θα βγαίνει στη σύνταξη.

Και ο Νότης Μαριάς είχε καταλήξει στο άρθρο του παρατηρώντας ότι με τη Διακήρυξη του Πόρτο που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την οποία ψήφισαν Μητσοτάκης και Αναστασιάδης επεκτείνεται ο εργασιακός βίος μέχρι τα 74 έτη και ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που αποφάσισε το Συμβούλιο της ΕΕ στις 13 Οκτωβρίου 2020.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας