Ο Hans-Lothar Domröse, ένας εξέχων πρώην στρατηγός του ΝΑΤΟ μίλησε στο γερμανικό δίκτυο ZDFheute και όσα είπε ταράζουν τα λιμνάζοντα ύδατα της Βορειατλαντικής Συμμαχίας.
Απόστρατος πλέον ο Hans-Lothar Domröse υπηρέτησε στις γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Εξ ονόματος του ΝΑΤΟ, υπηρέτησε ως επικεφαλής του προσωπικού των αποστολών του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο και το Αφγανιστάν. Ο Domröse υπηρέτησε τη Bundeswehr για 43 χρόνια και έλαβε πολλές διακρίσεις.
Σε άλλο σημείο δήλωσε προκαλώντας εντύπωση: “Σε περίπτωση επίθεσης από τους Ταλιμπάν, χρειάζεστε κάτι περισσότερο από ένα μαντήλι για να κουνήσετε” επιμένοντας στην απαραίτητη χρήση drones.
Την….είδηση την έβγαλε όταν ρωτήθηκε από το ZDFheute αν το ΝΑΤΟ μπορεί να ενεργήσει χωρίς τις ΗΠΑ. “Συνολικά, θα μπορούσαμε φυσικά να δράσουμε. Αλλά πρέπει να το έχουμε εξασκήσει. Αυτό που δεν εξασκούν, δεν μπορούν να το κάνουν. Σε μια κρίσιμη κατάσταση, δεν μπορείτε να συγκεντρώσετε ένα σωρό στρατιώτες και να πεις: “Κάντε αυτό”. Οι Βρετανοί έχουν σπουδαίους στρατιώτες, οι Γερμανοί έχουν σπουδαίους στρατιώτες. Ο στρατηγός Αρλτ είναι εκεί με σπουδαίους στρατιώτες. Οι Γάλλοι έχουν στρατιώτες, κάθε έθνος έχει σπουδαίους στρατιώτες. Μόνο που αν δεν έχουν εξασκηθεί ποτέ μαζί, δεν μπορείτε να βάλετε 6.000 στρατιώτες τον ένα δίπλα στον άλλο και να τους αποκαλέσετε «δύναμη». Αυτό δεν είναι δύναμη, είναι αστείο. Οι Αμερικανοί , από την άλλη πλευρά, μπορούν” είπε ο Στρατηγός.
“Πρέπει να μπορούμε να συντονίζουμε χώρο, αέρα και έδαφος με τέτοιο τρόπο ώστε να μην συμβαίνει τίποτα. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτή τη στιγμή. Οι Αμερικανοί μπορούν να το κάνουν αυτό. Αν το θέλουμε, χρειαζόμαστε καλύτερο εξοπλισμό στη Bundeswehr . Αλλά και με τους άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ. Αλλά μέχρι να δημιουργήσουμε μια τέτοια δύναμη, επίσης τεχνολογικά, θα χρειαστούμε δέκα χρόνια για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό” τόνισε ο στρατηγός Hans-Lothar Domröse
Για την σημασία όσων συμβαίνουν στο Αφγανιστάν και για λογαριασμό του ΝΑΤΟ τόνισε: “Η προσπάθεια συνεπάγεται σημαντική απώλεια φήμης για τη Δύση. Αλλά έχουμε δώσει επίσης στους Αφγανούς συγκεκριμένες προοπτικές εδώ και είκοσι χρόνια. Ψήφισαν έξι φορές. Οι στρατιώτες, ο ΟΗΕ και οι ΜΚΟ έδωσαν επίσης τη δυνατότητα να μειωθεί η παιδική θνησιμότητα στο μηδέν. Χτίσαμε νοσοκομεία, δημιουργήσαμε ένα σύστημα υγείας. Και δώσαμε στους Αφγανούς πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι γνωρίζουν τώρα περισσότερα από ό, τι τότε για το τι συμβαίνει στον κόσμο. Ούτε οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να το αποτρέψουν. Φέραμε ανθρώπους στο σχολείο, τους δώσαμε τη δυνατότητα να αποφοιτήσουν από το λύκειο και να σπουδάσουν. Είναι κρίμα που δεν βγήκε τελικά. Και πολύ, πολύ λυπηρό”.